Ужгородська сноубордистка показала другий найкращий фініш у кар'єрі на Кубку світу

Ужгородська сноубордистка показала другий найкращий фініш у кар'єрі на Кубку світу
Українка показала другий топрезультат у кар'єрі на Кубку світу. Її ексклюзивне інтерв'ю для Суспільне Спорт.

 

32-річна Аннамарі Данча, лідерка збірної України зі сноубордингу у гігантському слаломі, показала свій найкращий результат у сезоні Кубка світу. На етапі у австрійському Бад-Гаштайні українка не лише подолала кваліфікацію, але й пройшла до чвертьфіналу - це сталося лише вчетверте в її кар'єрі на Кубку світу.

Данча виступала у паралельному слаломі, хоча зазвичай змагається у паралельному гігантському слаломі. Українка пройшла кваліфікаційний відбір з шостим часом, а в 1/8 фіналу здолала суперницю з Італії. Відтак, Аннамарі потрапила у топ-8 найкращих на етапі Кубка світу - уперше з січня 2020 року, тобто за три роки. І уперше в кар'єрі саме у паралельному слаломі

В 1/4 фіналу перемогти суперницю з Австрії українці не вдалося, але програла Данча майбутній переможниці усього етапу - Даніелі Ульбінг. Підсумковий результат Аннимарі Данчі - шосте місце на етапі Кубка світу, це її другий найкращий результат у кар'єрі саме в рамках цих змагань.

Аннамарі Данча: найкращі результати у кар'єрі на Кубку світу

  • 5-е місце: Скуоль, паралельний гігантський слалом (11 січня 2020)
  • 6-місце: Бад-Гаштайн, паралельний слалом (10 січня 2023)
  • 7-е місце: Скуоль, паралельний гігантський слалом (9 березня 2019)
  • 8-е місце: Бансько, паралельний гігантський слалом (26 січня 2018)

Загалом у цьому сезоні Кубка світу Данча виступила на чотирьох етапах, тричі долала кваліфікацію і потрапляла у топ-16. У заліку паралельного слалому Аннамарі іде на 9-му місці.

Після виступу Суспільне Спорт розпитало Аннумарі Данчу про її другай найкращий результат у кар'єрі, ментальну готовність стартувати та плани до кінця сезону.

  • Про старт сезону та найкращий результат у Австрії

"Зараз у мене напевно мотивація дуже сильна і ми не тренувались перед стартом дуже багато, не знаю. Ми як закінчили перед цим етапом, то один день тут покатали і то, погодні умови були не найкращі. Але я знаю цю трасу, тут уже більше 10 років Кубки світу проходять. Вона мені подобається, бо починається з крутого [спуску] одразу. У мене завжди проблеми зі стартом, а тут їх немає, бо одразу набираю швидкість від крутого спуску.

У мене це вже третій фінал в цьому сезоні, просто не вдавалося проходити в наступне коло. Це теж психологічний момент, плюс досвід. Завжди в мене було якесь перенапруження - одразу хотіла всіх порвати, тому робила помилки і не вдавалося. А зараз я була максимально спокійна, сконцентрована, виважена і відчувала тактику".

  • Про переваги високого рейтингу для кваліфікації

"Зараз у мене хороший рейтинг в слаломі, тому під час жеребкування [на кваліфікацію], я перебуваю в топ-16. У мене був хороший стартовий номер – четвертий. Як показує практика, то для дівчат це дуже важливо. Траса ще зовсім ідеальна в перших номерах, тому я можу відпуститись і їхати на максимальному, не зважати на ями, десь вище зайти – це такі тактичні моменти. Тому за рахунок цього по трасі фінішувала третьою і в підсумку в кваліфікації шостою.

Якось слалом у мене йде на інстинктах, від природи краще. І номер був сприятливий, тому я відпускала все, як могла".

  • Про основні заїзди: перемогу в 1/8 фіналу та програш в 1/4 фіналу

"Дві траси були різні: червона була з ямами від початку фіналів. Ми робимо перегляд перед стартом і там на кручаку другому та четвертому велика яма, останні п’ять воріт теж в ямах. Трасу в заїзді 1/8 фіналу я могла вибирати і їхала по жовтій. Хоч ми йшли рівно, я знала, що ця італійка дуже амбіційна – буде тримати до останнього. Але я розуміла, що на фініші там ями, тому притримала, а вона на фініші не впоралася з керуванням.

А австрійка в чвертьфіналі дуже сильна, вона неодноразово тут вигравала. Тому вона прямо з перших воріт понеслася, а я поки на цих ямах - їх опрацювала, намагалася додати темпу, але вона вже чітко йшла в ритмі. Їй вдалося виграти з таким налаштуванням, а ще австрійська публіка підтримувала дуже. Була приємна атмосфера, можливо, це «післяковідні» часи чи Бад-Гештайн просто, вечірній час і туристичне місце. Також були й українці: в основному з Вінниці чомусь, вони тут з дітьми живуть з березня, як втекли від війни. Тобто атмосфера була справжня Кубку світу".

  • Про чоловіка
"Мій чоловік у жовтні повернувся з військ, ми не бачилися весь цей час. Я навіть писала Ігорю Могильняку, який за мене вболіває, що як я їздила б, якби його не було. Стан моральний був би дуже важкий, а так він вдома. Мені, як відлягло від серця. Він звільнився і ми всі вдома".
  • Про підготовку до наступного Кубка світу у Швейцарії

"Ми зараз їдемо ще на два дні на підготовку до Італії, там найкращий сніг. Наступний етап в швейцарському Скуоль, там траса не дуже добра для тренувань – крива й коса, як каже мій тренер. Ми вибрали хороший схил, записалися і там два дні, 12-13 грудня, я гігант потреную. Слалом у мене на інстинктах, а в гіганті все ж треба підготовку. Ми покатаємо і звідти одразу на змагання".

Аннамарі Данча. Miha Matavz
  • Загалом про успіхи в сезоні

"По-перше, зараз відсутній той тиск «олімпійський», що нам треба кваліфікуватись, треба показувати результат і бути готовими до Олімпійських ігор. По-друге, немає усієї цієї ковідної системи. Мені не потрібно шукати, де здавати ті тести, думати, як зробити усі переїзди максимально ефективними з огляду на COVID-19. Це був виніс мозку. Зараз все легше.

Плюс мама мене дуже мотивує. Каже: «Подумай про хлопців. Вони там тримаються!» Зараз ми всі працюємо за Україну і на Україну. Тому я теж намагаюсь так себе мотивувати, бо зараз захищають нашу країну дуже багато моїх друзів. Навіть сноубордист Тарас Бігус зараз на фронті, тому за хлопців та дівчат, які там, теж виступаю".

  • Про мотивацію

"У мене мама головний мотиватор. Вона волонтерить і тому бачить, як важко Україні. Каже мені: «Давай! Ти ж українка!» Хлопцям та дівчатам там набагато важче і те, що ми тут, це тільки завдяки їм. Тому треба попрацювати і підняти прапор України. Якась внутрішня мотивація присутня".

  • Про пропуски майбутніх Кубків світу
"У цьому сезоні якось більш тактично підійшли до всього. Я пропущу Кубки світу в Болгарії та й в Канаду не поїду. Буду виступати на Кубку Європи, щоб трохи фінальний досвід набити. Більше практики у фіналах перед чемпіонатом світу. Зараз немає того тиску, що потрібно підготуватись до Олімпіади і тому тактично можна підготувати себе до майбутніх стартів".
  • Про можливу участь на Іграх-2026

"В одному з ефірів Суспільного я сказала, що готова цей сезон змагатися, а далі буде видно. А потім тренеру поставили питання: «А що буде, якщо Аннамарі через рік закінчить зі спортом?» І тренер мені подзвонив, не розуміючи: «Як це, ми ж про це не говорили? Ти що, закінчуєш?» (сміється)

Тому я вже боюсь хоч щось казати. У той момент, коли я давала те інтерв’ю, то мого чоловіка ще не було вдома. Мені було дуже важко щось планувати, дивитися на чотири роки вперед. Життя покаже. Зараз я насолоджуюсь, вчора було дуже кайфово й драйвово. Тому якщо воно буде йти все так, то піду я й на чотири роки.

Тримати рейтинг з року в рік – це важливо. Я зараз й пункти покращила. Сподіваюсь, що це ще не найкращий результат в сезоні. Тому ще працюю".

Хто така Аннамарі Данча

  • 32-річна українська сноубордистка, що представляє Закарпатську область.
  • Срібна призерка чемпіонату світу-2019 в паралельному слаломі.
  • Учасниця чотирьох Олімпійських ігор (2010, 2014, 2018, 2022). Її найкращий результат на Іграх – 16 місце в паралельному гігант-слаломі у 2010 році. На останніх іграх у Пекіні вона стала 26-ю в цій же дисципліні.

Автори: Євгеній Каранов, Віталій Волочай

 

11 січня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів