Куди закарпатці можуть поїхати на відпочинок? Стало відомо, які країни відкривають кордони

Куди закарпатці можуть поїхати на відпочинок? Стало відомо, які країни відкривають кордони
Греція заявляє про готовність відкрити кордони для України, а Грузія вже пускає туристів. Правда, є певні умови. Ми в Uzhgorod.net.ua спробувало дізнатися, куди і на яких умовах наразі можуть поїхати закарпатці на відпочинок.

 

Грузія відкрилася, але є обмеження

1 березня Грузія відкрила кордони для туристів із України. Тим, хто має український паспорт, дозволений в'їзд без довідки про вакцинацію і без обов'язкового карантину. Але певні умови в'їзду до Грузії все одно лишилися, про них інформує "Європейська правда". Отже, умови в’їзду до країни. 

Спершу Грузія планувала відкритися лише для іноземців, які вже отримали щеплення від коронавірусу, причому будь-якою вакциною. Ця вимога створила неприємний парадокс: виходило, що Грузія відкривала кордони для росіян із їхнім "Спутником", проте лишалася закритою для більшості українців.

Щоб усунути цю несправедливість, для туристів із України та ще кількох країн додали виняток: в’їжджати можна за умови двох ПЛР-тестів на коронавірус

Перший тест треба зробити не пізніше ніж за 72 години до прибуття. Протестуватися у Києві – взагалі не проблема. У приватних лабораторіях черг нині немає, є купа пропозицій дешевше 900 грн. Кореспондент ЄвроПравди здав тест в суботу в обідній час, і вже увечері отримав повідомлення про результат. 

При цьому треба просити в лабораторії паперову довідку з перекладом англійською. Без неї вас, швидше за все, просто не пустять на борт.  

Усі іноземці також зобов'язані на території Грузії заповнити анкети, де вказані контактні дані та адреса перебування у Грузії. Причина – у необхідності для українців здавати повторний ПЛР-тест на третій день перебування у країні. Важлива деталь: до отримання результатів повторного тесту турист повністю вільний, може відпочивати і їхати хай навіть у гори – кажуть, що лабораторії є навіть у віддаленій Сванетії.

До слова, в Грузії досі діє обов’язок носити маски не лише у приміщенні або транспорті, але й на вулиці

Кіпр не відкрився

Республіка Кіпр не відкрила в’їзд для українських туристів з 1 березня попри те, що такі плани анонсували у січні. Про це повідомляє "Європейська правда".

Із 1 березня Кіпр запровадив розділення країн на чотири категорії – зелена, помаранчева, червона та сіра. Відповідна інформація розміщена на спеціальному урядовому порталі Cyprus Flight Pass. З 1 по 31 березня особи, які прибудуть із країн, віднесених до зеленої категорії, після прильоту проходитимуть ПЛР-тести, вартість яких покриватиме Кіпр.

Для приїжджих з помаранчевих та червоних країн необхідно буде здати ПЛР-тест не пізніше, ніж за 72 години до прибуття, а також після прильоту, причому власним коштом (30 євро в аеропорту Ларнаки та 32 євро в аеропорту Пафоса).

Україна наразі не входить до жодної з цих трьох категорій і належить до списку сірих країн. В'їзд можливий тільки у разі отримання спеціального дозволу від кіпрської влади, з ПЛР-тестами до та після прильоту, а також проходженням обов’язкового 14-денного карантину.

Кіпр обіцяє переглядати категорії країн раз на тиждень.

Греція готується приймати іноземних туристів

Греція готується приймати іноземних туристів, не порушуючи закони ЄС із закритими кордонами через пандемію. Введення паспортів вакцинації дозволить в'їжджати в країну мандрівникам без карантинних обмежень. Україна була включена в список пріоритетних десяти країн, з якими обговорюється введення сертифіката вакцинації. Міністр туризму Греції Харіс Теохаріс заявив, що влада країни проводить консультації про формат паспорта вакцинації для туризму з 10 країнами, серед яких і Україна. У цей список входять: Великобританія, США, Канада, Австралія, Сербія, Росія, Україна, Китай, ОАЕ і Саудівська Аравія. При цьому альтернативним способом в'їзду для туристів як і раніше залишиться негативний ПЛР-тест.

«Використання цифрового сертифікату вакцинації на двосторонньому рівні стане одним з основних інструментів, за допомогою якого ми зможемо відкрити туристичний потік в різні країни», - розповідає про швидке нововведення міністр.

Багато туроператорів вже активно пропонують бронювання в Грецію - на літній сезон 2021. Найімовірніше дату відкриття для іноземних туристів перенесуть з 1 червня 2021 на більш ранній термін, інформує tripmydream.com

 Правила в'їзду для українців до іноземних держав - в режимі онлайн

Загалом, як пише УНІАН, українські туристи можуть за різних умов (тестування, карантин, віза, без додаткових умов) подорожувати до 95 країн світу. Водночас перед купівлею квитків та безпосереднім виїздом слід уважно ознайомитися з правилами в'їзду до тієї чи іншої країни, адже вони постійно змінюються. Усю найсвіжішу інформацію щодо правил в'їзду громадян України на територію інших держав можна дізнатися за посиланням на інтерактивну карту світу від МЗС України

Чи можуть українські туристи подорожувати до країн Євросоюзу

Наразі, як пише УНІАН, країни ЄС впускають лише певні категорії громадян України – головним чином тих, у кого є дозвіл на роботу в іншій країні, водіїв фур, дипломатів і ще кілька окремих випадків, наприклад, наявність близьких родичів за кордоном чи невідкладне лікування. 

Керівництво європейських країн зараз не може спрогнозувати, коли українці зможуть знову вільно до ЄС.

При цьому в МЗС попереджають українців: незважаючи на те, що багато авіакомпанії активно продають квитки на рейси до європейських країн, не варто поспішати з покупкою до офіційного відкриття кордонів з кожною конкретною країною.

 Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

04 березня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів