Самотній чоловік не може всиновити дитину, а жінка має меншу зарплату. Чи є в Україні ґендерна дискримінація?

Самотній чоловік не може всиновити дитину, а жінка має меншу зарплату. Чи є в Україні ґендерна дискримінація?

 

Україна займає 60 місце зі 160 країн за показником індексу ґендерної нерівності, такі дані дослідження «Human Development Report 2019», проведеного Програмою розвитку ООН (UNDP). Проте половина громадян вважають, що у нашій країні не існує дискримінації за ознакою статі. Чому ж тоді жінки витрачають вдвічі більше часу на побутові справи та догляд за дітьми, отримують меншу заробітну плату, піддаються фізичному та моральному насильству? Чому проблеми є, а усвідомлення їх нема?  Ми спробували дізнатися відповідь.

Є дві форми дискримінації: дискримінація «де-юре» або нерівність, закріплена законодавчо, і дискримінація «де-факто» або неофіційна нерівність, вкорінена в соціальних традиціях, звичаях та уявленнях. В Україні рівність чоловіків і жінок закріплена на законодавчому рівні, проте ґендерна нерівність має місце у нашій культурі на підсвідомому рівні.

Менеджерка проєктів у Асоціації жінок-юристок України «ЮрФем», тренерка з громадянської освіти Ярина Волошин коментує цю ситуацію так: «Дискримінація в українському законодавстві містить досить слабке тлумачення і не дає можливості користуватися всіма доступними інструментами захисту від дискримінації, які, до прикладу, створює Європейський суд з прав людини. Зараз ведеться активна кампанія за те, щоб уточнити та розширити пояснення поняття дискримінації і зробити його суголосним європейському, а паралельно створити додаткові можливості захисту від дискримінації у правоохоронних органах, судах та в цивільному порядку…»

Ґендерна нерівність досить сильно вкорінилася у нашій свідомості. І річ тут навіть не у меншій заробітній платі, малому відсоткові жінок на керівних посадах і навіть не у тому, що самотній чоловік не може всиновити дитину (так-так, дискримінують не тільки жінок). Річ у тім, що ми не бачимо проблеми, а перший крок до її вирішення – виявлення.

Український центр економічних та політичних досліджень ім. О. Разумкова кілька років тому провів масштабне соціологічне дослідження «Ґендерна рівність і розвиток: погляд у контексті європейської стратегії України», складовою якого було опитування громадян щодо їхнього ставлення до цієї проблеми. Виявилося, що 52,5% респондентів вважають, що рівність між чоловіками і жінками у нашій країні існує. Це доводить, що питання ґендерної рівності неактуальне серед українців і недостатньо висвітлюється, адже проблема є, а усвідомлення її нема.

«За останні 5 років схвалили багато змін у законодавстві, але лише малу частину з нього вдається імплементовувати у життя, оскільки державний апарат не до кінця розуміє, як це робити, а часто стикається з опором радикальних та консервативних груп. Це прямі наслідки пострадянського досвіду та низького рівня освіти», – розповідає пані Ярина.

Восени, під час подорожі до Швеції, зустрілася зі знайомою-українкою, яка працює там вже декілька років у сфері комп’ютерних технологій. За чашкою кави ми розговорилися про подорожі та її поїздку додому. Обличчя дорослої, успішної жінки одразу змінилося. Зустріч з рідними та друзями, безумовно, радісна подія, але приправлена гірчинкою запитань: «Коли заміж?», «Хоча б потенційний чоловік є?», «Тобі ж 27, що ти собі думаєш?». Вона з сумом розповідає про те, як на роботі всі кажуть, що вона ще дуже молода, що 27 – це юність. А ось удома на неї дивляться зі співчуттям, що вона «стара діва, яка навряд чи ще когось підчепить».

«Жінкам, як і чоловікам, нав’язують давно напрацьовані ґендерні ролі, щодо їхньої функції у суспільстві, сім’ї і т. д. Насправді, вони шкодять і жінкам, і чоловікам. Але жінки потерпають значно більше, оскільки саме їм відводиться обслуговуюча роль, яку часто ще називають репродуктивною – на противагу продуктивній, якою, нібито, мають займатись в основному чоловіки. Від жінок очікується прибирання, приготування їжі, виховання та народження і догляд за дітьми та іншими членами сім’ї. Вся ця робота не розвиває жінку, а спрямована на забезпечення виживання і має певну циклічність. Тому її і називають репродуктивною. Людство вже 200 років, відколи перші феміністки та філософи почали про це говорити, переконує себе, що так і має бути, хоча насправді це стримує розвиток людства. Те ж відбувається в Україні: люди, які стверджують, що жінки і чоловіки «мають» бути з певним набором ознак – умовно «фемінних» та «маскулінних» – просто не можуть або не хочуть вийти за межі власних стереотипних уявлень про людство і суспільство…» – наголошує Ярина Волошин.

Саме Швеція та країни Скандинавії досягли непоганого рівня ґендерної рівності, адже цей процес почався у них ще у 70-х роках минулого століття. В Україні ж сімейний булінг – звична справа. Ба більше, ніхто навіть не помічає проблему, яка підштовхує жінок якнайшвидше виходити заміж, народжувати дітей, а тим, хто вибирає кар’єру відчувати себе нікчемними. На Заході з цією проблемою борються, йде активний процес забезпечення ґендерної рівності у всіх сферах, а от українці переконані, що досвід попередніх поколінь не може бути неправильним.

На питання щодо шляхів подолання ґендерної нерівності в Україні експертка відповіла: «Я завжди роблю ставку, в першу чергу, на освіту – формальну, неформальну, інформальну. Люди в Україні часто живуть зі стигмою щодо навчання – мовляв, воно потрібне лише дітям і молоді. А насправді освіта дорослих – це теж один із декларованих пріоритетів державної політики. І, за моїм спостереженням, люди, які не бояться вчитися новому у дорослому віці, здобувати новий досвід, легше відпускають стереотипи зі своєї голови. Тому за ефективною освітою, збудованою навколо критичного мислення, компетенцій та усвідомлення різноманітності людей навколо нас, нас чекає шлях подолання і руйнування стереотипів, які поки сковують багатьох українців».

студентка 1 курсу магістратури

факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка

Марина ОЛАШИН, газета Новини Закарпаття

головне фото - з відкритих джерел

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

27 липня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів