Ужгород став пілотним містом-партнером унікального проєкту з залучення та збереження талантів

Ужгород став пілотним містом-партнером унікального проєкту з залучення та збереження талантів
Куди і як зникають таланти з наших міст? І чому це є проблемою? Таланти нового покоління надзвичайно мобільні, оскільки вони шукають найкращих можливостей не лише на місцевому рівні. Вони живуть і розвиваються там, де створені комфортніщі умови, що відповідають їхнім очікуванням. Ті міста, де є багато високоосвічених фахівців, виявляються більш конкурентоспроможними та процвітаючими. Тому для малих та середніх міст особливо важливо зробити конкретні кроки, щоб залучати та зберігати таланти.

 

З поглибленням глобалізації процес перетікання інтелектуальних людських ресурсів стає дедалі інтенсивнішим. І якщо кілька десятиліть тому молоді талановиті люди, закінчуючи університети, місцем проживання зазвичай обирали рідне місто або, принаймні те, де здобували освіту, то сьогодні їх вибором може стати будь-яка країна світу. Володіння спеціальними знаннями та навичками, пропонування інноваційних рішень, нестандартних підходів та гнучкості управління процесами стають справжніми критеріями в «битві за мізки» між підприємствами, що роблять все більший акцент на досягненні конкурентних переваг.

Ці ключові меседжі прозвучали 24 лютого 2021 року на онлайн конференції проєкту TalentMagnet, що реалізовується в рамках Дунайської транснаціональної програми. З метою привернення уваги до проблеми відтоку мізків та важливості створення умов для залучення та збереження талантів, конференція зібрала на онлайн-майданчику 162 представників влади, бізнесу та освіти з більш ніж 20 країн Європи. Ужгород – пілотне місто-партнер представляли Ужгородська міська рада, український партнер проєкту КУ «Агенція розвитку Ужгорода», молодіжні організації та наукові інституції.

Передовий міжнародний досвід Німеччини, Чехії, Словенії, Литви, Фінляндії та Угорщини свідчить про необхідність усвідомлення громадами важливості залучення та утримання талантів, зазначили спікери конференції. «Без сумніву, це нове завдання для громад, хоча успішні міста вже вбудували в свою стратегію діяльність із залучення та збереження талантів», – підкреслив у своїй промові Бела Кезі, експерт з питань міського розвитку.

Створення сприятливих умов для розвитку талантів у невеликих містах є пріоритетом проєкту TalentMagnet, адже саме  молоді таланти є його кінцевою цільовою групою. З огляду на це, післяобідня сесія конференції була присвячена обдарованій молоді. В ній взяли участь 86 талантів з 21 країни, які створили 11 інтерактивних груп, де й були визначені фактори, що роблять місто привабливим для високоосвіченої здібної молоді. Учасники зазначили, що таланти нового покоління вибирають місце для життя та самореалізації з урахуванням складного набору критеріїв, що включає можливості, які пропонує місто: його загальна привабливість та екологічність; інфраструктура; мобільність; безпека; високий потенціал для пошуку роботи та житла; широкий спектр пропозицій дозвілля для забезпечення балансу праці й відпочинку; культура та багато іншого.

Отримання успішного міжнародного досвіду в процесах залучення талантів може стати в нагоді малим та середнім містам України та розширити розуміння проблематики загалом.

 

Слідкуйте за цікавим контентом проєкту TalentMagnet:

https://www.facebook.com/uzhdevagency

https://www.facebook.com/TalentMagnetProject

Більше інформації про проєкт ви можете отримати :

КУ «Агенція розвитку Ужгорода»

Email: [email protected]

Комунікаційний менеджер проєкту Людмила Козловська

 

02 березня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів