"Соляний шлях": у рамках проєкту розчистили середньовічну комору на вершині замкової гори у Вишкові

"Соляний шлях": у рамках проєкту розчистили середньовічну комору на вершині замкової гори у Вишкові
Чергова локація, де протягом 26-28 червня проходила акція «Чистий Простір», відбулася на вершині замкової гори, що у Вишкові (Хустського р-ну). Тут колись знаходилася сторожова вежа, що була першим об»єктом Соляного шляху.

 

Як ми вже писали, дослідження та відновлення історичного "Соляного шляху" розпочали на Закарпатті. Серед планів у тому числі створення туристичного маршруту замками Закарпаття.

Масштабний проєкт реалізовують у рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства "Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020" за фінансової підтримки Євросоюзу. Загальний бюджет становить 382 918,23 Євро, внесок ЄС – 344 626,40 Євро, термін реалізації –12 місяців. 

Сам маршрут особливий тим, що він охоплює територію двох країн: України та Угорщини. Саме у цих місцях уздовж річки Тиси пролягав один із найбільших соляних шляхів. 

Читайте більше: Замки, мініскульптурки й туристична інфраструктура: На Закарпатті відроджують "Соляний шлях"

Зараз під час акції волонтери та археологи розчистили середньовічну «комору» – місце, де мешканці сторожової вежі зберігали продукти хачування. Тепер ця цікавинка доступна для візитів туристів. Там же були знайдені й зразки кераміки, які будуть вивчати спеціалісти кафедри археології, етнології та культурології УжНУ. Також волонтери прибирали вершину гори від сміття.

Історична довідка: У 1274 р. тоді ще угочанське містечко Вишково король Іштван V подарував представникам роду Гонтпазмань, Мікову та Чепану, разом із митним постом. Дарчу грамоту у 1281 р. підтвердив і Ласло Кун. Брати, ймовірно, за останні десятиліття 13 ст. звели тут укріплення. Перша згадка про нього датована 1299 р., коли король Андрій ІІІ «повертає замок братам та залишає за ними право володіння». Вже у наступному, 1300 р. Андрій ІІІ забрав замок у братів, які отримали взамін кілька населених пунктів на території Угочанщини: Чорнотисово, Рокосово та Ніртелек. Саме в цей період селище разом із замком перейшло до Марамороша. Втім, укріплення проіснувало недовго, адже з першої половини 14 ст. у джерелах вже не згадується. Ймовірно в цей час розпочинається будівництво іншої фортеці, яка перебрала на себе функцію захисту марамороського соляного шляху та стала центром королівського комітату – Хустського замку .

Для довідки. Захід відбувся в рамках Проєкту HUSKROUA /1702/3.1/0091 «Відновлення туристичної привабливості історичного Соляного Шляху», що реалізується в рамках програми Hungary Slovakia Romania Ukraine Cross Border Cooperation 2014-2020 та за фінансової підтримки Європейського союзу.

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

30 червня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів