В Ужгороді презентували унікальні відеофільми «Новоселицька сливовиця» та «Боронявський шархань» ВІДЕО

В Ужгороді презентували унікальні відеофільми «Новоселицька сливовиця» та «Боронявський шархань» ВІДЕО
17 грудня у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відбулася презентація відеофільмів «Новоселицька сливовиця» та «Боронявський шархань», у яких зафіксовано унікальні традиції краю. Присутні мали гарну нагоду ознайомитися з давньою традицією виготування сливовиці,  яку використовували як ліки від різних хвороб.

 

Модератор заходу – директор Центру культури, заслужений працівник культури України Ганна Дрогальчук привітала учасників та запросила до слова подружжя Івана й Марії  Рацинів, які є носіями традиції приготування слив’янки, та  Любов Бонкало із сином Вадимом, які активно популяризують різдвяні традиції.

Учасники  також почули розповідь про колядування із Шарханем, яке й нині побутує у селі Бороняво на Хустщині. Це унікальний архаїчний звичай на Святвечір, коли юнак демонструє родині майбутньої нареченої свій намір одружитися.

Святковий настрій на культурно-мистецькій акції створив народний аматорський вокальний ансамбль народної пісні «Розмарія»  (керівник Ольга Зюбрицька), який надзвичайно професійно й зворушливо  виконав низку народних пісень краю.

У теплій дружній атмосфері присутні обговорили відеофільми та продегустували творчий доробок новоселицьких майстрів.

Відеофільми «Новоселицька сливовиця» та «Боронявський шархань» (продюсер Михайло Данканич) вийшли у світ завдяки організаційній підтримці КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР (директор Ганна Дрогальчук) за сприяння департаменту культури Закарпатської ОДА (директор департаменту Оксана Бабунич). Культурний продукт профінансовано відповідно до Програми розвитку культури і мистецтва в області на 2016–2020 рр.

Презентовані відеофільми можна переглянути за посиланням:

http://nks.zakfolkcenter.info/

Марина Офіцинська,

завідувач інформаційно-редакційного сектору

 

18 грудня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів