Плюси та мінуси тренувань в спекотну погоду, про які треба знати кожному

Плюси та мінуси тренувань в спекотну погоду, про які треба знати кожному
Тренування в спеку ефективні чи небезпечні? Чи вони коштують витрачених літрів води і зусиль? Ми розповімо, як правильно тренуватися в спеку: переваги та недоліки таких тренувань, інформує Ukr.Media.

 

Плюси

Вам не потрібно багато одягу

Літо триває всього 3 місяці, а значить, потрібно встигнути насолодитися щастям тренуватися в легенях шортах і майці, поки знову не довелося одягатися в куртку та термобілизну для виходу на пробіжку. Заодно ви можете легко перенести на вулицю ті тренування, для яких в холодну пору року вам потрібен був зал.

Сонце — безкоштовне джерело вітаміну D

Вітамін D синтезується в організмі під впливом сонячних променів. Бонусом до тренування на вулиці ви отримаєте дозу вітаміну, який допомагає запобігти розвитку розсіяного склерозу, виникненню ускладнень при грипі, знизить ризик розвитку захворювань серця, а також допомагає боротися з депресією.

Ви адаптуєтеся до спеки

Перші тренування, можливо, здадуться вам нестерпними. Адже спека — важка умова для нашого організму. Але раз за разом вам буде все легше справлятися з фізичним навантаженням. Ви будете сильно пітніти під час тренування, але не треба цього боятися — піт потрібен, щоб охолоджувати тіло і захищати вас від перегріву. Тренуючись при високій температурі, ви поступово звикнете до таких умов, а значить, якщо вам треба буде взяти участь в забігу або тріатлоні в жарку погоду, ви будете до нього підготовлені і зможете використовувати цю конкурентну перевагу.

Ви поліпшите спортивні показники

Згідно з результатами дослідження, тренування в жарку погоду збільшують об'єм плазми крові, яка покращує доставку кисню до м'язів, що призводить до збільшення витривалості та зростання максимального об'єму споживання кисню, а в підсумку — до поліпшення ваших спортивних результатів.

 

Ви насолодитеся тренуванням

Вам не потрібно виганяти себе на вулицю, адже туди і так хочеться вийти. Обирайте незвичайні маршрути, нові спортивні майданчики або знайдіть місце поруч з водоймою, в якій можна поплавати після тренування. Адже літо відкриває багато можливостей!

Мінуси

Вам доведеться брати з собою воду або ізотонік

У спеку ви пітнієте, і якщо не поповнювати втрати рідини, можна отримати зневоднення організму і навіть тепловий удар. Щоб цього не трапилося, завжди беріть з собою пляшку з напоєм. Якщо ви бігаєте по круговому маршруту, її можна залишити в непримітному місці і пити щоразу, коли пробігаєте повз.

Ви можете обгоріти

Так, невеликі дози УФ-променів життєво необхідні для вироблення в організмі вітаміну D, але їх надмірна дія може призвести до неприємних наслідків для здоров'я шкіри, очей, імунної системи. На тренуванні ви проводите багато часу, а значить, великий ризик отримати занадто велику дозу УФ-випромінювання. Щоб цього уникнути, носіть кепку і користуйтеся сонцезахисними засобами.

Спека призводить до швидкого стомлення, і тренування даються вам складніше

Ви біжите повільніше та швидше втомлюєтеся на силовій. Навряд чи тренування, після якого ви будете виглядати як вичавлений лимон, доставить вам задоволення. Щоб заняття не було для вас занадто важким, треба зменшити інтенсивність або скоротити кількість підходів.

Підвищується ризик перетренованості

Спека збільшує навантаження на організм, і якщо у вас недостатньо досвіду і ви ще не встигли адаптуватися, ви можете вчасно не помітити, що переборщили з навантаженням. Стан перетренованості небезпечний тим, що може сильно відкинути ваші результати назад або зовсім вибити вас із тренувального процесу. Будьте уважні до свого організму, стежте за пульсом, спіть як мінімум по 8 годин на добу, приділяйте достатньо уваги відновленню.

Ви можете просто не захотіти тренуватися в спеку

Літо — сезон спокус і пляжного відпочинку. Навіщо працювати, якщо можна знайти приємніші способи провести час?

Підсумок

Тренування в спеку можуть бути приємними і ефективними, але при цьому вони супроводжуються ризиком дегідратації і теплового удару.

Тому якщо ви все-таки вирішите тренуватися на сонці, пийте достатньо води і уважно стежте за своїм самопочуттям.

 

31 липня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів