Закарпатський народний хор продовжує серію різдвяно-новорічних концертів

Закарпатський народний хор продовжує серію різдвяно-новорічних концертів
На святковій ноті – яскравими різдвяно-новорічними програмами і новими відеороботами – завершив минулий рік Заслужений академічний Закарпатський народний хор.

 

Традиційно для колективу грудень був сповнений клопіткої роботи і насиченої концертної діяльності. Зокрема, до циклузимових свят артисти підготували нову видовищну програму «Калап долу», яку з успіхом представили своїм шанувальникам 28 грудня на сцені Закарпатського академічного музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв. Для цього фольк-шоу колектив на чолі з Наталією Петій-Потапчук реалізував низку прем’єрних творів і постановок, а також поновив блискучу вокально-хореографічну композицію «Бал у старому селі». Неймовірно прикрасила святкову атмосферу Ужгорода й програма «Вінчуєме Вам, добрі люде», з якою Закарпатський народний хор виступив біля головної ялинки міста на площі Шандора Петефі. Вертеп, новорічні віншування, традиційний «Щедрик» і колядки моваминацменшин, сольні номери, запальні закарпатськітанці просто неба зібрали широке коло глядачів. Власне, дійство перетворилося на артмоб, адже артисти в гунях, в т.ч. в образах ангелів і пастирів, із зіркою і вертепом, пройшлися середмістям, запрошуючи перехожих до спільного колядування. Не забув колектив і про улюблений всіма празник Святого Миколая: записав тепле відео з участю діток і св.Миколая, з подаруночками і побажаннями для всіх. 

Рік, що минув, приніс колективу чимало приємних подій і творчих здобутків. Шанувальникам, безумовно, запам’яталися такі яскраві концертні програми, як «Звідси гора, звідти друга» і «Свадьба в Ужгороді». Колектив традиційно разом із ужгородцями відзначив День міста духовною програмою у Горянській Ротонді, побував із «Месою» І.Мартона в кількох населених пунктах Закарпаття, зустрів світанок 30-ї річниці Незалежності авторським проєктом «Молитва за Україну», а завдяки здобуттю гранта Українського Культурного Фонду реалізував свій масштабний проєкт із талановитими дітьми «Зіркове майбутнє Срібної Землі». 

Жодна значима подія в нашому краї не обійшлася без участі провідного колективу: артисти вітали Закарпатський інститут післядипломної педагогічної освіти із 75- річчям, виступили навідкритті ретроспективної виставки Федора Манайла, урочистостях з нагоди 25-ї річниці Конституції України та 30-ліття Збройних Сил України, ювілейних святкуваннях Мукачівської греко-католицької єпархії, взяли участь уМіжнародному Форумі «Україна у Карпатському Єврорегіоні», артмобі до Дня вишиванки та арт-проєкті історичної інсталяції «Барвистий вінок Закарпаття» в Ужгородському скансені тощо. Незабутньою стала й поїздка Закарпатського народного хору до Хорватії для участі у фестивалітворчості національних меншин Хорватії «Липовлянські зустрічі».

Колектив давно не обмежується лише звичною концертною діяльністю, а й охоче опановує новий досвід. Зокрема, з ініціативи директора-художнього керівника Наталії Петій-Потапчук на базі закладу пройшов 1-й тур IX Всеукраїнського хорового конкурсу ім.М.Леонтовича. Так само на базі Закарпатського народного хору наприкінці листопада, у рамках Міжнародного культурно-мистецького освітнього проекту С.О.Т. (Спілкування. Освіта. Творчість), відбувся онлайн семінар-практикум для хореографів і викладачів хореографічних дисциплін на тему «Танцювальна культура Закарпаття. Танці Срібної Землі». Зі слухачами семінару своїми знаннями та досвідом, крім керівника колективу, поділилися хореографи і солісти балетної групи Ірина Кізюр та Анна Кохан, інші відомі діячі культури Закарпаття. 

Крім того, окремі артисти колективу долучилися до неймовірно цікавого проєкту – екранізації творчого доробку журналістки сайту «Про Захід» Тетяни Літераті – і стали героями кількох відеоісторій «Втраченого Ужгорода». Новою віхою у житті колективу також став вихід у світ «Карпатської рапсодії» (упорядниця – Наталія Петій-Потапчук) – унікального твору І.Мартона, написаного ним спеціально для колективу. Виданням цього рукопису (до слова, власнимкоштом) колектив відкрив серію «Із бібліотеки Закарпатського народного хору», яка обов’язково матиме продовження. Непересічною подією став і концерт-презентація книги «Карпатська рапсодія», який відбувся в грудні в обласному художньому музеї ім.Й.Бокшая.

З гарним настроєм і добрими надіями розпочинає колектив і новий рік. Звичайно, січень продовжить новорічно-різдвяну естафету. А яке свято без коляди, віншування, веселих забав? Для артистів свято частіше за все пов’язане з роботою. Невеличкі концертні поїздки колективу відбудуться вже 7 січня. А 9 січня о 13.00 Заслужений академічний Закарпатський народний хор виступить на центральній площі Рахова з великою святковою програмою «На щастя, на здоров’я». Традиційно колектив візьме участь і в Мукачівському Фестивалі «Червене вино» (13 січня) та «Колядованні Хустецької долини» в Нижньому Селищі (14 січня), а 21 січня чекатиме всіх поціновувачів народного мистецтва на своєму фольк-шоу «Калап долу!» в залі Закарпатської обласної філармонії.

Підготувала Таїсія Грись

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

07 січня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів