Спеціалісти детально розповіли про методику, за допомогою якої в Ужгороді народилася четвірня

Спеціалісти детально розповіли про методику, за допомогою якої в Ужгороді народилася четвірня
Про це УНІАН розповів лікар Руслан Федько, який приймав пологи у Лариси Кушнір з Тячівщини, яка днями в Ужгороді народила четвірню.

 

Про унікальну операцію розповів УНІАН завідувач відділенням патології вагітностей КНП "Ужгородський мыський пологовий будинок" Ужгородської міської ради Руслан Федько. Подаємо частину статті - більше читайте на УНІАН.

"Щодо самої методики розродження, за допомогою якої в Ужгороді з’явилася на світ перша в історії Закарпаття четверня, вона теж є унікальною. Її автор Руслан Федько розповів, що у всьому світі передчасні пологи асоціюються з чотирма видами ризиків, які загрожують розвитку і здоров’ю недоношеної новонародженої дитини. Передусім це незрілість легень, інфекційно-септичні ускладнення, внутрішньошлуночкові крововиливи, а також некротичні ентероколіти. У всіх центрах акушерства в Україні та інших державах ведеться титанічна робота, щоб мінімізувати ці ризики. «Наша методика стосується зниження ризику внутрішньошлуночкових кровотеч, – розповідає Руслан Федько. – Про що мова? Центральна нервова система і головний мозок мають специфічний скелет, який тримає головний мозок у підвішеному стані й захищає його від ушкоджень під час різких стрясань головою, ударів тощо, аби власне не відбувалися крововиливи у фізіологічні порожнини головного мозку. До 34-го тижня вагітності, відповідно, цей скелет, як і всі інші органи і системи малюка, є незрілий. Саме тому вже 20 років у всьому світі використовують таку методику: при одноплідній вагітності й головному передлежанні дитини проводять кесарів розтин і здійснюють народження дитини в цілому оплодневому міхурові. Завдяки цьому голова малюка при народженні не піддається ніяким механічним стискуванням і захищена від будь-яких потрясінь. Фактично таким чином попереджаються внутрішньошлуночкові крововиливи. Ця методика широко впроваджена в Україні у всіх серйозних медичних центрах, загалом усі передчасні пологи, які потребують оперативного втручання, виконуються таким шляхом».

За словами Федька, в Ужгороді цю методику почали впроваджувати близько чотирьох років тому. А три роки тому ужгородські лікарі першими в Україні зробили аналогічну операцію при такому положенні, коли малюк лежав у животі матусі ніжками вниз – і це було першим випадком в нашій державі. Тоді породіллю з передчасними пологами транспортували до Ужгорода з Рахова на гелікоптері. Опісля ужгородські лікарі єдиними в країні почали виконувати цю методику при двоплідній вагітності, особливо тоді, коли один або й обоє малюків перебували в сідничному чи ніжному передлежанні. 

Відтак ужгородські спеціалісти на чолі з Русланом Федьком удосконалили сам метод доступу на матці. «Фактично ми першими почали виконувати такі кесареві розтини в Україні при двоплідній вагітності у сідничному чи ніжному передлежанні одного або обох плодів. Зараз фактично виконали ще одну унікальну річ (уже не кажучи про те, що новим методом народжувалася вся четверня): у даної вагітної третій плід знаходився в поперечному положенні, в цілому оплодневому міхурові він був розвернутий в сідничне і, аналогічно до інших малюків, у цілому оплодневому міхурові в сідничному передлежанні народився на світ», – коментує Федько і додає: «наскільки ми спілкуємося з нашими колегами в Східній Європі, там досі ніхто нічого подібного не робив». 

Наталія Петерварі, УНІАН

 

10 січня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів