Найкращою палинкою-2021 в Угорщині стала закарпатська
Офіційні дипломи про перемогу підприємству та його керівнику Віктору Феєру вручив Йожеф Бочкаї, Генеральний консул Угорщини в Ужгороді.
«Сьогоднішня подія сприятиме становленню та закладенню основ історію успіху ділової угорсько-української співпраці та дружби, - зазначив Йожеф Бочкаї. - Протягом століть палинка була спільним скарбом народів Карпатського басейну, вона є частиною угорської культури та побуду. Палинка присутня на всіх святах, як у радості та смутку завжди була і є на кожному столі. Ні для кого не секрет що Закарпаття має багату історичну традицію її виготовлення. Напій робили навіть тоді, коли це була заборонено і у цьому як багато іншого ми угорці та українці однакові».
«Можна сказати, що виготовлення палинки надає відчуття свободи. Це окрема наука, двох однакових випарів не буває, - додав Генконсул. - Кожен з фруктів різний і кожен майстер-палинчар по-різному готує напій. Дегустувати та порівнювати різні палинки так само приємно, як і різні вина».
Віктор Феєр, власник "Перша закарпатська палинчарня" каже, що успіх підприємства базується на трьох позиціях. Це хороший колектив, по-друге, справа, як частина життя.
«По-третє, ми з великим натхненням шукаємо старі рецепти, які були колись втрачені, відколи приватна справа з виготовлення дистилятів в Ужгороді у 1944 була закрита. Ми вкладаємо у роботу частинку душі і все те, що передали нам наші батьки діди, моя бабка, з якою я з 6-ти років починав процес дистиляції. Як нам розповіли куратори з Угорщини, які нас тестували, налаштовували технологічний процес, що такі підприємства формують історію десятиліттями, а ми набагато швидше, - коментує Віктор Феєр. - Через те, що у нас була перед тим історія, і багато дуже хочеться втілити у життя і повернути. В Ужгороді не спиртзаводі до 1944 року виготовляли понад 220 найменувань. На сьогодні ми маємо понад 9 видів настоянок, понад 14 видів палинки, 3 види бренді, по одному виду кальвадосу та бальзаму».
За словами власника, на Чемпіонаті в Сегеді було представлено понад 600 різних видів палинки з 8-ми країн світу. Лавандовий напій від «Першої закарпатської палинчарні» багатьох подивував, адже працювати з цієї рослиною кропітка праця. « Щиро завдячую нашим технологам, ми експериментували з лавандовою палинкою понад 8 місяців і ризикнули віддати її на цей конкурс. Для всіх було несподівано, не чекали що можна передати в 42-ох градусному напої аромат лаванди. Для нас було велико несподіванкою що її настільки високо оцінили», - додає Віктор Феєр.
Однією з умов для виробництва якісних дистилятів є використання сировини регіонального походження. Тому всі фрукти/ягоди/трави – місцеві. Для новинки- тминової палинки теж знайшли місцевого постачальника- Павла Тізеша з с.Ботар.
Незабаром Палинчарня випускатиме нові види продукції з аронії, чайної троянди, лохини. Відроджують рецепт горіхової палинки, яка була популярною в Ужгороді до 1944 року і використовувалася як лікувальний засіб (містить високу концентрацію йоду).
Сьогодні палинку та інші напої від Першої закарпатської палинчарні можна побачити у мережах магазинів з крафтовою продукцією. Перші партії закарпатської палинки вже помандрували о Англії та Канади. Ведуться перемовини із Швецією, також підприємство отримало запити із Лівану, Сирії і Танзанії.
До теми
- Весна в Ужгороді змінює фарби — сакури вже відцвіли, але краса не зникає
- Батько написав про полеглого сина: В Ужгороді презентували унікальне видання – книгу «Доброволець»
- Рожева весна на тарілці: в Ужгороді створили сакура-меню зі справжніми квітами
- Сьогодні - Вербна неділя
- По 7 угорських, словацьких та українських громад спільно вивчатимуть транскордонний проєктний менеджмент
- Сакура в кадрі: благодійний фотоконкурс стартував в Ужгороді
- Соціальні майстерні БФ "Карітас–Ужгород" допомагають людям з ментальною інвалідністю
- Стартувала реєстрація на НМТ - на Закарпатті тест складатимуть близько 10 тисяч осіб
- «Атлас» — проєкт, що об’єднує українців задля захисту наших військових
- Якість повітря в Ужгороді моніторять у лабораторії спостережень Закарпатського гідрометцентру
- 143 освітяни Закарпаття отримали сертифікат, який засвідчує їх право брати участь в експертній діяльності
- У Закарпатській обласній станції переливання не вистачає крові усіх груп для ЗСУ
- “Червона рута” лунає в Будапешті: як українці в Угорщині згуртовуються задля стійкості та перемоги
- Українська школа у Будапешті: як в Європі отримують освіту рідною мовою вимушені втікачі від війни
- Загальнонаціональна хвилина мовчання: в Ужгороді двічі на тиждень проводитимуть акцію пам'яті полеглих Героїв
- На перехресті культур: чим славиться угорське місто Печ на кордоні з Хорватією
- Як живе українська громада в Угорщині: репортаж із Будапешта
- На Закарпатті гостра нестача крові з негативним резус-фактором
- Триває аукціон «Купи зустріч – допоможи фронту»
- День відкритих дверей провели в інклюзивній майстерні-кав'ярні «Янгол» в Ужгороді
До цієї новини немає коментарів