На Закарпатті відкрили меморіальну кімнату-музей письменника Юрія Керекеша

На Закарпатті відкрили меморіальну кімнату-музей письменника Юрія Керекеша
До 100-річчя з дня народження відомого закарпатського письменника, драматурга і громадського діяча Юрія Керекеша в його рідному селі Великі Лучки відкрили меморіальну дошку на будинку, зведеному його батьком на гроші, зароблені у шахтах Пенсільванії (США).

 

У 1930-х роках цей двоповерховий дім був одним із кращих у селі, обладнаний найсучаснішими досягненнями. Наприклад, мав водогін. На першому поверсі розташовувалися аптека і магазин, які здавалися в оренду, а на другому жила багаточисельна родина Керекешів. Нині у будинку розташовується крамниця і місцеве відділення споживчої кооперації. Відкрив ювілейні урочистості голова Великолучківського ОТГ, до котрого входять 17 сіл, Василь Коштура, який повідомив, що у планах місцевої влади розширення шкільного меморіального музею та довгоочікуваний ремонт Будинку культури за участю міжнародного гранту.

Представила експозицію в кімнаті-музею Великолучківської ЗОШ 1-3 ступенів донька письменника Людмила Новікова, яка доклала чимало зусиль до його наповнення. Письмовий стіл літератора, його друкарська машинка, особисті речі, робочі зашити, папери, нагороди, бібліотека – все це створює атмосферу дотичності до постаті видатного земляка. Школярі і педагоги підготували чудову святкову програму, в якій лунали твори Юрія Керекеша, спомини про нього. Поділилися думками про свого колегу і гості з Ужгорода – укладач першої бібліографії письменника Іван Хланта, професор УжНУ Сергій Федака, перекладач Віктор Мотрук. Донька Людмила, яка приїхала з родиною з Виноградівщині, щиро подякувала за вшанування пам’яті батька.

А тим часом видавництво «Карпати» підготувало до друку «Вибрані твори» Юрія Керекеша, в яких буде представлено кращу прозу та публіцистику письменника. Тож домовлено, що на наступній зустрічі у Великах Лучках буде презентовано ювілейну книжку земляка.

Олександр Гаврош, Громадський інформаційний центр

 

05 липня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів