Найкращою палинкою-2021 в Угорщині стала закарпатська

Найкращою палинкою-2021 в Угорщині стала закарпатська
Закарпатське крафтове підприємство "Перша закарпатська палинчарня" отримало гран-прі на 6-му міжнародному Чемпіонаті палинок та дистилятів у м. Сегед (Угорщина) за лавандову палинку і звання «найкраща палинка – 2021 р. в Угощині». Всі 12 зразків продукції, які були відправлені на конкурс, привезли золоті, срібна та бронзові нагороди.

 

Офіційні дипломи про перемогу підприємству та його керівнику Віктору Феєру вручив Йожеф Бочкаї,  Генеральний консул Угорщини в Ужгороді.

«Сьогоднішня подія сприятиме становленню та закладенню основ історію успіху ділової угорсько-української співпраці та дружби, - зазначив Йожеф Бочкаї. - Протягом століть палинка була спільним скарбом народів Карпатського басейну, вона є частиною угорської культури та побуду. Палинка присутня на всіх святах, як у радості та смутку завжди була і є на кожному столі. Ні для кого не секрет що Закарпаття має багату історичну традицію її виготовлення. Напій робили навіть тоді, коли це була заборонено і у цьому як багато іншого ми угорці та українці однакові».

«Можна сказати, що виготовлення палинки надає відчуття свободи. Це окрема наука, двох однакових випарів не буває, - додав Генконсул. - Кожен з фруктів різний і кожен майстер-палинчар по-різному готує напій. Дегустувати та порівнювати різні палинки так само приємно, як і різні вина».

  Віктор Феєр, власник "Перша закарпатська палинчарня" каже, що успіх підприємства базується на трьох позиціях. Це хороший колектив, по-друге, справа, як частина життя.

«По-третє, ми з великим натхненням шукаємо старі рецепти, які були колись втрачені, відколи приватна справа з виготовлення дистилятів в Ужгороді у 1944 була закрита. Ми вкладаємо у роботу частинку душі і все те, що передали нам наші батьки діди, моя бабка, з якою я з 6-ти років починав процес дистиляції. Як нам розповіли куратори з Угорщини, які нас тестували, налаштовували технологічний процес, що такі підприємства формують історію десятиліттями, а ми набагато швидше, - коментує Віктор Феєр. - Через те, що у нас була перед тим історія, і багато дуже хочеться втілити у життя і повернути. В Ужгороді не спиртзаводі до 1944 року виготовляли понад 220 найменувань. На сьогодні ми маємо понад 9 видів настоянок, понад 14 видів палинки, 3 види бренді, по одному виду кальвадосу та бальзаму».  

 За словами власника, на Чемпіонаті в Сегеді було представлено понад 600 різних видів палинки з 8-ми країн світу. Лавандовий напій від «Першої закарпатської палинчарні» багатьох подивував, адже працювати з цієї рослиною кропітка праця. « Щиро завдячую нашим технологам, ми експериментували з лавандовою палинкою понад 8 місяців і ризикнули віддати її на цей конкурс. Для всіх було несподівано, не чекали що можна передати в 42-ох градусному напої аромат лаванди. Для нас було велико несподіванкою що її настільки високо оцінили», - додає Віктор Феєр.

 Однією з умов для виробництва якісних дистилятів є використання сировини регіонального походження. Тому всі фрукти/ягоди/трави – місцеві. Для новинки- тминової палинки теж знайшли місцевого постачальника- Павла Тізеша з с.Ботар.

Незабаром Палинчарня випускатиме нові види продукції з аронії, чайної троянди, лохини. Відроджують рецепт горіхової палинки, яка була популярною в Ужгороді до 1944 року і використовувалася як лікувальний засіб (містить високу концентрацію йоду).

Сьогодні палинку та інші напої від Першої закарпатської палинчарні можна побачити у мережах магазинів з крафтовою продукцією. Перші партії закарпатської палинки вже помандрували о Англії та Канади. Ведуться перемовини із Швецією, також підприємство отримало запити із Лівану, Сирії і Танзанії.

 

 

14 грудня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів