Маємо черговий рекорд: Перший переліт через Українські Карпати

Маємо черговий рекорд: Перший переліт через Українські Карпати
У гонитві за мрією чемпіон України з повітроплавального спорту Валентин Щенявський перетнув мальовничі Карпатські хребти на тепловому аеростаті. Ідея — перелетіти Карпати на повітряній кулі зародилась давно, та кожного року укорінювалась у серці мрією, поки 2 лютого 2021 року не стала реальністю.

 

Підготовка до польоту відбувалась протягом кількох місяців, адже потрібно було прокласти маршрут та дочекатись ідеальних погодних умов з “правильним вітром”. Чому саме правильним? Бо летіти мали із Закарпаття у Прикарпаття при південно-західному напрямку вітру зі швидкістю не менше 10 метрів за секунду на висоті 2000-2500 метрів. Літати на такі  відстані краще взимку, власне, це ще одна причина довгої підготовки.

Точка старту — село Броньки Закарпатської області. За прогнозом політ міг тривати 5-6 годин, але команда професіональних повітроплавців на чолі з Валентином впоралась за 2,5 години. Летіли, можна сказати, з вітерцем, бо час від часу куля набирала швидкість до 70 кілометрів на годину.

Пролітаючи над засніженими горами Межигір’я, Майдану, Торуні, Вишкова, Мислівки та Шевченкова, подих перехоплювало не тільки від неймовірних краєвидів, але і від мети, яку поставив собі Валентин — будь-що перетнути Карпати. І він перетнув! Аеростат приземлився у селі Грабів Івано-Франківської області, пролетівши близько 90 км. Далі летіти не було сенсу — рекорд України встановили.

record.org.ua

 

17 березня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів