Харків’яни відкрили кондитерську в Ужгороді. Як переселенці будують нове життя та допомагають рідному місту

Юрій і Марія Капінуси згадують: прокинулись 24 лютого о п’ятій ранку від вибухів, які лунали поблизу їхнього будинку. За 20 хвилин зібрали речі і не роздумуючи разом із 6-річною донькою Маєю виїхали з Харкова до Закарпаття.
"Ужгород обрали не випадково. По-перше, близько до кордону, а по-друге, у нас там друзі, які запропонували допомогу із житлом. У Харкові ми лишили все наше життя, проте зоставатися було неможливо", — розповідає Юрій. В Харкові подружжя мало бізнес: продавали продукти для випікання хліба. В Ужгороді теж не могли сидіти без діла.
"Вісім років ми реалізовували хлібопекарську сировину. Це всі продукти, що входять до складу хліба, тістечок, тортів тощо. Починати те саме в Ужгороді було недоцільно. Це дуже дорого, великі ризики, та й тут уже є свій сформований ринок. Треба було вигадувати щось мобільніше", — каже чоловік.
Харків'янин Юрій Капінус відкрив кондитерську в Ужгороді.
Тож Юрій пригадав минуле, коли працював кондитером, і разом із дружиною вони засукали рукави. Орендували приміщення, завезли обладнання. Сьогодні кондитерська випікає близько 100 тістечок на день. Це переважно класичні десерти, проте є і цікаві авторські рецепти. Наприклад, банановий медовик, французькі тарти зі смаком розмарину, груші та лимону тощо.
Марія готує торт в новій кондитерській. Фото проєкту "Пліч-о-пліч"
Продукцію реалізовують в кав’ярні та ресторани Ужгорода. Частину смаколиків Юрій і Марія роздають безкоштовно переселенцям. Допомагають і ЗСУ: передають військовим не лише власні солодощі, а ще й амуніцію.
"Я вражений тим, наскільки сміливо чоловіки з усієї України не вагаючись ідуть захищати нашу землю, багато з них — мої друзі", — каже Юрій.
Харків’янин не тільки кондитер, він — музикант гурту "Khors". Нещодавно їздив до Латвії, де разом із гуртом виступав на концерті. Зібрані кошти хлопці передали волонтерській організації, яка надає гуманітарну допомогу в Харкові.
На питання, що найбільше вразило в українцях за час війни, Юрій відповідає одразу: "Я вражений тим, як об’єдналися люди. Всі! Схід, захід, південь і північ".
"Війна оголює та піднімає на поверхню те, що всередині. Вона вже багато чого нам показала, багато в нас забрала, але в той самий час дуже нас об’єднала. Мрію, що, коли ми переможемо, українці остаточно зрозуміють, що ми — сила, що наша країна — то справжня перлина. Україна — унікальна, наші люди — неймовірні. Ми можемо об’єднуватися і створювати чудові речі — і в мистецтві, і в економіці, і в усіх інших сферах життя. Ми можемо робити те, чого нема ніде в світі. Ми зрозуміємо, що все матеріальне — це тимчасове та неважливе. І на нових цінностях почнемо створювати вічне — те, що справді має значення", — вважає чоловік.
Юрій зізнається, що вести цей бізнес під час війни складно: люди значно менше гуляють, відвідують кафе, ресторани. Проте кидати свою справу, а тим паче їхати з України родина не збирається.
"Ми знаємо, що буде складно, але свого життя за межами України не бачимо. Після перемоги будемо продовжувати разом відбудовувати країну".
Матеріал підготовлений в межах проєкту "Пліч-о-пліч" — про українців, які, покинувши свої домівки через повномасштабне вторгнення РФ, почали нове життя на заході, допомагаючи місцевим та країні. Проєкт реалізується за участі Рівненської, Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської, Закарпатської, Чернівецької, Волинської ОДА та підтримки USAID
До теми
- Історія одного пам’ятника в Ужгороді: Олександр Духнович
- Рентген для меча: що показали дослідження старовинного експонату в ужгородському замку?
- Втрачений Ужгород: про що писали газети сто років тому, у серпні 1925-го?
- В Ужгороді внесли зміни у маршрути автобусів №38 та №24
- Міжнародний кінофестиваль імені Макса Сіра вперше пройде в Ужгороді
- Втрачений Ужгород: про що писали газети 100 років тому, в липні 1925-го
- Чотирилапі улюбленці закладів Ужгорода
- Частинка Луганщини у Сваляві. Підтримати своїх і знайти можливості для інших
- Таємниця Клари Буткаї: камінь в Ужгородському замку зберігає зворушливу історію XVII століття
- «Смак Ужгорода»: кулінарні картки з рецептами страв, які зможе приготувати кожен
- Втрачений Ужгород: про що писали газети сто років тому, у травні 1925-го
- Удочерили трьох сестричок і завели козу. Родина з Київщини кардинально змінила життя на Закарпатті, і не тільки своє
- Пам’яті барабанщика, військовослужбовця 46 бригади ДШВ, ужгородця Антона Рабела
- "Так ми продовжуємо справу Данила Богуславського": закарпатські волонтери передали захисникам 27 дронів
- Петанк як реабілітація: в Ужгороді пройшов тренінг для фізіотерапевтів
- «Ми не готуємо солдатів, ми готуємо патріотів» – Олександр Сіденко про нову модель предмета «Захист України»
- Історія одного пам’ятника: «Весна» Михайла Михайлюка (ФОТО)
- Які зміни відбудуться в медичній сфері Ужгорода після реформи та кластеризації
- Снайпер "Сєня". Прикордонник Віктор Синько посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеню
- Яким був Ужгород рівно 100 років тому, на початку 1925 року? Про що писали міські газети? (Фото)
До цієї новини немає коментарів