Як треба розсадити нарциси восени, щоб домогтися їх пишного квітнення?

Як треба розсадити нарциси восени, щоб домогтися їх пишного квітнення?
Неможливо уявити весняний сад без квітучих нарцисів. Ці невибагливі рослини вражають яскравістю, оригінальною формою квітки і сильним ароматом. На одному місці нарциси можна вирощувати кілька років, але настає час, коли їх необхідно розсадити.

 

Важливо зробити це правильно, інформує Ukr.Media.

Визначаємо оптимальні терміни посадки

Дуже важливо визначитися з часом пересадки. Він залежить від температури ґрунту. Щоб цибулини квітки вкоренилися, земля повинна бути прогріта до + 8... +10° С. Для вкорінення цибулин потрібно близько 3 тижнів, тому після посадки ґрунт не повинен бути холоднішим за зазначену температуру. У іншому разі посадковий матеріал замерзне, а якщо і виживе, то про пишне квітнення рослин навесні можна забути. У нашій місцевості нарциси висаджуються у першій декаді вересня, а у південних областях — у жовтні. Краще перед початком процедури ознайомитися з прогнозом погоди на найближчі 3 тижні, щоб за необхідності підкорегувати терміни висадки. Не варто викопувати цибулини, якщо листя культури ще зелене. Це означає, що поживні речовини не перейшли до підземної частини рослини, і під час пересадки вона погано перезимує. Слід дочекатися пожовтіння листя.

Сортуємо посадковий матеріал

Викопування нарцисів має здійснюватися обережно, щоб не пошкодити цибулини. Після завершення процедури потрібно розсортувати посадковий матеріал. Насамперед відбраковуються цибулини, уражені хворобами і шкідниками, а також гнилі і занадто м'які екземпляри. Їх краще відразу спалити. Здорові цибулини можна розсортувати за розмірами, оскільки їх потрібно садити на різну глибину. Але якщо і великий, і середній посадковий матеріал планується садити на одній клумбі, таке сортування необов'язкове. Головне, враховувати його розмір під час посадки. Якщо цибулинки зрослися між собою, не слід намагатися відразу відокремити їх одну від одної. Спочатку посадковий матеріал потрібно підсушити. Розділяти діток з материнською цибулиною краще лише тоді, коли вони не дуже міцно пов'язані між собою.

Вибираємо місце і дотримуємося агротехніки

Під час вибору місця для майбутньої клумби слід враховувати, що нарциси полюбляють добре освітлені ділянки. У крайньому разі квітник може бути розташований у напівзатінку. Якщо ґрунт перезволожений, виникає ризик загнивання цибулин, тому для посадки підійдуть тільки добре дреновані ділянки з рівнем залягання ґрунтових вод, який не вищий за 60 см. Найкраще садити нарциси у суглинний ґрунт з нейтральною кислотністю. Важкий глинистий ґрунт перед посадкою обов'язково потрібно розбавити піском. Щоб рослини добре росли і пишно квітнули, землю перед висаджуванням цибулин необхідно підживити. Для цього за 2 тижні до посадки у ґрунт вносять суперфосфат, сульфат калію або калійну сіль і компост. Свіжий гній цим квітам протипоказаний.

Перед посадкою викопані і очищені цибулини замочують на 30 хвилин у розчині марганцівки, а потім добре просушують. Після сушіння можна розпочинати висаджування. Садити рослини можна як рівними рядами, так і довільними групами. Усе залежить від фантазії садівника. Глибина лунки для стандартної цибулини становить 3 її діаметри. На важких ґрунтах лунку роблять трохи меншою, на легких — глибшою. Діток садять на глибину у 10 см. Перед висадкою ґрунт потрібно полити. Лунки роблять через кожні 10-12 см. Це дозволяє домогтися гарного розвитку цибулин і швидкого збільшення їх у діаметрі. Якщо потрібно отримати більше діток, відстань збільшують до 15-20 см. Після розташування посадкового матеріалу у лунці зверху його засипають ґрунтом.

Нарциси — досить морозостійкі рослини і зазвичай не вимагають додаткового укриття, особливо у південних регіонах. У центральній частині нашої країни клумби з посадженими квітами можна прикрити зверху шаром гілок або нетканого матеріалу. Це вбереже посадки, якщо зима буде малосніжною. У жодному разі не можна у якості укриття використовувати поліетиленову плівку. Вона перекриє доступ повітря, і рослини загинуть. Якщо розсаджувати нарциси раз на 4 роки, дотримуючись усіх правил пересадки, вони постійно радуватимуть пишним квітненням.

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

30 жовтня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів