В Ужгородському лісгоспі будують розсадник із закритою кореневою системою

В Ужгородському лісгоспі будують розсадник із закритою кореневою системою
Там вирощуватимуть 100 тисяч молодих деревцят. І їх цілорічно можна висаджувати в ґрунт!

 

Такого на Закарпатті наразі немає. А от в Ужгородському лісгоспі буде. Вже у травні наступної весни. Зводять розсадник край села Великі Лази в урочищі «Пачків». Обєкт співфінансується Європейським Союзом.

Уся діяльність навколо розсадника справді спрямована у майбутнє і служитиме як сучасникам, так і новим поколінням наших громадян. І це випливає із самої широкої назви проекту: «Шляхи до здорових лісів: посилення стійкості, життєздатності й адаптаційної спроможності лісів у прикордонних регіонах України та Словаччини». Головна мета – сприяти екосистемам Карпат пристосовуватися до наслідків кліматичних змін. І на це передбачливо виділяється понад 3,5 мільйона євро, з яких внесок ЄС – 3,1 мільйона. І найважливіше - головним партнером проекту визначено державне підприємство «Ужгородське лісове господарство». А сам план задуму виконується у межах Програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства і партнерства «Угорщина - Словаччина – Румунія – Україна 2014-2020», яка й реалізує будівництво лісорозсадника з закритою кореневою системою. Він займатиме два гектари. А площа сучасної теплиці, у якій вирощуватиметься садивний матеріал, - тисяча квадратних метрів.

– У чому особливість розсадника? – запитую директора лісгоспу Василя Синичку.

- Найголовніше те, що деревця з теплиці можна буде висаджувати будь-якої пори року, - каже В. Синичка. – Адже саджанці будуть у торфових стаканчиках.

- А які породи сіятимете?

- Наголос - на корінні у наших умовах породи: бук, дуб, а також цінні хвойні - дугласія, модрина, сосна кедрова, - відповідає директор. І просить через газету подякувати своїм попередникам на цій посаді, оскільки кожен з них докладав зусиль, аби цей надсучасний об'єкт з мрії перетворився в реальність.

За попередніми підрахунками, за рік тут будуть вирощувати сто тисяч саджанців. Ними можна буде засадити двадцять гектарів молодого лісу! До того ж – цінних порід! І висаджувати цілорічно. Хіба взимку, коли великі сніги і сильні морози сковуватимуть землю у льодяний панцир. Але таких тижнів небагато.

… Їдемо у Великі Лази із очільником лісгоспу Василем Синичкою і менеджером проекту Іваном Костівим. Картина приємно вражає.

Прокладено двісті метрів лісової дороги з твердим покриттям, якості якої можна лише позаздрити. Майстри дозавершують споруджувати простору світлу теплицю з цинкових квадратних труб різної величини. Все зроблено відмінно. Поряд буде розташовуватися чимала автостоянка. Адже сюди приїжджатимуть перебирати досвід фахівці, зможуть влаштовувати екскурсії студентам-біологам і лісівникам, яких готують в Ужгородському університеті. І загалом тут – чудові мальовничі місця та й до Ужгорода хіба десяток кілометрів.

Партнерам проекту, про який ведемо мову, - виступають як вітчизняні, так і зарубіжні структури. Це, зокрема, зі словацького боку.

– ТОВ «Ліси міста Кежмарок», державні ліси Татранського національного парку «Татранська ломниця», ТОВ «Ліси міста

Списька Бела»; з українського – державне підприємство «Вигодське лісове господарство», Агенство сприяння сталому розвитку Карпатського регіону «ФОРЗА».

- Яку новизну принесе наявність розсадника у діяльність лісгоспу?

- Після того, як на початку року до складу Ужгородського ввійшли Перечинський і Великоберезнянський лісгоспи, то наші площі сягнули майже 95 тисяч гектарів і простягнулися на більше, ніж сотню кілометрів – від крайнього гірського села на межі з Львівською областю – Ужка або ж від польського кордону вгорі власне до угорського внизу, - констатує В. Синичка. – Саджанцями будемо стовідсотково забезпечувати усі 19 лісництв. З точки зору географії, то скажу так: коли у долинах уже вповні квітне, у горах ще лежить сніг. Тож, у нас є де і коли садити молоді деревця. Тим паче, з торфових стаканчиків. Маю додати, що наші ліси виконують і водозбірну функцію, оскільки розташовані по обидва береги річки Уж, що живить разом із притоками гірською чистою водою обласний центр Закарпаття, місто Перечин, селище Великий Березний і численні довколишні села.

На завершення директор запевняє, що ужгородські лісівники також ділитимуться посадковим матеріалом з іншими підприємствами.

Василь НИТКА.

На знімку: директор лісгоспу Василь Синичка (ліворуч) разом із менеджером проекту Іваном Костівим інспектують роботи на теплиці розсадника і якість прокладеної дороги.

Фото автора.

 

26 липня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів