Що робити пацієнту з симптомами COVID-19, який не має декларації з лікарем

Що робити пацієнту з симптомами COVID-19, який не має декларації з лікарем
За відсутності сімейного лікаря слід звернутися до регіональної чи національної гарячої лінії COVID-19.

 

За номером гарячої лінії пацієнтові підкажуть, як діяти далі. За необхідності викличуть мобільну бригаду для проведення тестування на коронавірусну хворобу.

Номер вашої гарячої лінії - на сайті Міністерства охорони здоров’я або на сайті covid19.gov.ua.

Також пацієнтам, які не мають декларації, але мають симптоми коронавірусної хвороби або контакт з людиною, у якої є підтверджений COVID-19 , радимо телефонувати 103.

- Диспетчер ЕМД опитає вас і визначить, чи повинна їхати до вас бригада ЕМД.

- Якщо є покази до виїзду бригади (температура вище 38 градусів, яка не збивається, утруднене дихання), бригада прибуває у засобах індивідуального захисту, проводить обстеження та визначає необхідність госпіталізації.

- Рішення щодо госпіталізації бригада ЕМД приймає на основі проведеного обстеження. До уваги беруться ознаки вірусного захворювання, життєві показники, наявність таких симптомів як біль в грудній клітці, задишка в спокої, порушення свідомості, дихальна недостатність та інші ознаки, що свідчать про критичний стан пацієнта.

- Також госпіталізація за клінічними критеріями показана, незалежно від тяжкості стану, пацієнтам, які відносяться до групи ризику розвитку ускладнень (тяжкий перебіг артеріальної гіпертензії, декомпенсований цукровий діабет, імуносупресивні стани, тяжку хронічну патологію дихальної та серцево-судинної систем, ниркову недостатність, онкологічні захворювання).

- За необхідності пацієнта транспортують у лікарню, яку визначено опорною для госпіталізації пацієнтів з COVID-19.

- Якщо у пацієнта присутні ознаки вірусного захворювання, але життєві показники в межах норми та відсутні загрозливі ознаки, то причин для госпіталізації немає. Пацієнтам дають поради щодо самоізоляції.

- Нагадуємо, екстрена медична допомога в Україні безоплатна для всіх, незалежно від наявності декларації з лікарем.

У випадку, якщо за якихось обставин вам не допомогли за номером регіональної гарячої лінії або за номером 103, звертайтесь на урядові та відомчі гарячі лінії.

Номери – на сайті Міністерства охорони здоров’я або на сайті covid19.gov.ua.

Закарпатський обласний центр громадського здоров'я

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

13 липня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів