На рівні з жінками: чоловікам дозволили йти в декрет. Що передбачає закон?

На рівні з жінками: чоловікам дозволили йти в декрет. Що передбачає закон?
В Україні лише 2% чоловіків йдуть у декрет замість своїх дружин. У той час, як охочих у 10 разів більше. Про це свідчать результати дослідження Фонду народонаселення ООН за 2020 рік.

 

Досі чоловіки, у яких дружина фізична особа підприємець чи самозайнята, не могли оформити декретну відпустку, бо потрібно було надати довідку з місця роботи жінки. Однак парламентарі таку норму скасували і надали рівні права на декретну відпустку жінкам і чоловікам.

Суспільне поспілкувалося з батьками і дізналося їхню думку щодо “татусів у декреті”, а також розпитало адвоката, що робити у випадку, якщо роботодавець у відпустці відмовляє.

Що передбачає закон

15 квітня 269 нардепів проголосували за закон № 3695, який урівнює права жінок та чоловіків на декретну відпустку. Голова ГО “Ліга захисту прав жінок” Олександра Голуб, яка супроводжувала цей законопроєкт, каже, що тепер батько дитини може взяти декретну відпустку для догляду за дитиною до 3-х років без пред’явлення довідки з місця роботи жінки. До того ж з’явився новий вид відпустки – соціальна оплачувана 14-денна відпустка. Нею протягом перших трьох місяців з моменту народження малюка можуть скористатися: батько, дідусь, бабуся чи інший повнолітній родич, який фактично доглядатиме за дитиною.

“Щоб отримати цю відпустку, потрібно буде написати заяву і, відповідно,?протягом 30 днів з моменту, коли така особа пішла у відпустку, можна буде подати або свідоцтво про народження дитини, або інші документи, які підтверджують, власне, що дитина? народилася”, – каже Голуб.

Важливим кроком, на думку Олександри, було надати до 17 днів відпустки батькові, який виховує дитину віком до 14 років чи дитину з інвалідністю. Раніше таку можливість мала лише матір. А при погодженні з роботодавцем? тепер в обох батьків є можливість працювати за скороченим графіком.

“У нас в законодавстві чітко не визначено, як треба між батьками розділити відпустку для догляду за дитиною, це може бути 1,5/1,5, можуть взагалі використати?лише рік, і в нас немає взагалі ніяких обмежень щодо того, як вона має бути розподілена, і тато може передати цю відпустку бабусі, дідусю”, – каже Голуб.

Світлана Пан чотири з половиною роки тому пішла в перший декрет. До того жінка працювала інженеркою. За її словами, питання, хто буде сидіти в декреті, у родині навіть не підіймалося, бо чоловік Світлани "заробляє більше". Коли першій донечці виповнилося два з половиною роки, жінка народила ще одну дитину. Закон №3695 пропонує протягом перших трьох місяців з моменту народження дитини надати чоловіку чи іншим членам родини, які дбатимуть за малечею, одноразову оплачувану двотижневу відпустку. На думку Світлани, це добре, бо свого часу, аби допомогти з новонародженими дітьми, її чоловік брав відпустку своїм коштом.

“Він брав відпустку своїм коштом, і це дуже допомогло, бо з першою дитиною ти сама отака вся: що відбувається? А підтримка чоловіка важлива і потрібна як дитині, так і мені як дружині, молодій мамі”, – розповідає Світлана.

Працювати інженеркою після декрету Світлана більше не планує, пологи надихнули жінку пов’язати своє життя з іншою справою: “Першу коли народила, зрозуміла, що хочу торкатися цього частіше, але не народжувати, а бути присутня на пологах. Потім відлягло. А з другою дитиною з’явилася думка піти навчатися на гінеколога-акушера. Почала дивитися різні курси, зупинилася на професії доули, супроводжуватиму жінок при пологах”. Зараз Світлана навчається, після цього планує допомагати жінці, яка буде народжувати.

Богдан? доглядає 3-річну донечку Яну, поки дружина на роботі. Жінка три роки пробула в декреті, тепер вийшла на роботу.

“Я так думав: ну що?там народити дитину – ну взяв та й народив. А насправді це непросто, особливо, коли кесарево. Я, працюючи на роботі, був змушений приїжджати періодично, то в аптеку,?то ще щось. Було непросто. Особливо, якщо я з Львівської області, у нас тут поблизу батьків немає моїх чи жінки, і нам доводиться якось організовувати процес”, – розповідає Богдан.

Нині Богдан заробляє вдома. Чоловік має свій ютуб-канал, де розповідає про історію України. Про новий закон, який урівнює права на декрет чоловіків та жінок, не знав. Але розглядає варіант офіційного декрету.

“Подивлюсь, може, вийду в декрет. З карантином закінчилася робота”, – зазначає Богдан. Чоловік зазначає, що радий бути вдома і додає, що коли дружина знову почала ходити на роботу, – вона як “ожила”: “Якщо зазвичай я сиджу на роботі, вона дзвонить: “Що ти? Як ти?” і т.д. Воно інколи дратує, бо ти концентруєшся, у тебе робота. Зараз дуже добре, я розумію, що вона не "дуріє" вдома в чотирьох стінах, а розвивається, соціалізується і байдуже, скільки вона заробляє, але важливо, що вона в тонусі, в просторі, з людьми”.

Чому чоловіки не йдуть в декрет?

2020-го Фонд Народонаселення ООН в Україні проводив дослідження “Роль чоловіків у догляді та піклуванні за дітьми”. Опитали 445 чоловіків та 545 жінок і виявилося, що за дитиною до 3-х років лише в 2% сімей доглядав батько, у 85% – жінка, інші – партнерське виховання.?На запитання "Чому не розглядаєте можливість взяти декретну відпустку, навіть якщо це буде економічно вигідно для вашої сім'ї?” 42% відповіло, що це жіночий обов’язок, 34% вважають неприпустимим, щоб жінка утримувала сім’ю. І лише 20% чоловіків хочуть взяти декретну відпустку замість своєї дружини.

Комунікаційний менеджер “Татоhub.Київ” Олександр Остапа виокремлює дві вагомі причини, які не дають чоловікам йти в декрет:

“Перший момент – економічний. Тому що багато чоловіків вважають, що вони мають утримувати сім'ю, а дружина чомусь не має. А другий – це гендерні стереотипи, коли чоловіки впевнені з дитинства, що доглядом і вихованням дитини має займатися мама.”

І це?великий мінус, додає Олександр, тому що практика європейських країн показує, що абсолютно нормально, коли обоє батьків беруть рівну участь у вихованні і догляді за дитиною. Нині ж татусі переймаються, що не зможуть взяти відпустку по догляду за дитиною одразу після того, як закон вступить в дію. І знадобиться час, поки роз'яснення дійдуть до роботодавців.

“Поки ми сходимося на одній думці, що основна проблема зараз буде в тому, що якщо тати захочуть зараз? одразу ж брати ці відпустки, то вони зіштовхнуться із проблемою часу. Усім інстанціям потрібен час, щоб цей? закон дійшов на місця, і вже роботодавці знали його і могли вже якось працювати”, – зазначає Остапа.

Чи має право роботодавець відмовити у відпустці?

Нині закон готується на підпис. Після підписання президентом та публікації документ набирає чинності. Адвокат Юрій Рожков розповів Суспільному, що після цього відмовити у декретній відпустці батьку дитини роботодавець не матиме права:

“Чоловіку потрібно звернутися із письмовою заявою до роботодавця, в подальшому роботодавець повинен надати вмотивовану відповідь, чи він надає таку відпустку чоловіку, чи вмотивовану дати відповідь, чому саме він не хоче чи не може дати таку декретну відпустку.? Не дати таку відпустку чоловіку він не має права. Якщо не дає – це можна оскаржувати в суді.”

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

20 квітня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів