Саджанці пряних та лікарських рослин: зелена аптека для вас

Саджанці пряних та лікарських рослин: зелена аптека для вас
Пряні та лікарські рослини мають особливе значення для українців. Вони широко застосовувалися в кулінарії та народній медицині. Знахарі-травники були дуже шанованими людьми, адже вони володіли таємницями, прихованими за тендітним зеленим листям.

 

Це неспроста — такі рослини дійсно мають безліч корисних властивостей. Якщо ви хочете мати вдома власну зелену аптеку, то виростити все необхідне можна навіть на найменшій ділянці або й на підвіконні. Ну а купити саджанці лікарських рослин в yaskravaklumba.com.ua можна будь-якої пори року — компанія пропонує їх також і у контейнерах.

Саджанці м’яти: для чаю, лимонаду, просто для краси

М’ята (лат. Mentha) — рід трав’янистих рослин родини Ясноткові. Характерна ознака всіх їх видів — наявність ароматичних масел ментолу у великій кількості. Вони містяться практично в усіх частинах рослини. Відчути цей характерний запах можна, легенько потерши листя м’яти між пальцями.

М’ята — рослина з вражаючими цілющими властивостями. Ефірні олії ментолу знімають закладеність носа та полегшують дихання при інфекційних та простудних захворюваннях лор-органів, високий вміст вітаміну С допоможе зміцнити імунітет. Чай з листя м’яти рекомендують при хронічних головних болях та гіпертонії, хворобах серця та судин, при підвищеній нервовій збудливості та зниженні працездатності. Якщо ви погано переносите дорогу — візьміть з собою термос з м’ятним чаєм. Напій добре знімає нудоту, покращує роботу шлунка.

Ще одне достоїнство м’яти — велика кількість її видів. Ви можете придбати саджанці, які відрізняються висотою, розміром листя, кольором квітів та ароматом. Це не лише цінна лікарська, а й дуже приваблива декоративна рослина. У продажу можна знайти такі види м’яти:

  • Перцева: один з найбільш розповсюджених видів. Є гібридом м’яти водної та м’яти колосистої. Досить компактна рослина (до 50 см) з добре розвиненою кореневою системою. Аромат яскраво виражений, з цікавим цитрусовим відтінком. Використовується у кулінарії та народній медицині.
  • Колосиста: морозостійка рослина, яка формує компактний гарний кущ. Листя яскраво-зеленого забарвлення, квіти ніжно-фіолетові, забрані у ефектне колосся. Колосиста м’ята відрізняється дуже насиченим ароматом з нотками барбарису. Її використовують для приготування лимонадів, коктейлів, чаїв, у зборах.
  • Великолиста: досить високоросла рослина, але кущ формується акуратний. Має велике м’яке листя з великою кількістю ефірної олії. Аромат класичний м’ятний, з характерним відчуття прохолоди завдяки високому вмісту ефірних олій.
  • Кучерява: характерна ознака — дуже декоративне гофроване листя. Аромат залежить від сорту — від ніжного з лимонними нотами до вельми сильного. Кучерява м’ята може стати справжньою окрасою вашого садка, городу, квітника або балкону. У продажу є різні сорти, які відрізняються розміром листя.

Придбавши саджанці м’яти, вам потрібно буде знайти для них відкриту сонячну ділянку та забезпечити поживними речовинами. У всьому іншому рослина не потребуватиме особливого догляду. Щоб завжди мати свіже листя м’яти, варто своєчасно проводити обрізку кущів.

Котовник: прикрасьте своє подвір’я ніжною квіткою

Інші назви цієї рослини — непата або котяча м’ята. Також представник родини Ясноткових. Сильний лимонний аромат котовника дуже приваблює вусатих, що обов’язково треба врахувати при посадці. Рослина формує досить високі сильні кущі висотою до 2 м, квітує з травня до самого жовтня. Завдяки наявності великої кількості гарних фіолетових квітів використовується на лише як лікарська, а й декоративна садова рослина.

Як лікарська рослина котовник показує протизапальні, жарознижувальні, потогінні, відхаркуючі, протикашльові властивості. Добре поєднується зі звичайною м’ятою, тому часто використовується для створення чайних композицій.

Меліса: саджанці для вашого саду

Мелісу часто плутають з м’ятою, але ці рослини належать до різних родин (Губоцвіті та Ясноткові). Утім, меліса не поступається своїми лікарськими властивостями та кулінарною цінністю. Застосовується як знеболювальний, спазмолітичний та заспокійливий засіб.

Меліса — рослина невибаглива. Розмножується кореневищами, які можна висаджувати навесні або восени. Якщо рослина у контейнері — посадка можлива протягом всього сезону. Із часом можуть з’являтися самосіяні дрібні рослини. Для вирощування підійдуть практично будь-які ділянки з доброю освітленістю.

Чебрець: наповніть ароматами ваше подвір'я

Чебрець є посухостійкою рослиною, тому його можна висаджувати на сонячних ділянках. У спеку ароматичні олії, які містяться у великій кількості в чабреці, починають випаровуватися та наповнюють пахощами оточуюче повітря. У продажу є саджанці трьох видів чебрецю — повзучий, лимонний, звичайний. Дуже декоративна рослина, якою можна прикрасити альпійські гірки, клумби, посадити вздовж бордюрів.

 

04 червня 2021р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів