Перший заступник голови Держмитслужби Олександр Щуцький - про затримання валюти на кордоні з ЄС

Перший заступник голови Держмитслужби Олександр Щуцький - про затримання валюти на кордоні з ЄС
Ситуація на кордоні України з ЄС постійно в полі зору медіа та громадськості. Під час війни – особливо. З огляду  на кілька гучних справ і, зокрема, на факти про нібито затримання десятків мільйонів доларів на кордоні – в бліц-інтервю з першим заступником Голови Держмитслужби України Олександром Щуцьким.

 

– Пане Олександре, як прокоментуєте затримання на кордоні великих сум валюти у Котвіцької та Суркіса?

– В історії з затриманням валюти два боки медалі. По-перше, якщо це так, то це дуже ганебна ситуація для Державної митної служби України. Наразі по цих фактах працюють поліграфологи, триває розслідування.

Але я хочу сказати про інше. Давайте реально подивимося на ситуацію: у Фейсбук, на сайтах з’являється фото, на яких чемодани з грошима, починається розкрутка, звучить інформація, що вивозили то 27, то 28 млн доларів, то ще й 1,3 млн євро…

До всього, нема ні суб’єкта, який вивозить, ні інших матеріалів, просто фото чемоданів із грошима. Ми зразу зробили запит на суміжну сторону з проханням підтвердження чи спростування факту. Зафіксували, яка зміна працювала. Бо наразі виникає питання: чи не є це інформаційною війною з метою паплюження української сторони?

Не стверджую, що це стовідсотково так, але питання є. Особливо з тієї точки зору, що й так важка політична та моральна ситуація, а даним фактом вона ускладнюється. Такого формату статті вбивають імідж України! Ось уявіть: сидить звичайна європейська сім’я, яка зібрала все можливе, щоб відправити допомогу в Україну, і тут з’являється подібне повідомлення. Що такі європейці мають подумати? Для чого допомагати далі?

Читайте також: Олександр Щуцький: «Не треба боятися оперативних рішень, коли в Україні війна»  

Чи притягнуті інспектори митного посту «Вилок», де це зафіксовано, до відповідальності?

– Поки ні, але однозначно скажу, що ситуація складна, незрозуміла, і ніхто нікого прикривати не буде! Якщо поліграф покаже, що підозрювані особи не провели митні формальності, вчинили злочин, ці люди будуть звільнені й нестимуть відповідальність!

– А підтвердження від суміжної сторони по валюті вже є?

– Поки що немає!

Але при цьому Суркіс, по якому також звучали повідомлення про нібито вивезення великої суми валюти, подав і вже отримав від суміжної сторони (від фінансової інспекції) лист, в якому вказано, що він не ввозив кошти.

Що цікаво, фігурувала та ж сама зміна, той самий КПП…

Справи порушені, крапку буде покладено, я певен у цьому.

– Дякую вам за відповіді!

Наталія Петерварі для kiszo.news

 

02 квітня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів