Ужгородський письменник написав книжку про найвідомішого закарпатця ХІХ століття

Ужгородський письменник написав книжку про найвідомішого закарпатця ХІХ століття
24 квітня виповнилося 218 років з дня народження закарпатського будителя Олександра Духновича (1803-1865). З цієї нагоди тернопільське видавництво «Навчальна книга – Богдан» видало книжку ужгородського журналіста і письменника Олександра Гавроша «Загадковий Духнович», присвячену постаті одного з найвідоміших закарпатців ХІХ століття.

 

Це перше окреме видання про греко-католицького священика-просвітителя, що побачило світ за межами історичного Закарпаття. Власне, бажання познайомити всю Україну з цією  непересічною особою – письменником, істориком, педагогом, церковним і громадським діячем краю -- і стало головною причиною для другого, значно розширеного видання «Загадкового Духновича». Адже довкола   його імені  досі точиться чимало суперечок. Тож ким він був насправді: москвофілом, сепаратистом чи зачинателем українського відродження за Карпатами?

Автор пропонує власне прочитання спадщини «батька Духновича», як називали священика ще за життя.  До книжки увійшли як уривки з щоденників, листів, автобіографій будителя, подані сучасною літературною мовою, так і статті Олександра Гавроша, його ж оповідання про дитинство Духновича «Родинна таємниця» та п’єса про останні години життя духовного батька Срібної Землі «Люб’язнійший приятель». У книжці вміщено також інтерв’ю з найвідомішим духновичезнавцем Оленою Рудловчак, думки авторитетних дослідників, вірш Шевченківського лауреата Петра Скунця. У серії «Ім’я на обкладинці» тернопільського видавництва вже виходили друком  інші документальні книжки Олександра Гавроша про Закарпаття: «Казки і казкарі», «Таємниця Ерделі», «Останній опришок Микола Шугай», «Нескорена Карпатська Україна». 

bukvoid.com.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

26 квітня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів