У Закарпатському краєзнавчому музеї відкрили оновлену виставку годинників ХVIII-ХХ століття

У Закарпатському краєзнавчому музеї відкрили оновлену виставку годинників ХVIII-ХХ століття
1 серпня 2021 року в Ужгородському замку відкрили в рамках святкування 30-ї річниці незалежності України оновлену виставку годинників з фондів музею. Незважаючи на невеликі розміри, виставка наразі налічує 101 експонат, серед яких вироби західно-, східноєвропейських та російських майстрів XVIII-XX ст.

 

Починаючи з настінних і настільних, закінчуючи наручними та кишеньковими – на виставці ми можемо побачити безліч годинників, із них 25 екземплярів оздоблені срібним гравіюванням та інкрустацією, а 4 виконані в золоті.

У даній виставі експонуються сонячні, пісочні, механічні та електронні годинники з багатьох країн світу, серед яких США, Швейцарія, Німеччина, Англія та багато інших. Також представлені вироби різних відомих фірм, таких як «Генрі Мозер», «Хронос», «Зеніт» та інші.

«Цікава історія, як цей годинник потрапив до нас… Починаючи з XVIII подібні годинники були предметом розкоші й мали попит в аристократії. Він був викуплений разом з іншими меблями, до нього в комплекті є ще два ліжка і шафа…», - розповіла Валерія Русин, завідувач відділу історії та краєзнавства краєзнавчого музею ім. Тиводара Легоцького.

Роман Пилип, кандидат мистецтвознавства, старший науковий співробітник музею зауважив: «Годинникові стрілки було таким же революційним винаходом, як пізніше паровий двигун…».

«Дуже важливо дякувати не тільки годинникарю, але й людині яка займалась оздобленням… Наші реставратори доклали багато зусиль: циферблат повністю емальований, сам годинник  знаходиться в дерев’яній рамі, наче в картині. А також він повністю вкритий сусальним золотом. На жаль відсутні стрілки, проте це розповсюджена вада. Навіть на світових ринках, аукціонах часто зустрічаються годинники без них…» - додала Валерія Русин.

«На цій оновленій виставці, ми маємо змогу глянути на годинникову справу з європейського контексту. Можемо побачити як змінювалась мода на годинники та оцінити оздоблення, адже декотрі з них продавались в ювелірних крамницях…» - акцентував Роман Пилип.

Валерія Русин наголосила: «Велику кількість речей, а з ними й два годинники, були передані в спадок до музею завдяки відомому меценату, колишньому жителю Закарпаття – Миколі Попадюку».

«Ми підготували багато цікавого текстового матеріалу, який допоможе відвідувачу навіть без екскурсії відкрити для себе багато нового…» - охоче додала Валерія Русин.

Відкриттю реорганізованої виставки ми можемо подякувати автору – Валерії Русин; реставраторам – Крістіні Клісі, Роману Мурник; дизайнеру – Роману Пилип та Василині Палинчак-Кутузовій, Діана Штерр, які текстово оформляли її.

Катерина Яцола

для Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

09 серпня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів