За книжкою закарпатця Андрія Любки знімуть фільм

За книжкою закарпатця Андрія Любки знімуть фільм
20 серпня відбувся кастинг на фільм за книжкою відомого закарпатського письменника Андрія Любки «Карбід», що є гостро соціальною та іронічною розповіддю про контра­бандистів. Із Києва приїхала режисерсько-продюсерська група, яка й шукала майбутніх акторів. Усе проходило на малій сцені облмуздрамтеатру – майже три години. Ми нарахували близько 30-ти бажаючих, переважно акторів театрів різного віку, студентів, були й школярка та екскурсовод. Утім сам автор роману не був присутнім, аби стежити за процесом, бо, як нам повідомив: «Не хочу втручатися, хай усе буде об’єктивно». Тому розкажемо про цікавинки.

 

За книжкою Андрія Любки знімуть кіно

Учасники почергово спілкувалися віч-на-віч зі столичними кіношниками. Телефони записували в усіх. Тим, хто стояв під дверима в очікуванні, доводилося чути оплески чи крики. Одними з перших виявилися кілька акторів студії «Провокатор», а про кастинг дізналися (що приємно)… з моєї сторінки у фейсбуці. Ужгородка Олена Арбузна, котра заходила четвертою, розповіла: під дверима сказали, що потрібно підготувати якусь сценку, а хто не встиг, то «просто будьте собою, бо нам важливо побачити, як тримаєтеся на камері». Вона нічого не підготувала, тож просили розповісти про себе. «Я інструктор із зумба-фітнесу», – повідомила. «О, а що це таке? Покажіть», – попросила жінка. «Все фіксували на камеру, – каже Олена. – Зауважили, що з мене так і пре енергія. Дуже привітні люди».

Серед перших були й актори Закарпатського академічного театру ляльок «Бавка». Помітили Миколу Карпенка, Дмитра Ємця, Олену Пишку (на фото), котра мала при собі «Карбід», – якраз його читає. Але зізналася, що не знала, який фільм готуються знімати. До речі, як і більшість під дверима. Школярка економічного ліцею Таїсія Носова, що представляє студію «Синтез» у Падіюні, дуже переживала. Про кастинг почула за годину до початку, приготувала вірша, а от книжку не читала, але планує. Вона хоче вступати в Київський нацуніверситет театру, кіно та телебачення ім. Карпенка-Карого.

Ужгородець, нині студент згаданого вишу й випускник акторського відділу нашого інституту культури та мистецтв Олександр Михайловський прийшов сюди, аби більше дізнатися, що таке кастинг. «Мене питали, чи володію закарпатським діалектом, а я кажу: «Пак айно». Сподобалося. Читав прозу про котів і їхні взаємини, а вони: «Стоп. А тепер читайте, ніби акула гризе ваші ноги», – ділився.

Чи не наймасовіший «десант» був від Закарпатського облмуздрамтеатру. Тут і заслужені артисти України Степан Барабаш та Михайло Фіщенко, метр Юрій Шкляр, артист балету Юрій Мочарко, балетмейстер Дмитро Сньозик із дружиною Ангеліною, актор Рудольф Дзуринець. Серед них і акторка з 40-річним досвідом Василина Грицак, котра розповіла: «Я знаю, що кастинги – це коли ти читаєш щось із того твору, який ставитимуть. Хотіла вивчити частини, але в інтернеті знайшла тільки уривки з книжки. Одягла на голову хустку й зайшла в залу зі словами: «Чула м, ош туйка знімаєте кіно?!»

Що цікаво, всі кастинговані виходили щасливими, мовляв, гарно поспілкувалися зі столичними гостями. Ну й нарешті зайшла я, але в останній момент сказала, що… журналістка, хочу отримати коментар. Так от, до нас приїхала акторка кіно й театру Ксенія Онищенко, котра тут у ролі креативної продюсерки, режисер Олексій Доричевський, продюсер Дмитро Кишиневський, оператор Денис Фурман. Фільм «Карбід. Куди веде тунель у Європу?» буде копродукцією «Лелека продакшн» і «Trip Studio films». Одразу цікавлюся, чи знайшли яскраві типажі для стрічки. Кияни зауважили, що в нас усі виглядають на 10 років молодшими, ніж насправді, й питали, в чому секрет. «Зараз ми розглядаємо харизматичних людей, цікаві зовнішні образи й тих, хто володіє місцевою говіркою. Бо лінійні типажі вибиратимемо в Києві, репетиції теж там, – пояснює режисер. – А от усі епізодичні ролі будуть за вашими акторами. Тому що нам потрібно отримати місцевий колорит». Додає, що ще нікого конкретно не обрали, «але є люди, з якими точно співпрацюватимемо». Зйомки розпочнуться в червні-2021.

Звісно, це буде режисерське прочитання роману. «У книжці є гачок, який змушує нас дочитати її до кінця. Зробити це в кіно нереально, тому прийом оповіді у стрічці інший. Бо коли читаєш – то це легка комедія, а насправді тут закладена модель світу. Ми спілкуємося з Андрієм, аби глибше розуміти, про що думав, коли писав», – резюмує О. Доричевський.

Заодно цікавлюся, чи передбачається державне фінансування. Креативна продюсерка каже, що вже подали проєкт на пітчинг Держкіно, чекають результатів. Натомість Олексій вважає: «Карбід» – важливий проєкт для країни, бо мова про актуальні соціальні теми і проблеми, зокрема контрабанди. Уряду необхідно показувати це не через навчання, а через живі образи. В романі так глибоко описано, як люди поводяться, яка атмосфера. Закарпаття дуже цікаво знімати, воно вирізняється серед інших регіонів колоритом. Вихід фільму, гадаю, вплине й на туристичну галузь в області. Маємо вже такі приклади». Під час нашої розмови у двері постукали, зайшла помічниця директора-худкерівника театру Гала Реут… на кастинг. Хоча камери вже були зібрані, її монолог одинокої жінки вислухали й записали на фотоапарат. У нашому театрі вона з 2019-го.

Сам Андрій Любка під час телефонної розмови повідомив, що це друга спроба зняти стрічку за книжкою. Перша мала місце 3 роки тому, був уже готовий сценарій, але втрутився… безвіз. Пітчинг у Держкіно не пройшли, кордони відкрили, й тема контрабанди відійшла на другий план. «Тепер Олексій Доричевський вийшов на мене, запропонував, як можна адаптувати книжку під екран, – як серіал чи просто фільм. Я сказав, що відкритий, але сценарій не писатиму, хай усе роблять самі, – каже автор. – Підписали угоду». Зйомки відбуватимуться і в обласному центрі, зокрема біля лінгвістичної гімназії, де головні герої познайомляться. До речі, на ці ролі розглядаються ужгородська киянка Римма Зюбіна та актор Київського національного академічного драмтеатру ім. І. Франка Дмитро Завадський, а в епізодичній, не виключено, фігуруватиме сам письменник. А ще зніматимуть на БАМі неподалік гуртожитка, на кордоні. Київські гості пробули тут іще кілька днів і відвідають рідне місто А. Любки – Виноградів, який теж фігуруватиме у стрічці. До слова, цікавий колоритний типаж режисер та продюсери сподіваються розгледіти й серед перехожих.

Оксана ШТЕФАНЬО

Новини Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

04 вересня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів