Ужгородку Аннамарі Данчу майже зняли зі старту на Олімпіаді-2022, та потім допустили. Що відбулося

Ужгородку Аннамарі Данчу майже зняли зі старту на Олімпіаді-2022, та потім допустили. Що відбулося
Ексклюзивне пояснення ситуації від спортсменки.

 

Збірна України зі сноубордингу завоювала лише одну ліцензію на Олімпіаду-2022: у паралельному гігантському слаломі на Ігри до Пекіна відібралася Аннамарі Данча. По ходу олімпійського циклу вона вигравала "срібло" чемпіонату світу (перше в історії України), а також неодноразово фінішувала у топ-10 на етапах Кубка світу.

Олімпіада в Пекіні мала стати для української сноубордистки уже четвертою в кар'єрі, її найкращим результатом було 16-е місце на Іграх у Ванкувері у 2010 році. На Ігри-2022 Аннамарі їхала з прагненням покращити цей результат. Утім, до останнього було невідомо, чи зможе вона взагалі стартувати і за кілька хвилин до початку кваліфікації українку ледь не зняли зі стартового протоколу. У підсумку, Данча закінчила змагання на 26-му місці.

Що відбулося

Аннамарі Данча прибула до Пекіна за кілька днів до старту своїх змагань на Олімпіаді-2022. Але одразу після прибуття вона здала позитивний тест на коронавірус.

Утім, за словами сноубордистки, у переддень основного старту вона отримала кілька негативних тестів, тож була допущена до змагань. Вона готувалася до кваліфікаційних заїздів, аж тоді до неї підійшли представники організаторів і повідомили, що змагатися українка не зможе через проблеми з тестом.

Данча за допомогою представників України на Олімпіаді-2022 у Пекіні змогла вибороти можливість стартувати: їй дали це право буквально перед її виступом, вона їхала окремо. Зрештою, у кваліфікаційних спусках Аннамарі показала не найкращий свій час і фінішувала 26-ю - це її найгірший виступ на Олімпійських іграх.

Що сказала Данча у коментарі Суспільне Спорт після виступу

"Напевне, можна уже розкрити всі карти. У мене був позитивний тест після прибуття в Китай. Але ми не здавалися, в понеділок, о 10 ранку (за добу до старту, - прим. ред.) пішли негативні тести. Мені сказали, що я можу бути в close contacts - це така система, що я не зовсім чиста, але можу брати участь в змаганнях. Я знаходила в цьому плюси: у мене був водій з машиною, я не їздила автобусом як звичайні смертні (сміється). Я запізнилася на тренуваннях через це усе, але все було добре. Я була налаштована до кінця, просто бачила, що я на старті", - розповіла початок історії Аннамарі.

"І тут уже коли я на старті, залишалося п'ять пар переді мною. До мене підходять, кажуть, що я не можу стартувати, бо в мене погані тести. Я бачила, що тут є наша підтримка, були представники НОК, я їм давай дзвонити, щоб висилали тести. Почала боротися, відстоювати себе. Дуже важко тепер якось, це стрес. Мені було дуже важко зібратися на першу спробу, але багато людей мене підтримували, я дуже вдячна. Друга спроба наче нічого вийшла. Я тепер не маю спроби дивитися, але сподіваюся, що хоч до двадцятки потрапила", - пояснила Аннамарі.

Її допустили до старту безпосередньо за 5 хвилин на першої спроби. І сноубордистка визнає, провела її слабо.

"Мені за 5 хвилин до виходу сказали, що я допущена. Я зібралася як могла. Проїхала я слабо, коли побачила час - вжахнулася. Але в другій спробі думаю набагато краще. Сподіваюся, що хтось впаде і я пройду до 16-ки, а там уже", - сказала сноубордистка ще до завершення відбору.

Що відомо

  • Формат змагань з паралельного гігантського слалому на Олімпійських іграх: 32 спортсменки у кваліфікації стартують двічі (на двох частинах траси), час їх спусків сумується - за сумарним часом 16 найкращих проходять далі. І тоді уже у форматі плей-оф спускаються: спершу 1/8 фіналу, тоді 1/4, тоді півфінали та фінали.
  • Аннамарі Данча - єдина українська сноубордистка, що здобувала медаль чемпіонату світу. У 2019 році вона виграла "срібло" саме в паралельному гігантському слаломі.
  • "Коронавірусний випадок" Аннамарі Данчі - не єдиний у складі збірної України на Олімпіаді-2022. Пропускають змагання з біатлону Олена Білосюк та Дар'я Блашко, не міг готуватися до стартів з санного спорту Андрій Мандзій (отримав негативний тест за день до старту), стрибун з трампліна Віталій Калініченко невчасно вилетів з Європи.
  • Йоганнес Бьо й Тандреволл отримали статус "контактних" на Олімпіаді-2022: що це для них означає.

Суспільне

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

08 лютого 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів