Чим цікаві угорські села Закарпаття? Розповідає екскурсовод Павло Худіш

– Павле, чи багато запитів серед українських туристів на угорські села?
– Насправді це така родзинка Закарпаття. Вона була і залишається унікальною дестинацією. До пандемії туристи регулярно зупинялися у садибах сільського туризму саме в угорських селах. Бо це незвична культура для них. І часто вони кажуть, що мають відчуття, ніби потрапили за кордон прямо у своїй країні. Це інша традиція, культура, кухня. І один із найзатребуваніших напрямків.
– Чи відновилася ця популярність із послабленням карантину?
– Поступово туристів на Закарпатті стає все більше. Вже зараз сюди їде багато українських туристичних компаній. А іноді вже бачу й іноземців. До того ж, зараз дозволили повністю вакцинованим інземцям їхати в Україну без ПЛР-тестів. А Закарпатська область серед тих, які найчастіше планують обирати для літніх відпусток українці. Тож після туристичного штилю чекаємо бурхливий літній сезон.
– А чим цікаві туристу угорські села?
– Наша перевага у тому, що Закарпаття – один із найтепліших регіонів України. У нас рано достигають овочі та фрукти і ціни на них доступні. На Закарпатті є персикові сади, виноградники, ми вирощуємо полуницю. Тобто люди їдуть за можливістю поласувати смачними фруктами. Велику роль мають вино й термали. Незвичайною архітектурою гості також дивуються, адже навіть у сільській місцевості в нас є справжні перлини – готичні церкви, замки. І, звичайно, людей цікавлять люди. Туристи стараються спілкуватися з господарями садиб, у яких живуть. В угорських селах часто буває, що господарі погано спілкуються українською чи російською. І туристів це дивує. Але вже за кілька днів усі обіймаються і запрошують одне одного в гості. А ще туристам цікаві угорські страви Закарпаття. Навіть уже буденна для нас їжа для туристів є незвичною. Навіть торгоня. Не кажучи про гуляші чи лоці печенє, наприклад.
– Знаю, що угорці дуже цінують і цікавляться своєю культурою. А чи є в нас угорськомовний туристичний супровід? Угорський турист отримує не менш якісний сервіс, ніж український?
– Так, угорські туристи також їдуть. І їдуть багато. Є екскурсоводи та інфраструктура, яка добре під них адаптована. Вони навіть мають державні програми, щоб відвідувати місця компактного проживання угорців у сусідніх країнах – Україні, Румунії, Словаччині. Це так званий ностальгійний туризм. Найчастіше вони зупиняються в угорських селах. Угорцям у цих селах особливо цікаво гостювати, бо вони можуть порозпитувати місцевих, як їм живеться, поспілкуватися рідною мовою. І відвідують переважно місця, пов’язані з історією Угорщини.
– Які села ти би запропонував туристу, який хоче подивитися угорську культуру на Закарпатті і чому?
– В Ужанській долині це однозначно Велика Добронь: це столиця паприки і там є ферма угорських сірих корів. А ще це найбільше угорськомовне село України. На Берегівщині популярний сільський зелений туризм у селах Бене, Геча, Четфалва – там багато садиб і приємні ціни. От у Бене, наприклад, два дегустаційні зали (Винні підвали сім’ї Урста і Сімейний підвал Параски), готична церква, а ще це – столиця персиків на Закарпатті. Там персикові сади у кожному дворі. І, звичайно, Вишково. Це частково угорське село. І там особлива угорська культура – марамороська, трансільванська, яка трохи відрізняється від того, що на Берегівщині. Там є середньовічний костел – нині реформатська церква із розписами – та цікавий етнографічний музей. А поруч – Хуст, термали у Велятині. Деякі з цих пунктів є у безкоштовному аудіогіді “Одна долина – багато культур”, який ми створили з командою “Пізнай Ужанську долину”.
Запрошуємо на Закарпаття!
Ксенія Шокіна для KISZ?
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- “Мрію, що колись повернуся додому – в український Маріуполь”: перша повернута з окупації дівчинка Кіра Обединська в Ужгороді
- «Ворожий дрон вдарив у задню частину САУ, але вибухівка відлетіла вбік і не здетонувала – ось, що значить бойова удача!..» Історія бійця 128 бригади «Маестро»
- Військова Наталія Зотова: "Коли ТЦК перевищує повноваження це треба розслідувати. Але, якщо жінки перекинули машину ТЦК, на це треба теж реагувати відповідно"
- Замки Закарпаття – в новій експозиції обласного краєзнавчого музею
- "Мені на позиції не потрібен такий, що не боїться. І боягуз не потрібен". Щоденник піхотинця, родичі якого служать в армії РФ
- Христина Керита: «Життя у мене видалося складним, але я не нарікаю»
- «Після того, як ми «прокосили» ворожу посадку «Шилкою», наші штурмовики зайшли туди майже без опору…» Історія бійця 128-ї бригади
- Наталя Зотова, репортерка, волонтерка, чиновниця, військова: "Два місяці на стабілізаційному пункті - найпотужніше, що сталося зі мною в житті"
- АТО, “Азов”, 11,5 місяців полону і повернення на службу. Історія бойової медикині, ужгородки Галини Зайцевої
- Реставрував найстаріший орган України: як закарпатець Шандор Шрайнер понад 15 років обслуговує музичні інструменти
- «Смак Ужгорода»: кулінарні картки з рецептами страв, які зможе приготувати кожен
- У Ставного є план. І не один. Як жити під час війни у селі і бачити перспективи
- «Я цілу ніч пробув у окопі з двома росіянами, котрі взяли мене в полон. Але вранці вийшов звідти до своїх, а вони залишилися назавжди…» Історія бійця 128-ї бригади
- "Дивлюсь на них і розумію, що все зробив правильно". Історія закарпатця, який став опікуном для трьох дітей
- «Я виріс тут, знаю всі місця з дитинства, тут живуть мої рідні – це моя земля. Тому мені є за що воювати…» Історія бійця 128-ї бригади Дмитра
- Втрачений Ужгород: про що писали газети сто років тому, у травні 1925-го
- Фільм закарпатця Дмитра Грешка “Дівіа” змагатиметься за Кришталевий глобус
- Розвідник "Азіат". Загиблий Герой із Ужгорода, головний сержант Віктор Кущик нагороджений трьома орденами "За мужність"
- «Я й від ФПВ тікав на швидкості 120 кілометрів, й під скиди потрапляв, і на протитанковій міні підривався… Але далі їжджу й ніколи не панікую!» Історія бійця 128-ї бригади Анатолія
- «На позиції мені не потрібен боєць, котрий нічого не боїться, бо він перший загине. І боягуз не потрібен…» Історія бійця 128 бригади Анатолія
До цієї новини немає коментарів