Перший фермер-винороб на Закарпатті отримав ліцензію

Перший фермер-винороб на Закарпатті отримав ліцензію
Фермерське господарство «ТЕРРУАР» — перший приватний винороб у Закарпатській області, який отримав ліцензію на свою діяльність.

 

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на agroreview. Мова йде про терруар «Північний берег» і субтерруар «Мукачево». Відзначається, що фактично процес ліцензування тривав майже 1,5 року — стартував він ще в січні 2019 року. За словами голови Асоціації виноробів та виноградарів Закарпаття Олександра Ковача, ліцензія дозволяє легально поставляти свою продукцію готелям, ресторанам, кафе. З іншого боку, за його словами, ліцензія не дає користі для держави.

«Ліцензія не має ніякої користі для держави, її давно треба було скасувати, адже цей документ не має жодного відношення до контролю за якістю. Скажіть, молоко, ковбаса, хліб мають ліцензію? Можна контролювати якість і без ліцензії. А отримати її надзвичайно складно… Ця ліцензія коштує копійки, проте її отримання є дуже недешевим — за часом і фінансами. А вона абсолютно нікому не потрібна: ні державі, ні виноробам, ні споживачеві», — зазначає він.

Олександр Ковач вважає, що ліцензування — це обмеження для малих виноробів.

«Це така вигадка великих виробників, щоб не допустити на ринок маленьких. Це нечесна гра в нинішніх умовах», — говорить він.

Експерт відзначає, що ще 5 закарпатських приватних виноробів подали документи на ліцензію. Вони вже чекають від 2 до 5 місяців. Олександр Ковач впевнений, що потрібен споживачеві вибір, а не документ.

 

«Потрібен вибір не з 50 «монстрів», а, скажімо, з 5000 приватних виробників. Тоді буде вироблятися якість», — вважає експерт, і висловлює надію, що скасують ще й акцизну марку і тоді настане бум виноробства і споживач буде мати вибір».

 

23 серпня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів