Сергій Біба презентував виставку «Процес ІІ» в Генконсульстві Словаччини в Ужгороді

Сергій Біба презентував виставку «Процес ІІ» в Генконсульстві Словаччини в Ужгороді
«Вірус не здатен подолати мистецтво» – сказав голова Закарпатської організації Національної спілки художників України Борис Кузьма під час відкриття нової виставки відомого закарпатського художника Сергія Біби в приміщенні Генерального консульства Словацької Республіки в Ужгороді.

 

– Я дуже радий, що навіть зараз, в умовах суворих карантинних обмежень, ми маємо нагоду продовжити традицію цікавих мистецьких заходів, що відбуваються в нашій дипломатичній установі понад 10 років. Мистецтво – це справжнє есперанто, мова, що зрозуміла усім людям незалежно від національностей та громадянства. Це те, що зближує наші народи через кордони. Те, що справді потрібне нам усім, – наголосив Генеральний консул Словаччини Павол Паніс, – тому культурна співпраця буде тривати й надалі.

Також дипломат додав, що організатором і натхненником цієї виставки є Ян Поханич – педагог, громадський діяч і великий ентузіаст розвитку й поширення дружби й співпраці між Україною та Словаччиною.

Сам митець, Заслужений художник України Сергій Біба підтвердив, що теперішня виставка є певним продовженням усталеної традиції:

– Я назвав виставку «Процес ІІ», адже в червні 2018 року саме у цьому приміщенні ми з сином Давидом представляли вернісаж «Процес». Сьогодні ж –  картини, створені з того часу. Тобто творчий процес триває. Не зважаючи ні на що.

Творчість Сергія давно знайома закарпатським любителям мистецтва. Вона нестандартна, відрізняється дуже цікавим, неординарним поглядом на мистецтво.  Абстрактний живопис багатьма сприймається як більш інтерактивний – глядачу не пропонують завершені, однозначні образи, а пропонують самому замислитися, знайти власне бачення, побочити на полотні щось своє, щось неочевидне. Водночас на полотнах Сергія Біби можна відчути дивну суміш як сучасного мистецтва, так і суто закарпатської школи живопису, і вплив його словацьких коренів, і тонку гру реальних образів з фентезійними формами. Все залежить від сприйняття чи навіть настрою глядача. Про це згадав у вітальному слові і директор Закарпатського обласного художнього музею ім. Бокшая Франциск Ерфан.

Всі присутні на відкритті виставки зійшлися на тому, що тимчасові проблеми та обмеження минуть, і тоді широкий загал любителів образотворчого мистецтва зможе, нарешті, на власні очі ознайомитися з новими доробками як Сергія Біби, так й інших наших митців.

А поки що – спробуємо доторкнутися до мистецтва через фотографії.

Костянтин Черкай, фото автора

Uzhgorod.in

 

12 лютого 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів