Закарпатським рятувальникам придбали снігохід, вартістю пів мільйона гривень

Закарпатським рятувальникам придбали снігохід, вартістю пів мільйона гривень
500 тисяч гривень витратили на снігохід, шоломи та інше обладнання, які придбали для рятувальників Закарпаття. Ці кошти виділили з обласного бюджету.

 

За його словами, гроші виділили за "Програмою забезпечення пожежної та техногенної безпеки, захисту населення і території Закарпатської області". Начальник ДСНС Закарпаття Роман Гудак розповів: цього року гірські рятувальники понад 300 разів надавали допомогу туристам у горах.

Гірський рятувальник Олександр Гуляк розповів: це перший снігохід, яким користуватимуться рятувальники Закарпаття. До цього у них не було такої техніки. Машина — японського виробництва, бак вміщає 45 літрів палива. Олександр сказав: снігохід може їхати за швидкістю до 120 км/год.

"Якщо ми будемо транспортувати потерпілого, то тут позаду зачіпаємо тамаган (ноші для транспортування потерпілого, — ред.), — розповів рятувальник, — і ми вже будемо людину транспортувати. Набагато нам полегшить роботу, тому що були в нас взимку такі пошукові роботи, що ми добу йшли до нього (туриста, — ред.), і потім ще пів доби тягли людину до бігунів, а на цій техніці, я думаю, зробимо це за годину".

Олександр Гуляк каже: на цьому снігоході можуть їздити троє людей. В снігоході є багажне відділення.

"Тут зробили вже в новій версії таку нішу, дуже довгу, вона йде з підігрівом, тобто з двигуна йде підігрів, — пояснив Гуляк. — Це дуже компактно й добре, бо чи чай поставив і він теплий чи водичка, навіть інструменти не будуть замерзати, бо ми працюємо в погоду від -10 до -30 в горах, тому це дуже нам потрібно. Тут захист, дуга така із заліза, вона може невеличкі ялинки чи дерева гнути й воно не буде бити по людині, тобто нормально можна буде їхати".

Від початку цього року гірські рятувальники більше ніж 300 разів надавали допомогу туристам, – каже начальник ДСНС Закарпаття Роман Гудак. 80% із них рятувальники надають першу домедичну допомогу.

"Це не просто виїзди, щоб допомогти вивести за руку людину з лісу, — пояснив Роман Гудак, — це людина, котра вже має проблеми: або травмувалася, або проблеми через перепад тиску, тобто у неї проблеми з серцем можуть бути. Хлопці використовували ретраки власників готелів, піднімалися якимось попутним транспортом, а маючи такий снігохід, який проїде, бо зимою у деяких місцях сніг буває в ущелинах, в ямах, в ложбинах якихось до 5 метрів, а ця техніка для цього й передбачена, щоб їздити снігом".

На снігохід, зарядні пристрої для нього та шоломи з обласного бюджету витратили 500 тисяч гривень, — розповів голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров.

"Є обласна програма підтримання пожежної і техногенної безпеки, яку ми щорічно намагаємося профінансувати, тобто наповнити відповідними коштами обласного бюджету. Розуміємо найгарячіші проблеми, які нам необхідно закривати саме там, де державою не охоплюється".

За словами Олексія Петрова, цього року Управління ДСНС скеровував запит на придбання снігоходу, аби оперативно допомагати туристам, які заблукали в горах.

Роман Гудак додав, цей снігохід буде у селищі Ясіня, за потреби рятувальники будуть користуватися ним у всіх відділеннях Закарпатської області.

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

06 серпня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів