Новий туристичний маршрут Via Gastrocarpathia відкриють на Закарпатті

З 1 жовтня 2019 року по 30 вересня 2021 року Торгово-промислова палата Марамуреша - ТППMM (Румунія) як головний бенефіціар, разом зі своїми партнерами: Університетом Бабес-Бояї - UBB (Румунія), Університетом Мішкольца - UM (Угорщина), Ужгородським національним університетом - УжНУ (Україна), Торгово-промисловою палатою Боршод-Абауй-Земплен - CCIBAZ (Угорщина) та Закарпатським Фондом підтримки підприємництва «ТЕС Фонд» (Україна), спільно реалізують проект «KRA'GAS: ПРОМОЦІЯ РЕМІСНИЦТВА ТА ГАСТРОНОМІЇ ЯК ВАЖЛИВИХ ЕЛЕМЕНТІВ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ КАРПАТСЬКОГО ЄВРОРЕГІОНУ», ID: HUSKROUA / 1702 / 3.1 / 0027.
На додаток до загальної мети проекту - промоції ремесел та гастрономії у транскордонному регіоні Румунія-Україна-Угорщина, проект спрямований на досягнення кількох конкретних цілей. Сюди входить проведення антропологічного аналізу в проектному регіоні, з метою надання знань, звичок та розвитку громад, висвітлення відмінностей та подібностей між цими регіональними громадами. Ще дві конкретні цілі - це створення транскордонного туристичного маршруту Via Gastrocarpathia, тематичного маршруту ремесел та гастрономії, та розвиток регіону проекту як загального туристичного напряму, шляхом просування туристичного маршруту, визначеного за допомогою цифрових інструментів.
Через ситуацію, спричинену пандемією, деякі заходи проекту були видозмінені та адаптовані таким чином, щоб відповідати всім обмеженням, визначеними на законодавчому рівні, але одночасно досягти бажаних результатів у безпечному середовищі. Таким чином, незважаючи на пандемію, проект Kra’gas успішно реалізується. Йде дорогою, вимощеною традиціями, ремеслами та місцевими гастро-особливостями. Всі вони включені до транскордонного тематичного туристичного маршруту Via Gastrocarpathia.
Наразі антропологічний аналіз успішно здійснено, створено сторінку Via Gastrocarpathia у Facebook, сторінку, присвячену туристичному маршруту, яка знайомить читача як з майстрами із проектного регіону, так і з аспектами, пов’язаними з гастрономією кожної області, яка територіально належить до проектних регіонів в Румунії, Україні та Угорщині. Наступні кроки - впорядкування туристичного маршруту Via Gastrocarpathia та створення спеціального веб-сайту, важливого інструменту для туристів, які хочуть відкрити для себе ремесла та місцеву кухню, доопрацювання наукового обсягу та виготовлення друкованих матеріалів для презентації маршруту.
Новим аспектом проекту, який спрямований на підтримку досягнення очікуваних результатів, є залучення щонайменше 15 впливових осіб (по 5 від кожної країни - Румунії, України та Угорщини), які особисто випробовуватимуть ділянки туристичного маршруту. Таким чином, буде зареєстровано щонайменше 30 відвідин щонайменше 30-ти визначних місць на туристичному маршруті. Цей досвід ляже в основу цифрового ресурсного центру, який розміщуватиметься на веб-сайті маршруту.
Міжнародний фестиваль ремесел та гастрономії, що планувався у форматі заходу із фізичною участю, відбуватиметься в Інтернеті-форматі в якості «Міжнародного заходу ремесел та гастрономії» та включатиме презентацію основних результатів проекту під час заключної конференції. В рамках цього міжнародного заходу буде організовано конкретний захід для просування маршруту, визначних місць та веб-сайту маршруту.
В кінці проекту туристи зможуть відкрити для себе новий тематичний маршрут Via Gastrocarpathia. Через веб-сторінку та сторінку у Facebook зацікавлені користувачі матимуть у своєму розпорядженні всі необхідні дані, щоб мати можливість як віртуально, так і фізично відкрити цікавий маршрут, який висвітлить місцеві ремесла, конкретну гастрономію, а також подібності та відмінності транскордонного регіону Румунія-Україна-Угорщина.
Детальніше про цей проект, майстрів та місцеву гастрономію запрошуємо до ознайомлення на сторінці у Facebook https://www.facebook.com/ViaGastrocarpathia.
Контактна особа: Олександра Лазар – комунікаційний менеджер проекту KRA’GAS
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- Сезон сакури в Ужгороді 2025: де шукати?
- «Сакура — це не все»: гід Юрій Зизич про туристичний сезон на Закарпатті, виклики й нові можливості
- З початку 2025 року найбільші музеї Закарпаття відвідали понад 90 тис. туристів
- Поляна та Ужгород лідирують у надходженнях зі сплати туристичного збору
- В Ужгороді проводять безкоштовні екскурсії містом у межах «Сакура-фесту»
- На Закарпатті створили туристичну мапу Боржавської долини
- У додатку «В похід Карпатами» з’явилися нові маршрути для хайкінгу
- У Нацпарку «Синевир» розпочався сезон тиші
- В Ужгороді запрошують на безкоштовні екскурсії у період цвітіння сакур
- Міфи й правда про сакури в Ужгороді
- Гойдалка серед модрин: нова туристична атракція буде у Ясінях
- На Закарпатті відбудеться унікальний семінар, присвячений розвитку винного туризму - екскурсоводів запрошують до участі
- Квітковий календар Закарпаття: березень 2025, весняне натхнення
- Що, де і коли цвістиме на Закарпатті: опублікували календар цвітіння шафранів, магнолій, сакур та нарцисів
- У дендропарку Березинка поблизу Мукачева розквітли шафрани
- В Україні вийшов фільм про зимовий туризм на Закарпатті
- Туризм на Закарпатті приніс до бюджету України 130 млн грн податків
- У січні 2025 року на Закарпатті сплатили майже 2,5 млн грн туристичного збору
- Лондон – Рига – Ужгород: Управління туризму ОВА презентувало Закарпаття європейським партнерам
- Тепла зима сприяє передчасному пробудженню природи: у Нацпарку «Синевир» розквітли перші весняні квіти
До цієї новини немає коментарів