Серіал про дерев’яні церкви Закарпаття відзняла Ірина Петрова (ВІДЕО)

Серіал про дерев’яні церкви Закарпаття відзняла Ірина Петрова (ВІДЕО)
Відзняти відеоролики про стародавні дерев'яні церкви області Ірина Петрова, дружина голови Закарпатської ОДА, вирішила після приїзду в Закарпаття.

 

За її словами, задум виник зовсім випадково: в одній розмові зі знайомими обговорювали необхідність створення певного важливого і необхідного проєкту для області. З усіх можливих варіантів найближчою, найбільш цікавою та корисною їй видалася тема про популяризацію та збереження унікальних дерев’яних храмамів Закарпаття.

«Хотілося розпочати з чогось духовного, особливого, тому все почалося саме із церков.», – повідомляє Ірина Петрова.

 

 Вона розповіла, що інтерес до культурних об'єктів з'явився ще десь 5–7 років тому, під час сімейного відпочинку на Закарпатті, тоді уперше відвідали одну із стародавніх пам’яток: «Коли ми увійшли в церкву, виникло відчуття, що це і є саме те, з чим асоціюється у мене духовне життя Закарпаття. Ця церква увібрала в себе молитви, енергію багатьох поколінь, це і є душа – душа, яка постійно живе в цьому прекрасному місці – у храмі».

Мета проєкту, каже Ірина Петрова, полягає в тому, щоб, по-перше, показати ці культурні пам'ятки усій Україні та світу. По-друге, привернути увагу місцевих жителів та влади до їхнього стану, адже ці об'єкти з дерева потребують реставрації та належного догляду. Третьою ціллю є включення цих пам'яток до програми культурного Великого будівництва у наступному році.

Авторка проєкту переконана, що кожна церква є неповторною та має свої особливі риси. А чоловік пані Ірини, Олексій Петров назвав дерев’яні церкви – душею Закарпаття. Нагальною є потреба реставрувати ці пам'ятки, зберегти їх для майбутніх поколінь Загалом Ірина Петрова, разом із подругою, відзняли 11 серій, 2 із них уже у вільному доступі (відео про храм Вознесіння Господнього у с. Ясіня Рахівського району та про церкву Святого Духу в с. Гукливий Воловецього району).

Пресцентр Закарпатської ОДА

 

09 вересня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів