Свалявщина увійшла до міжнародного маршруту мініскульптурами

Свалявщина увійшла до міжнародного маршруту мініскульптурами
Так, на території історичного Свалявського району встановлені вже вже дві мініскульптурки: одна в санаторії "Квітка полонини "( Полянська ОТГ) - інша у місті Свалява (Свалявська ОТГ).

 

Про встановлення першої мініскульптурки ми вже писали: На Свалявщині встановили першу міні-скульптурку - принцу Рудольфу Габсбургу

А вчора, 2 грудня, в районі відбулося відкриття ще одного такого проєкту. Про це написав на своїй сторінці в мережі Фейсбук відомий закарпатський туризмознавець Федір Шандор:

Перша міні-скульптура в місті Свалява!!!

(історична мить 2.12.2020 від мецената проекту Павла Ганинця)

міні-скульптура граф Ервін-Фредерік Карл фон Шенборн-Бухгейм (1842 – 1903), скульптор Roman Murnik, коваль Степан Руснак (одягнений у нижньоавстрійські шорти, альпійські черевики, граф сидить на символічному компасі) Саме з Шенборнами (віденська гілка) пов‘язано становлення Сваляви як міста.

За їх ініціативи у Сваляві відкрито завод мінеральних вод.

Графи Шенборни - були володарями Мукачівсько-Чинадіївської домінії. Саме з ними пов‘язано наступні події в історії Закарпаття:

- вперше починають вирощувати картоплю, соняшник та кукурудзу

- промислове розведення карпатської породи бджіл

- "Мисливський палац Берегвар" (сучасний курорт-санаторій "Карпати") був збудований графом Ервіном-Фрідріхом фон Шенборном-Бухгеймом (1842-1903). Як вважається будівництво тривало майже п'ять років - з 1890 по 1895 роки. Сам мисливський замок побудований у неоромантичному стилі. У проект замку архітектора З. Грессерсона було закладено особливу символіку. Оригінальність палацу полягає у тому, що за основу було взято астрономічний рік: кількість вікон - 365 - відповідає кількості днів, 52 кімнати - кількості тижнів, 12 входів - кількості місяців у році. Біля палацу розташували сад-дендрарій на англійський манер із декоративним озером у центрі. У парку росте безліч рідкісних видів рослин: самшит, катальпа, сосна Веймута, канадська ялина, японська вишня, рожевий бук, італійська гліцинія, сріблястий клен, оцетове дерево та інші.

а також:

- створення підприємства по виготовленню свічок з воску

- розведенню великих садів та виноградників

- промислове виробництво вина та пива

- Шелестівська залізоробна мануфактура

- полотняне підприємство

– суконна мануфактура".

Слід додати, що ініціатор проекту- ГО "Сольва-прогрес ". Фінансування - Ганинець Павло Павлович.

ГО "Сольва-прогрес" додає: "Величезне спасибі - президенту Закарпатської туристичної організації  -  Федору Шандору. Вдячні також міській владі,  яка йде на зустріч громадським ініціативам та сприяє їх реалізації - а саме Юрію Грига".

uzhgorod.net.ua

 

03 грудня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів