Давнє Закарпаття в об’єктивах іноземних фотографів: туристична подорож Каміла Райхла (ФОТО)

Давнє Закарпаття в об’єктивах іноземних фотографів: туристична подорож Каміла Райхла (ФОТО)
Розглядаючи старі фотографії, зроблені на Закарпатті століття тому багатьма фотографами, серед іншого можна побачити й великий акцент на туризмі. Адже що міг запропонувати економічно бідний, поораний окопами Першої світової війни, гірський, в основному вкритий лісом, регіон, який останнім приєднався до порівняно розвинутої Чехословацької Республіки?

 

Туризм! І в той час цьому напрямку приділяли особливу увагу ЗМІ, публікуючи яскраві, колоритні, часом вражаючі світлини, задля заохочення туристів пуститися в мандри гірськими стежинами, непрохідними лісами, відвідуючи туристичні притулки, чи ночувати просто в колибах пастухів. Карпатська екзотика краю «лісів і тварин» й простого населення вабила як туристів, що мріяли сходити вздовж і впоперек цей регіон, так і тих, хто приїжджав за враженнями своїм автомобілем!

Побачити, який маршрут обирав, і що саме на своєму шляху міг зустріти й відвідати турист, який приїхав у Підкарпатську Русь автівкою, можна завдяки світлинам Каміла Райхла, який зі своєю дружиною та друзями відвідав Закарпаття у 1938-му році.

Каміл Райхл (1895 – 1971), під час Першої світової війни. home.tiscali.cz

Каміл Райхл був чеським військовим, офіцером, який брав участь у Першій світовій війні. Збереглися його записи зі щоденника, де він описує свій шлях і ті події, які йому довелося пережити впродовж війни. Практично в передостанній рік існування Підкарпатської Русі він автомобілем об’їхав туристичний регіон, зберігши для нас фотографії зі свого маршруту.

Каміл Райхл у 1933 році. home.tiscali.cz

Каміл розташував фотографії в альбомі хронологічно: Ужгород – Ужок – Скотарське – Синевир – Рахів – Ясіня.

На фото Каміл Райхл сидить за столом по центру. Зупинка під час подорожі на Підкарпатській Русі

Синагога в Ужгороді

Церква в Ужгороді

Ромський район в Ужгороді

Ромська школа в Ужгороді

Пікнік під час подорожі

Туристичний притулок на Ужоцькому перевалі

Розсипалова хата (туристичний притулок), зруйнована в 1945 році

Біля пам’ятного хреста на Ужоцькому перевалі

Біля польського кордону

Дорогою до Синевирського озера (Міжгір’я)

Ймовірно, фото зроблено на Чорній ріці в Синевирській Поляні 

Туристичний притулок біля Синевирського озера

Церква в Підкарпатській Русі

В низинах Підкарпатської Русі

Рахів

Рахівські горяни

Рахів. Бокори

Рахів. Бокораші на Тисі

Капличка у Рахові

Капличка поблизу Рахова

Дамба біля Рахова

Туристичний притулок біля Говерли

Ясіня

Ясіня

Ясіня

Хати в Підкарпатській Русі

У Підкарпатській Русі

Церква в Підкарпатській Русі

Хати в Підкарпатській Русі

Церква в Ясінях

Горяни в Ясінях

Приблизно уявити, як туристів у Чехословаччині мотивували відвідати Підкарпатську Русь, чи то пак теперішнє Закарпаття, можна, прочитавши цей допис із журналу «Letem svеtem» від 23 липня 1935 року: «...Підкарпатська Русь за розміром дорівнює чверті Богемії. Її дві третини – гірські, й більше половини вкрито лісами, навіть пралісами. Посеред лісів є гірські галявини, полонини, зелені від пишної трави, де з весни до осені живуть цілі стада корів, коней та овець. На полонинах розсипані колиби, а стайні та молочарні розкидані по низинах. Тут турист може легко знайти собі притулок чи житло. З гір стікають численні потоки. У багатьох місцях вони загороджені, й таким чином утворюються кляузи (дамби). Ця земля проста, але дуже гостинна, запрошує вас у гості. Вона бідна, але нескінченно красива. Навіть у віддалених місцях, у лісах, у горах, мандрівники можуть навідатись в колиби пастухів, хатини доглядачів за кляузами, мисливців та притулки для туристів, кількість яких щоразу зростає. Не вагайтеся їхати в цей край, адже своїм візитом ви також сприяєте його економічному зміцненню. Ваші витрати будуть невеликими, навпаки, набагато меншими, ніж деінде».

І, на щастя, мало хто міг встояти перед будь-якими незручностями, а пускався в мандри, шукаючи на Закарпатті екзотичні й екстремальні пригоди.

Михайло Маркович, спеціально для uzhgorod.net.ua

Джерело фото: zakarpati.cz

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

31 січня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів