Знову без концертів, а в ТЦ обмеження: у МОЗ озвучили, як планують посилити карантин

Знову без концертів, а в ТЦ обмеження: у МОЗ озвучили, як планують посилити карантин
Міністерство охорони здоров’я пропонуватиме Кабінету міністрів посилити карантинні обмеження. Нові обмеження будуть стосуватися обмеження діяльності зон харчування, дитячих кімнат і розважальних зон у торгово-розважальних центрах.

 

Про це розповів заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко на брифінгу 5 листопада.

«Ми хочемо, щоб у торгово-розважальних центрах працювали виключно магазини для того, щоб люди могли купити необхідні їм речі й щоб це не впливало на економіку нашої країни», — розповів Ляшко.

Також МОЗ хоче просити уряд заборонити проведення всіх масових культурних заходів та обмежити діяльність спортивних залів, фітнес-центрів та басейнів.

Окрім того, відомство хоче заборонити діяльність суб’єктів господарювання, які не дотримуються карантину. За словами Ляшка, це дозволить органам контролю застосовувати заходи адміністративного впливу і карати саме тих, хто порушує протиепідемічні норми, а ті, хто дотримуються — щоб могли працювати в умовах карантинних обмежень.

Також МОЗ у своїй постанові хоче рекомендувати суб’єктам господарювання впровадити окремий час для обслуговування людей віком від 60 років. МОЗ просить робити це з 10:00 до 12:00, але наголошує, що це «лише рекомендація».

«Впровадження такої години не забороняє людям похилого віку відвідувати магазини в інший час. Але воно повинно спонукати людей до 60 років не відвідувати магазини, аптеки саме в цей період», — пояснив Ляшко, додавши, що 71% людей, які померли від коронавірусу в Україні, були старше 60 років.

Також МОЗ пропонує встановити нові обмеження у регіонах з «червоною» зоною карантину. Раніше областям дозволялося обирати, які обмеження будуть діяти на цих територіях.

Тепер якщо на території, окрім 320 хворих на 100 тисяч населення, тестування з виявленим інфікуванням перевищує 20% від усіх протестованих, то там не дозволятимуть обирати карантинні обмеження. Тобто, там діятиме повний спектр обмежень. За інформацією Ляшка, зараз в цілому по Україні цей показник становить 19%. Є регіони, де він перевищує 42%.

Окрім іншого, урядовці пропонують розглянути можливість і дозволити працювати на території з «червоним» рівнем епідеміологічної небезпеки дитсадкам та школам з 1 по 4 клас. Водночас учнів 5-11 класів рекомендують відправляти на дистанційну освіту. 

Ситуація з коронавірусом

В Україні за минулу добу, 4 листопада, коронавірусне захворювання підтвердили у 9 850 людей — це найбільше з початку пандемії. Також відомо, що вчора 8 378 пацієнтів одужали, а 193 — померли від ускладнень.

За весь час епідемії COVID-19 в Україні виявили 430 467 випадків інфікування. З них 184 782 людини одужали, а 7 924 — померли від ускладнень.

Як уберегтися?

По-перше, не панікуйте. По-друге, дотримуйтеся рекомендацій. Адже COVID-19 відносно нове захворювання, яке вперше зафіксували лише наприкінці 2019 року, тому ні спеціальних ліків, ні вакцини немає. Ми можемо лише стримувати масштаби поширення захворювання.

Уникайте скупчень людей, у громадських місцях (магазини, громадський транспорт) носіть захисну маску (вона має прикривати ніс і рот, а не висіти на підборідді), не торкайтеся руками обличчя, дотримуйтеся безпечної дистанції не менше, ніж 1,5 м одне від одного, а також часто мийте руки та користуйтеся антисептиком. Якщо ви відчуваєте ознаки захворювання, зверніться до сімейного лікаря, самоізолюйтеся та повідомте про своє захворювання людям, з якими ви контактували.

Вікторія Коломієць

hromadske.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

05 листопада 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів