«Столиця трьох імперій»: як історія Стамбула вплинула на його культуру

«Столиця трьох імперій»: як історія Стамбула вплинула на його культуру

 

Стамбул — найбільше місто сучасної Туреччини. Це справжній мегаполіс, населення якого за різними даними становить від 12 до 17 мільйонів. Важко повірити, але щорічно тут з’являється близько тисячі нових вулиць! Культура турецької столиці — самобутня, дуже різноманітна та мозаїчна, що здебільшого зумовлено його багатою історією. Аби побувати в Стамбулі та насолодитися старовинною архітектурою, варто замовити тур за покликанням bronix.ua/hot-tours/turkey. Поглянемо на найцікавіші історичні періоди розвитку Стамбулу!

Одне місто — три столиці

Місто під назвою Візантій було закладене у VII столітті до нашої ери грецькими колоністами. У II столітті до нашої ери воно увійшло до складу Римської імперії. З 330 року стало столицею країни, а ім’я Візантій було змінено на Новий Рим. Згодом Східна Римська імперія перетворилася на Візантійську державу, а місто почали називати Константинополем. Період християнського процвітання продовжувався тисячу років.

Однак 1453 року місто взяла штурмом османська армія. У майбутньому нова влада також доклала немало зусиль для розбудови Константинополя, який знов змінив ім’я, цього разу на Істамбул. З того часу аж до 1923 року він залишався столицею Османської імперії. Цікаво, що в період Республіки, за правління Кемаля Ататюрка, Туреччина загалом стала майже європейською державою — президент намагався зробити країну світською.

Загалом, за оцінками істориків, місто має понад 30 назв — у документах різних епох згадуються як офіційні імена (Візантій, Константинополь, Новий Рим), так і поетичні (наприклад, «Перлина Босфору»). Стамбул також відомий як «Столиця імператорів», і на це є вагомі причини — тут у різні часи розташовувалися резиденції 10 римських, 82 візантійських правителів та 30 османських султанів.

Міст між Європою та Азією

Турецький мегаполіс — міст між Європою та Азією в прямому та переносному сенсі. З одного боку, культура Стамбулу лишається екзотичним міксом традицій, мотивів через багату християнську та мусульманську спадщину. З іншого — тут зливаються туристичні та торгові шляхи двох великих регіонів світу. До того ж місто в прямому сенсі розташоване між Європою та Азією — дві частини мегаполісу з’єднують мости. Через Босфор перекинуті лінії Кемаля Ататюрка й Султана Мехмета Фатіха, а через бухту Золотий Ріг простяглися Старий Галатський, Галатський та Ататюркський віадуки.

Сучасне місто — більше мусульманське, ніж християнське, що варто враховувати, збираючись у відпустку. До валізи краще покласти прості та закриті речі. Це дасть змогу дотриматися місцевих традицій в одязі та без проблем відвідати визначні пам’ятки культури.

 

07 вересня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів