Чому електронні рецепти сприятимуть покращенню здоров'я українців і як діє програма "Доступні ліки"?

Чому електронні рецепти сприятимуть покращенню здоров'я українців і як діє програма "Доступні ліки"?
Усе більше медпрепаратів будуть доступними для українців за електронними рецептами. На одному з онлайн-брифінгів міністр охорони здоров’я України Максим Степанов розповів про впровадження електронних рецептів та їхню актуальність для здоров'я українців.

 

За словами очільника МОЗ, впровадження електронних рецептів необхідне, адже неконтрольований відпуск рецептурних препаратів із аптек сприяє поширенню самолікування серед українців, а це негативно впливає на стан здоров’я населення:

«Взагалі впорядкування ринку лікарських засобів і введення електронних рецептів – є основною із серйозних складових реформи охорони здоров’я. Для здоров’я українців дуже важливо, щоб ми уникали будь-яких речей, пов’язаних із самолікуванням. Наприклад, людина захворіла і одразу заходить в інтернет, читає на різних форумах, яким чином їй лікуватися, йде в аптеку і купує лікарські препарати, які повинні відпускати за рецептурними бланками. Це напряму впливає на ваше здоров’я» – пояснює міністр.

Під час онлайн-брифінгу Степанов поділився планом переходу на електронні рецепти та термінами його виконання:

«Ми чітко розробили план переходу на електронний рецепт, який фіксується у системі. Ми зможемо прослідкувати, який лікар виписав рецепт, чи потрібно було його виписувати. Це потім вже питання щодо якості надання медичної допомоги, що теж є однією з важливих складових нашої медичної реформи. У нас розроблений чіткий алгоритм і план впровадження електронного рецепту в Україні. Вже у 2021 році збираємося запровадити електронний рецепт на наркотичні засоби, інсуліни та імуносупресивні препарати; у 2022 – на всі засоби антибактеріальної терапії, а у 2023 році – на решту рецептурних лікарських засобів».

Міністр також підкреслив, що МОЗ планує вже з 2023 року повністю запустити систему відпуску всіх рецептурних препаратів винятково за електронним рецептом: «Це правильно, це світова практика і по-іншому бути не може. Саме у такий спосіб ми повинні діяти, якщо хочемо, щоб українці були здоровими».

Програма «Доступні ліки»

«Доступні ліки» – це урядова програма, розроблена ще у 2017 році, яка дозволяє пацієнтам отримати лікарські засоби із затвердженого списку безкоштовно або з незначною доплатою. Наразі препарати можна отримати тільки за трьома напрямками захворювання: серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальна астма.

За даними МОЗ, до програми вже долучилося близько шести тисяч аптек і було виписано понад 39 мільйонів рецептів. А також за перший рік роботи «Доступних ліків» кількість пацієнтів з нормалізованим цукром при діабеті 2 типу збільшилася на 6,5%. Кількість викликів швидкої допомоги з підозрою на інсульт чи інфаркт зменшилася на 4,2%. Майже на 6% менше українці викликали швидку через приступи бронхіальної астми.

Як отримати і скористатися електронним рецептом?

 

*зображення з офіційного сайту МОЗ

Упровадження електронних рецептів – важливий крок у реформуванні системи охорони здоров’я України. Адже контроль за відпуском рецептурних лікарських препаратів дозволить українцям зменшити витрати на ліки, відповідальніше ставитися до свого здоров’я і найголовніше – не займатись самолікуванням.


ДОВІДКОВО: 

Електронний рецепт – це рецепт, виписаний сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром (з яким ви підписали декларацію)  у електронній системі охорони здоров’я.  Ви зможете отримати ліки у будь-якій аптеці, яка долучилася до програми «Доступні ліки», незалежно від місця проживання чи видачі рецептурного бланку.

Наразі ж для отримання рецепту необхідно, щоб ваш лікар вніс це у медичну картку, а також записав необхідні для лікування препарати на папері безпосередньо для вас. Такий рецепт легко загубити.

Марина Олашин для Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

06 жовтня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів