Фотовиставку "Дерев’яні церкви – приховані скарби спільного туристичного регіону Карпат" презентували сьогодні в скансені

Фотовиставку "Дерев’яні церкви – приховані скарби спільного туристичного регіону Карпат" презентували сьогодні в скансені
Фотовиставку в рамках проєкту «Дерев’яні церкви – приховані скарби спільного туристичного регіону Карпат» презентували сьогодні в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї. Кілька десятків фотографій, виконаних десятьма фотомайстрами з Польщі та України, презентували широкому загалу.  

 

10 фотографів протягом року працювали над втіленням проєкту: Томаш Міхалські, Крістіан Клисевіч, Марек Кузіемскі, Томаш Міелнік та Аліця Мруз із Польщі, Олег Хававчак, Сергій Денисенко, Юрій Крилівець, Роберт Довганич та Сергій Гудак від України. Вони фотографували дерев'яні храми в Польщі та Україні - загалом два десятки сакральних споруд.

Ідея проєкту полягала в тім, що церкви мали не тільки відфотографувати, а й викласти всю фотобазу на одному ресурсі. За задумом, усі світлини будуть в широкому й вільному доступі, аби всі бажаючі могли їх використовувати. Вірніше, не так: аби всі бачили, які унікальні пам'ятки архітектури досі знаходяться в Карпатах…

Реалізує проєкт «Дерев’яні церкви – приховані скарби спільного туристичного регіону Карпат» (в межах програми CBC Programme Poland-Belarus-Ukraine 2014-2020) Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської обласної ради. 

Як нагадав директор АРР «Закарпаття» Михайло Данканич, у рамках проєкту були відібрані 20 церков, які відфотографували, і сьогодні, 15 лютого, представили в скансені. "За цей рік багато напрацювань, ми бачимо, що є спільні проблеми і у нас, і в поляків, але й є й хороші приклади, як зберігаються храми. Приємно, що часто місцева влада докладає багато зусиль для збереження цього надбання. Але загалом, плануємо, що будемо продовужувати роботу в цьому напрямі, будемо працювати над тим, аби втілювати проєкти зі збереження, консервації дерев'яних храмів, роботи попереду багато", - додав Данканич. 

Олексій Петров, голова Закарпатської обласної ради, під час презентації проєкту відзначив, що сакральна архітектура є невід'ємною частиною нашої спадщини. "Це наша історія, наше величезне надбання, це потужна туристична атракція, і обласна влада приділяє цьому питанню величезну увагу", - запевнив голова облради. 

Мистецтвознавець Михайло Приймич, зі свого боку, відзначив що культура не може мати кордонів, бо в іншому разі це величезна проблема:

"У рамках цього проєкту маємо цілий світ - це світ дерев'яної церкви. Але в ньому ще свої світи - тут є світ, який створений нашими предками, і світ, створений сучасними фотохудожниками. Дуже цікаво, що ми бачимо не тільки інтер'єри, але й ландшафти, і це окрема тема розмови - збереження автентичних ландшафтів дерев'яних церков. Бо це говорить теж багато про що, в тому числі про світобачення наших предків. Вважаю, що цей початок важливий і він потягне за собою багато інших проєктів, переросте в нові проєкти з реставрації, бо багато церков потребують цього, особливо інтер'єри".

Михайло Приймич наголосив, що наразі величезна біда в тім, що багато церков закриті, "...і це справді проблема, бо церква має бути відкрита, а інакше для чого вона?"

Загалом на виставці представлено 60 світлин. Триватиме виставка в скансені близько місяця, потім її представлять в холі-атріумі Закарпатської ОДА.

Uzhgorod.net.ua, головне фото - АРР "Закарпаття"

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

15 лютого 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів