Три Андріїви: в Ужгороді застосовують стару політмахінацію – реєструють двійників лідерів

Три Андріїви: в Ужгороді застосовують стару політмахінацію – реєструють двійників лідерів
Про підозру у використанні брудної передвиборчої технології - реєстрації «двійників» - говорять нині в обласному центрі Закарпаття. Річ у тім, що на посаду міського голови Ужгорода зареєстрували аж трьох кандидатів з однаковим іменем та прізвищем. Політтехнологи та спостерігачі вже говорять про ознаки порушення законодавства. Наше видання спробувало пошукати детальнішу інформацію з цього приводу.

 

23 вересня Ужгородська міська територіальна виборча комісія зареєструвала кандидатами на міського голову Ужгорода Богдана Євстафійовича Андріїва, який наразі є чинним міським головою Ужгорода, а також Богдана Михайловича Андріїва та Богдана Ярославовича Андріїва. Усі троє кандидатів балотуються як самовисуванці. Про це сьогодні повідомила прес-служба Громадянської мережі «ОПОРА».

Отже, за інформацією ОПОРИ, всі три кандидати Андріїви балотуються як самовисуванці, а не представники політичних сил. Та якщо Андріїв Богдан Євстафійович – діючий міський голова Ужгорода, відомий політик, то інші два однофамільці ні громадської, ні політичної активності не проявляли. 

Так, Іван Михайлович Андріїв, уродженець Івано-Франківщини, колишній військовий, нині живе в Мукачеві. 

А ось Богдан Ярославович Андріїв взагалі безробітний і дуже готовий проміняти село теж на Івано-Франківщині, де тепер зареєстрований, на крісло мера в обласному центрі Закарпаття. До речі, Богдан Ярославович був Павлом Ярославовичем Слободяном, ім'я та прізвище змінив у вересні минулого року. Про що можна зробити висновок, що використання "двійників" на виборах міського голови Ужгорода спланували давно.

До речі, як зауважує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області Ярослав Гулан, «враховуючи, що публічної інформації про публічну діяльність двох кандидатів Андріївих нема, можна припустити, що, ймовірно, дані особи зареєстровані як технічні кандидати. У самому факті реєстрації кандидатів з однаковим прізвищем порушення законодавства немає. Втім, якщо з цього приводу будуть заяви до поліції або ж у правоохоронців виникнуть інші підстави звернути увагу на даний факт, то завдання правоохоронців, а згодом – суду, з’ясувати: чи не платив хтось кандидату гроші власне за те, щоб він зареєструвався. Якщо відповідь ствердна, то тут ознаки злочину за статтею 160 Кримінального кодексу – підкуп виборця чи кандидата, або ж за статтею 157 Кримінального кодексу – перешкоджання здійсненню виборчого права, поєднане з обманом. Нагадаю, що в розумінні закону “підкуп виборця” або ж навіть кандидата – це не лише якась вигода за те, щоб людина проголосувала за котрогось кандидата, це і матеріальна вигода за використання й інших виборчих прав громадян. Наприклад, отримати гроші за те, щоб висунутись кандидатом або ж зняти свою кандидатуру». 

Гулан нагадав, що такі факти вже зафіксовані по Україні: так, 23 вересня на Кіровоградщині затримали депутата облради, кандидата на міського голову Світловодська, якого підозрюють в передачі 10 тисяч гривень кандидату «двійнику». Також випадки з «двійниками» ОПОРА виявила в Умані та Черкасах.

Слід відзначити, що кількох Андріївих та однофамільців кількох інших кандидатів реєстрували і під час місцевих виборів-2015, тоді ОПОРА також фіксувала це явище і заявляла: "Безпрецедентний масштаб застосування технології «двійників» на позачергових парламентських виборах 2019 року в Україні вказує на гостру потребу вироблення правових та адміністративних рішень, щоб громадяни мали можливість робити вільний вибір в умовах інформованої позиції". 

Проте з того часу законодавцеь не зрушив камінь з місця. Щоправда, напередодні УНІАН написав про те, що Мін’юст хоче змінити бюлетень через наплив кандидатів з однаковими прізвищами. Зокрема, міністр юстиції Денис Малюська поскаржився на кандидатів у депутати, які раптом напередодні виборів вирішили позмінювати інформацію про партії й регіональні підрозділи. «Вибори виявили чимало охочих змінити свої імена та прізвища на ті, які носять лідери виборчих перегонів. Юридичних підстав для відмови заявникам немає», – зауважив Малюська.

Він додав, що хоча зміна буде помітна в офіційній передвиборчій автобіографії, така маніпулятивна технологія не стає менш ефективною. «Запропонуємо парламенту внести зміни до Виборчого кодексу, щоб відображати нещодавню зміну прізвища, ім’я та по-батькові безпосередньо у бюлетені, аби виборців не вводили в оману», – повідомив міністр.

Та поки законодавець внесе зміни, зрозуміло, що  розбиратися в проблемі доведеться самому виборцеві. І тут нічого іншого, окрім пильності, не порадиш…

Для довідки. Що це за технологія – «двійники»? Як зазначають медіа, ця технологія використовується, для того, щоб відібрати голоси у конкурента. «Двійник» має схоже або однакове ім’я та прізвище, схожою може бути і назва партії. Це розрахунок на виборця, який має побачити знайоме прізвище в бюлетені і поставити відмітку «двійнику», а не тому, за кого він справді хотів голосувати.

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

27 вересня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів