Закрапатцям про автоцивілку: як діє, скільки коштує і як використовувати?

Закрапатцям про автоцивілку: як діє, скільки коштує і як використовувати?
ОСЦПВ відоме також як ОСАГО, або як кажуть у народі «автоцивілка». Всі водії стикаються з цим поняттям, і на перший погляд тут все зрозуміло. Але чи все так просто? Розібратися в нюансах ми попросили спеціалістів Професійного адвокатського бюро "Консенсус", які співпрацюють з нашим виданням на пертнерських засадах.

 

Отже, ПАО "Консенсус" радить водіям свідомо підходити до вибору страхової компанії, якщо мова іде про "автоцивілку", оскільки в подальшому це реальна можливість легко і безболісно врегулювати ДТП, а також докладно розяснює, на що треба звернути увагу при виборі страхової компанії.

Що таке автоцивілка?

ОСЦПВ розшифровується як обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності, проте ще варто додати - власників наземних транспортних засобів. Простими словами кажучи- це страхування водія, у випадку якщо він заподіяв комусь шкоди автомобілем, який використовувався таким водієм на законних підставах.

У автоцивілки є свої нюанси:

  1. Таке страхування є обов'язковим для всіх власників авто, на території України. Отже, будь-який власник ТЗ зобов’язаний придбати поліс ОСЦПВ до реєстрації машини, але не пізніше ніж через 10 днів після її придбання.

  2. Важливою характеристикою виступає те, що поліс ОСЦПВ є захистом ваших власних фінансів. У разі якщо ви винні у заподіянні шкоди за допомогою свого ТЗ (стали винуватцем ДТП; в’їхали в паркан, електроопору, будівлю, тощо; або, що найгірше, завдали шкоди здоров’ю якоїсь особи) фінансові витрати бере на себе ваша страхова компанія.

  3. А по третє, що не менш важливо, у разі якщо вам або вашому ТЗ шкода буде завдана невстановленим транспортним засобом або автомобілем, власник якого не застрахувався або керував ним, не маючи на те права відшкодування вам за наявності автоцивілки буде здійснювати фонд захисту потерпілих МТСБУ.

Чому потрібно здійснювати страхування цивільно-правової відповідальності?

1. Тому що такий вид страхування є обов’язковий на підставі закону, а за відсутності полісу ОСЦПВ водій може бути притягнутий до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу в розмірі від 425 до 850 гривень.

2. Тому що ТЗ є джерелом підвищеної небезпеки. Цивільним кодексом України передбачено обов’язок відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки, особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє таким джерелом підвищеної небезпеки, не залежно від наявності вини такої особи та не залежно від того, чи була така особа притягнута до адміністративної чи кримінальної відповідальності.

Чому не можна передавати право керування ТЗ особі, яка не отримувала водійське посвідчення або позбавлена права керування на підставі рішення суду?

Відповідно до пункту 1.4, статті 1 ЗУ ««Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» при ДТП страхується цивільна відповідальність власника або інших осіб, які правомірно володіють ТЗ. Володіння ТЗ вважається правомірним, якщо інше не встановлено законом або рішенням суду. Так, згідно із пунктом 2.2 статті 2 ПДР власник ТЗ може передавати керування ТЗ іншій особі, що має при собі посвідчення водія на право керування ТЗ відповідної категорії.

Тобто, керування без посвідчення водія або в період, коли особа позбавлена права керування ТЗ, позбавляє обовязку страхову компанію сплатити суму завданої шкоди життю та/або здоров’ю потерпілим від ДТП.

При цьому, якщо неправомірному заволодінню іншою особою ТЗ сприяла недбалість її власника (володільця), шкода, завдана діяльністю щодо його використання, зберігання або утримання, відшкодовується ними спільно, у частці, яка визначається за рішенням суду з урахуванням обставин, що мають істотне значення.

Яка ціна полісу ОСЦПВ?

Ціна полісу залежить від багатьох факторів, які будуть впливати на коефіцієнт її збільшення. Так враховується:

1. Тип транспортного засобу (Чим більший об'єм двигуна, тим дорожча страховка);

2. Місце реєстрації транспортного засобу (Для великих густонаселених міст такий коефіцієнт вищий);

3. Водійський стаж;

4. Термін дії поліса (Короткострокові дорожчі, ніж ті, що укладаються на рік); 5. Кількість ДТП за участю водія;

6. Наявність пільг (поширюється на пенсіонерів, інвалідів другої групи, учасників бойових дій, чорнобильців першої та другої категорії, учасників АТО та Революції Гідності).

На сьогодні ціна полісу автоцивілки в Закарпатті різних страхових коливається в діапазоні 700-1300 гривень при франшизі 0% (не враховуючи акції та знижки).

 

Що таке франшиза та як вона впливає на ціну полісу?

Франшиза – це гроші, які у разі страхового випадку виплачуєте ви з власної кишені, а не страхова компанія. Страховикам це вигідно, тому що зменшується кількість звернень за дрібними відшкодуваннями. Максимально франшиза може становити 2% від встановленого ліміту відшкодування майна, що на сьогодні становить 2600 грн., проте, страхові компанії можуть зменшувати суму франшизи до 0 грн. А в цьому вже криється вигода для застрахованих осіб, адже чим більша франшиза, тим дешевший поліс. Таким чином водії, щоб знизити ціну, яку необхідно заплатити за поліс можуть придбати його з більшою франшизою. Якщо ви любите ризикову їзду та неминуче будете мати на своїй совісті вм’ятини та подряпини чужих автомобілів, тоді економія на страховому полісі, може бути невиправданою. Проте, якщо ви майже ніколи за свій водійський стаж не стикалися з такими проблемами, то можете на свій ризик, взяти поліс з максимальною франшизою.

Сума відшкодування

Законодавство чітко встановлює розміри страхової суми, що може бути виплачена за шкоду заподіяну водієм. Так на сьогодні ліміт складає 260 000 грн. — за шкоду, заподіяну життю і здоров'ю на одного потерпілого, незалежно від кількості потерпілих, та 130 000 грн. — за шкоду, заподіяну майну на одного потерпілого, але не більше 650 000 грн. на одну страхову подію.

Однак, якщо сума збитку вища від цих лімітів, різницю винуватцю доведеться заплатити самостійно. Якщо, звичайно, він не збільшив їх розміри, купивши додатковий поліс.

Дії водія при ДТП.

Першим, що необхідно здійснити в такому випадку, це адекватно оцінити ситуацію, та спробувати з’ясувати винуватця події. Якщо винуватець визнає свою провину і має діючий страховий поліс ОСЦПВ, але не вдається вирішити ситуацію на місці події, при цьому сума збитку не перевищує 10000 гривень, то ДТП можна врегулювати за допомогою Європротокола. Якщо не вдалося домовитися на місці і по Європротоколу, то потрібно викликати співробітників поліції і повідомити страховиків обох сторін через «гарячу» лінію.

Хорошим варіантом, якщо ви врегулювали ситуацію без поліції буде складення розписки про відсутність претензій. В ній необхідно детально зазначити всю інформацію про водія, автомобіль та суму врегулювання.

При умові, що самостійно вирішити ситуацію не вдається, рекомендуємо ніяким чином не змінювати розміщення автомобілів, а дочекатися працівників поліції чи страхового комісара. Обов’язково зателефонуйте в свою страхову компанію та дізнайтесь які подальші дії вам необхідно вчинити.

При взаємодії з органами поліції проявляйте активну позицію: надавайте пояснення, перевіряйте протоколи та інші документи, не бійтеся фотографувати все, що вас цікавить або може бути корисним.

НЕ проводьте ремонт ТЗ до моменту оглдяу ТЗ страховим комісаром та представником страхової компанії винуватця ДТП, а якщо винуватця відразу встановити не можна, тоді страховим комісаром та представником СК всіх учасників ДТП.

Обов’язково, за можливості, отримайте та збережіть собі контактні данні (номер телефону) всіх учасників ДТП, потерпілих, свідків, інспектора поліції, який складає протокол.

Головне запам’ятати, що при наявності поліса ОСЦПВ шкоду завдану винуватцем ДТП життю(здоров’ю) та/або майну третіх осіб, в межах страхової виплати, повинна компенсувати страхова компанія.

Можливо у Вашому випадку буде мати місце ситуація, коли ви будете готові відразу компенсувати потерпілому шкоду від ДТП, не чекаючи виплати СК. У такому випадку радимо вам видати суми коштів потерпілим від ДТП під розписку у вигляді позики, до моменту виплати потерпілому суми відшкодування страховою компанією. Після повернення потерпілим отриманої від СК суми, він поверне вам отриману суму позики, а ви повернете такому потерпілому оригінал розписки про отримання коштів.

Що необхідно для виплати за полісом?

Для того щоб страхова компанія відшкодувала шкоду за страховим випадком необхідно надати їй такі документи: страховику - довідки про аварію, про характер тілесних ушкоджень (якщо такі були), рішення суду і поліс ОСЦПВ. Зазвичай так документи необхідно надати страховику винуватця. Але якщо пощастить і страхова винуватця та постраждалого підписали угоду про пряме врегулювання страхових подій, то збитки постраждалому може компенсувати його компанія, а з нею потім розрахується страховик винуватця ДТП.

Новий формат полісу автоцивілки

Як вже давно всі водії звикли, поліс ОСЦПВ виглядає як лист паперу зеленого кольору з зазначенням всіх умов страхування цивільної відповідальності власника транспортного засобу.

Але, сучасний світ видає нові стандарти навіть для таких звичних речей. Не так давно в Україні з’явилася нова електронна форма полісу ОСЦВП. Тож які її особливості?

Електронний поліс оформлюється набагато швидше, ви економите свій час, адже може придбати такий поліс навіть з дому за допомогою мережі Інтернет на сайті страхової компанії.

Такий поліс являє собою електронний документ формату PDF, тому він захищений від будь-яких механічних пошкоджень, та фізичної втрати. Його легко зберегти на мобільному телефоні і мати з собою у будь-який час. Навіть якщо ви випадково його видалили, ви можете звернутися до страхової та отримати дублікат.

Електронний поліс є також більш захищеним, адже зловмисники давно вже знайшли способи підробки паперового полісу, а на Е-ОСЦВП є унікальний QR-код дані про який миттєво потрапляють до МТСБУ після придбання полісу.

Підсумки

Як ми вже з’ясували наявність ОСЦПВ є обов’язковим та необхідним інструментом захисту постраждалих осіб від шкоди заподіяної транспортним засобом, а водіїв від непосильних фінансових трат на відшкодування таких збитків.

На сьогоднішній день придбати поліс який підійде саме вам дуже легко, через наявність великого кола страхових компаній та можливість його придбання в електронному вигляді. Сама процедура купівлі полісу на даний момент дуже проста і полягає або в зверненні в офіс страховика та заповненні бланку полісу та його сплати, або в заповнення електронної форми, оплати полісу платіжною карткою або іншими засобами на сайті, отримання документа на вказану адресу електронної пошти.

Проте, водіям потрібно бути дуже уважними при оформленні полісу ОСЦВП та в першу чергу звертати увагу на наявність страхових компаній в списках членів МТСБУ, рейтинг страховика, відгуки клієнтів, швидкість здійснення процедури відшкодування, обсяг здійснених виплат. Дана інформація наявна в вільному доступі. (Через деякий час на офіційному сайті ПАО «Consensus» буде розміщено наш власний рейтинг страхових компаній Закарпаття зроблений на основі аналізу ринку, відгуків клієнтів та надійності страхових компаній).

Шановні водії, за кваліфікованою допомогою у випадку ДТП (з метою проведення ефективної процедури врегулювання можливих наслідків ДТП для всіх учасників) ви можете звертатися до Департаменту врегулювання збитків ПАО «Consensus». Хай дорога приносить вам лише приємні сюрпризи. Будьте уважні та обережні!

 

Шановні читачі!

Ви можете надіслати на редакційну скриньку своє запитання, і юристи підготують вам відповідь!

 

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі 

 

23 жовтня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів