В Ужгороді діє проект “Бузкова стрічка”

В Ужгороді діє проект “Бузкова стрічка”
В Ужгородському прес-клубі відбулася пресконференція, головною темою якої став проєкт запобігання домашньому насильству “Бузкова стрічка”, що розпочався в Ужгороді з листопада цього року. 

 

Мета - сприяти змінам соціальних норм у ставленні до домашнього насильства серед мешканців Ужгородської громади як до неприйнятної практики соціальних відносин; формування культури та цінностей нульової толерантності до випадків домашнього насильства. Проєкт реалізується у межах співпраці Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA) та ГО «Інноваційні соціальні рішення» за підтримки уряду Канади. Про це розповіла Маріанна Колодій, керівниця Центру гендерної освіти при Ужгородському національному університеті. «За результатами опитування проведеного в місті Ужгороді Центром гендерної освіти при Ужгородському національному університеті у листопаді 2019 року, 72% опитаних осіб зазначили, що були свідками, чи знають про випадки домашнього насильства у родинах знайомих чи сусідів. 24% опитаних осіб зазначили, що зазнавали домашнього насильства. Окрім того, 36% опитаних осіб зазначили, що іноді випадки домашнього насильства можуть бути спровоковані постраждалою особою (дитиною чи дорослою особою), - каже Маріанна Колодій. 

Всі ці дані вказують на актуальність проблематики домашнього насильства в Ужгороді та нагальність впровадження ініціатив із зміни соціальних норм у громаді щодо ставлення до випадків домашнього насильства, а також реалізації заходів із запобігання домашньому насильству».

фото

За словами Маріанни Колодій, основна мета проєкту: домашнє насильство не повинно сприйматися як соціальна норма. Необхідно змінити ставлення до цього негативного явища як до прояву сімейних традицій, як до суто приватної справи, і не толерувати.  «Проблематика домашнього насильства, на жаль, залишається актуальної і в умовах війни. За 9 місяців 2022 року загальна кількість викликів щодо домашнього насильства на лінію «102»  у Закарпатській області збільшилася на 24%, у порівнянні до аналогічного періоду 2021 року (у місті Ужгороді 864 звернення). У місті Ужгороді працівниками поліції складено 165 протоколів за вчинення адміністративного правопорушення за ст.173-2 КУпАП, 15 протоколів складено повторно за ст.173-2 КУпАП, також винесено 97 тимчасових заборонних приписів. Загалом, це вказує на невеликий відсоток звернень на громаду чисельністю 125 тис. осіб, особливо зважаючи на збільшення кількості населення міста з початку повномасштабної агресії рф». 

Проєкт «Бузкова стрічка» поширюється на Ужгород та Оноківську громаду, частина заходів вже відбулося. Це і проведення досліджень, і тренінги для освітян, різноманітні флеш-моби та акції.  Про них поінформувала Олександра Мельничук, директорка Закарпатського обласного центру соціально- психологічної допомоги. «У рамках 16 днів проти насильства ми проводили виставку «Річ у тім.2.0», перегляди фільмів для студентів. А також круглі столи із тими організаціями, які працюють у напрямку протидії домашнього насильства, - зауважила Олександра Мельничук. – Ми також видали буклети з інформаційними матеріалами та необхідними контактами, куди можна звернутися».

фото

Вікторія Симулик - соціальна працівниця Закарпатського обласного центру

соціально-психологічної допомоги додала, що одним із завдань тренінгів для освітян було ознайомити учасників із постановою № 658, яка регулює взаємодію організацій, які працюють з попередженням та протидією домашнього насильства. «Дуже вважливим є також розвінчування міфів, інформація про повноваження освітян та алгоритм їхніх дій. Також зауважу, що у рамках оноківського проєкту «Без домашнього насильства» проводиться дослідження обізнаності у тематиці домашнього насильства», - каже Вікторія Симулик.

фото

Маріанна Колодій також пояснила, чому проєкт називається «Бузкова стрічка». «У всьому світі кольором протидії домашнього насильства вважається або бузковий колір, або оранжевий (протидія домашнього насильства проти жінок, яких за статистикою 98%). У рамках проєкту волонтери роздають світловідбивні браслети двох кольорів та інформують про проблему насильства у сім’ї. «Це не ситуація, повз яку треба пройти. Відреагувати може кожен. Ми не повинні ставитися до домашнього насильства як до норми», - резюмувала Маріанна Колодій. 

Крім того, кажуть організатори проєкту, у ньому є спектр  так званих стратегічних потреб. Оскільки після переможного миру значна частина військових повернеться додому і практика багатьох країн свідчить: відсоток домашнього насильства зростає удвічі. Чоловіки приходять з травматичним синдромом, часто це може провокувати систему домашнього насильства. 

Навесні в Ужгороді планують закласти бузкову алею, у пам'ять про тих жінок, які гинуть від домашнього насильства (щороку в Україні їхня кількість приблизно складає 600 осіб).

 

20 грудня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів