Помилки, яких припускаються квітникарі під час укриття квітів до зими

Помилки, яких припускаються квітникарі під час укриття квітів до зими

 

Для того, щоб ваш сад продовжив радувати вас рясним квітненням і наступного сезону, потрібно як слід підготувати рослини до зими. Розглянемо найчастіші помилки, які роблять садівники, облаштовуючи "зимові квартири" для жителів свого квітника, інформує Ukr.Media.

Помилки під час укриття квітів можуть призвести не лише до мізерного квітнення, підмерзання кореневої системи, сонячних опіків, випрівання, зараження грибковими інфекціями, а й загибелі рослин. Саме тому дуже важливо дотримуватися усіх тонкощів процесу їх зимового захисту. Отже, яких серйозних помилок можна припуститися під час проведення заходів з укриття квітів?

Використання зараженого покривного матеріалу

Ялинове або соснове гілля вважається одним з кращих матеріалів для укриття. Воно не лише затримує сніг і захищає ґрунт від промерзання, але і не злежується, а це означає, що може забезпечити достатній повітрообмін. Однак при цьому не варто забувати і про те, що хвойні дерева та чагарники часто є переносниками хвороб (іржа, різні види гнилий) і розсадником шкідників (короїди, пильщики та ін.). Тому використовувати можна тільки матеріал, який не має ознак ураження.

Добре зарекомендував себе у якості укривного матеріалу для зимівлі рослин і листовий опад. Однак перш ніж використовувати зібране листя для укриття, переконайтеся у тому, що воно, по-перше, обпало зі здорових дерев, а по-друге, встигло ретельно просушитися. У іншому разі ви ризикуєте заразити рослину, яку вкриєте, якоюсь грибковою хворобою.

Використання старої мішковини

Прагнення заощадити на матеріалі може зіграти з вами злий жарт, якщо для укриття рослин ви використовуватимете не нове полотно, а мішки, у яких до цього зберігалися або перевозилися коренеплоди.

Парша, склеротиніоз, альтернаріоз, фомоз — ось неповний список хвороб, які вражають овочі під час зберігання. І оскільки дезінфекцію використаної мішковини ніхто і ніколи не проводить, то вкривати нею будь-які рослини точно не варто.

Крім того, потрібно пам'ятати про те, що цей матеріал дуже сильно вбирає вологу і під впливом низьких температур швидко вкривається крижаною кіркою і застигає. За умови різкого потеплішання мішковина може почати загнивати, тим самим сприяючи розвитку грибкових захворювань. Тому для укриття трав'янистих рослин її використовують лише у поєднанні з будь-яким іншим матеріалом.

Передчасне укриття

У регіонах з нестабільним кліматом часто трапляються різкі коливання температури. Коли прогноз погоди обіцяє стрімке похолодання, за яким незабаром піде таке ж стрімке потеплішання, поспішати з укриттям однозначно не варто. Раннє укриття може призвести до випрівання бруньок, що зашкодить рослині анітрохи не менше, ніж їх вимерзання. Єдиним виходом із ситуації стане використання екстрених заходів, які дозволять захистити рослини від холодів лише на кілька днів. Зробити це можна за допомогою тимчасових споруд, наприклад, установки дуг, укритих декількома шарами агроволокна. Посилити ефект допоможуть розставлені всередині конструкції бутлі з гарячою водою.

Якщо прогноз погоди обіцяє нетривалі (1-2 дні) нічні заморозки, ви можете спробувати варіант із задимленням саду. Щоб теплий дим огорнув рослини і не дав температурі опуститися нижче за нульову позначку, розпаліть з навітряного боку кілька багать, жерстяних бочок, жаровень або мангалів і покладіть на вугілля траву або будь-який інший сирий рослинний матеріал. Головний недолік цього методу полягає у тому, що підтримувати горіння у джерелах тепла доведеться усю ніч. Запланувавши на найближчі дні задимлення ділянки, не забудьте узгодити це питання з сусідами!

Відсутність підготовчої обрізки

Складаючи список дачних робіт на вересень і жовтень, не забудьте приділити увагу попередній обрізці. Своєчасне видалення зайвих гілок дозволить рослині підготуватися до зими і накопичити достатньо сил для зростання і квітнення наступного сезону.

Зверніть увагу, що навіть для тих рослин, які квітнуть на пагонах минулого року і осінньої обрізки не надто потребують, санітарні заходи з видалення хворих і пошкоджених пагонів проводять в обов'язковому порядку. Особливо багато уваги під час обрізки слід приділяти квітам і чагарникам, які потребують додаткового захисту від морозів. Цей захід не лише допоможе рослинам уникнути непотрібної витрати сил на підтримання "зайвих" гілок, але і полегшить саму процедуру укриття, оскільки, вкоротивши гілки, ви зробите габітус рослини більш компактним.

Укриття плівкою

Поліетилен є відмінним матеріалом для облаштування парників і теплиць, проте зовсім не підходить для укриття рослин на зиму. По-перше, він не допоможе вберегти посадки від сильних морозів, а, по-друге, на його поверхні утворюється конденсат. І оскільки надлишок вологи сприяє розвитку та поширенню інфекцій, не кажучи вже про те, що він призводить і до випрівання бруньок, використовувати поліетиленову плівку для постійних зимових укриттів все ж таки не варто. Однак поліетилен допоможе вберегти рослини від короткочасних дощів за умови, що квітку або чагарник будуть періодично відкривати для провітрювання. Деякі люди використовують цей матеріал для додаткового захисту основного укриття, наприклад, тирси або листя, що швидко насичуються вологою.

Відсутність встановленого каркасу для полотенних матеріалів

Застосовуючи для укриття мішковину, плівку, спанбонд або будь-який інший полотенний матеріал, бажано забезпечити рослинам такі умови, за яких "тканина" не зіштовхувалася б з гілками. Якщо цього не зробити, то, по-перше, з'явиться ризик пошкодження гілок, а, по-друге, між поверхнею ґрунту і полотном не утвориться теплий повітряний прошарок. Полотенними матеріалами обтягують парникові дуги або будь-які інші придбані чи саморобні каркасні споруди ще й для того, щоб опади не пошкодили рослини у тих регіонах, де взимку часто трапляються рясні снігопади.

Використання верхового торфу

Підгортання покликане захистити від обмороження і різких коливань температури нижню частину рослини, а сухий торф є одним з найпопулярніших варіантів субстрату для осіннього мульчування кореневих шийок і пристовбурових кіл. Особливо позитивно цей природний матеріал впливає на важкі і схильні до утворення кірок ґрунти. Він покращує структуру ґрунту, добре утримує вологу і допомагає землі швидко прогрітися.

Однак мало хто замислюється над тим, що для підгортання рослин підходить не кожен вид торфу. Так, наприклад, будь-який свіжий торф є токсичним, і тому перед початком використання його доведеться "провітрити". Для цього торф тримають у купах, які періодично перегортають. Низинному різновиду цього субстрату знадобиться лише кілька днів, а ось у верхового на це піде 2-3 місяці. До того ж не усі знають, що різні види торфу мають різну кислотність. У низинному рівню pH нейтральний або слабокислий (5,5-6,5), а у верхового реакція кисла або сильнокисла (до 4-5).

Це означає, що, використовуючи верховий торф для підгортання рослин, які надають перевагу лужному ґрунту, ви можете їм нашкодити. Саме тому, перш ніж розпочинати процес підгортання рослин перед зимівлею, спочатку варто дізнатися рівень кислотності ґрунту на своїй ділянці і, вже виходячи з цього, приймати рішення про вибір субстрату для мульчування. Торф стане гарним варіантом для використання на засніжених ґрунтах. За умови низької лужності підійде низинний або перехідний його різновид, за більш високих рівнів pH знадобиться вже верховий торф.

 

03 жовтня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів