Чим лікується бронхіт?

Чим лікується бронхіт?
Бронхіт – це запальне захворювання, при якому уражається слизова оболонка бронхів. Може протікати у гострій чи хронічній формі.

 

В більшості випадків гострий бронхіт утворюється внаслідок перенесених гострих респіраторних вірусних захворювань (ГРВІ) або застуди.

А от хронічний бронхіт вважається більш небезпечним і серйозним захворюванням, оскільки супроводжується тривалим запаленням та подразненням слизової оболонки бронхіального дерева. Саме хронічна форма бронхіту може призводити до проблем із диханням, дихальної недостатності.

Що спричиняє бронхіт?

Бронхіт – захворювання інфекційної етіології. Воно може викликатися:

  • вірусами – вірусом грипу, парагрипу, аденовірусами;

  • бактеріями – стафілококами, пневмококами;

  • найпростішими – хламідіями, мікоплазмою.

Бронхіт зустрічається у будь-якому віці, проте лікарі виділяють фактори, що сприяють його появі:

  • Слабкий імунітет. Люди з ослабленою імунною відповіддю більш схильні до розвитку інфекційних запальних захворювань, зокрема бронхіту.

  • Вік пацієнта. Згідно зі статистикою, бронхіт частіше з'являється у дітей до 1 року та у людей похилого віку.

  • Куріння. Чим довше стаж куріння – тим більше страждає слизова оболонка всієї дихальної системи, у тому числі бронхів. Пасивне куріння майже так само небезпечно, як і активне.

  • Екологічні чинники. Особливо страждають люди, які проживають у промислових містах, мегаполісах.

  • Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ). При частому шлунковому рефлюксі, печії відбувається подразнення слизової оболонки бронхів.

Як розпізнати бронхіт?

Діагноз "бронхіт" може поставити тільки лікар на основі даних, отриманих при зборі анамнезу, огляді, аускультації ("вислуховування") пацієнта. При підозрі на пневмонію може призначатися рентгенографія легень. Також лікар може призначити загальний аналіз крові з розгорнутою лейкоцитарною формулою та бакпосів мокротиння. Ці аналізи допоможуть виявити причину захворювання та підібрати лікування.

Насамперед лікар завжди оцінює загальний стан хворого, його симптоми та скарги. Основні симптоми гострого бронхіту:

  • Кашель. Це головна ознака захворювання. На самому початку хвороби він сухий, потім поступово стає вологим, продуктивним, супроводжується відхаркуванням мокротиння. Важливо! Зелений колір мокротиння найчастіше говорить про приєднання бактеріальної інфекції.

  • Хрипи, які іноді можна почути навіть без фонендоскопа, на відстані від людини.

  • Симптоми загальної інтоксикації організму: температура (найчастіше субфебрильна, до 38 градусів, слабкість, біль голови, зниження апетиту, ломота в тілі.

Бронхіт у дітей дошкільного віку може спровокувати розвиток обструкції. При цьому стані бронхи спазмуються та їх просвіт закривається мокротинням. Дитина не може відкашлювати слиз та повноцінно дихати. За відсутності своєчасно наданої медичної допомоги таке ускладнення може призвести до смерті.

Як лікувати бронхіт?

З появою кашлю ви звикли відразу ж бігти в аптеку, купувати сиропи від кашлю, антибіотики, пастилки для горла? Тоді наші поради для вас! Рекомендуємо вам розпочати лікування бронхіту з елементарних, але дуже важливих рекомендацій:

  • Організуйте хворому спокій та перебування у добре провітрюваному приміщенні з достатньою вологістю. Ця порада особливо важлива для дітей і допомагає у рази знизити ризик розвитку обструкції.

  • Слідкуйте за питним режимом. Якщо в нормі людина має випивати 30 мл рідини на кілограм ваги на день, то при бронхіті об'єм рідини слід збільшити приблизно в 1,5 рази. Крім води можна пити компоти, несолодкі морси.

  • У денний раціон харчування додайте сезонні овочі та фрукти. Їжа має бути збалансованою та корисною.

Наведені вище рекомендації становлять основу успішного лікування. Але здебільшого їх недостатньо. Медикаментозне лікування бронхіту призначається лікарем, його можна умовно поділити на кілька частин: етіологічне, симптоматичне, патогенетичне. А тепер давайте розберемося, що означає кожен вид лікування.

Етіологічне лікування бронхіту

Це лікування, спрямоване на усунення причини, збудника захворювання. Так як у більшості випадків бронхіт викликається ГРВІ, поспішати з призначенням антибіотиків при бронхіті не варто.

Антибіотики при бронхіті можуть призначатися лише за умови підтвердженої бактеріальної інфекції. Особливо важливими є антибіотики дітям перших 6 місяців життя, пацієнтам з тяжким перебігом бронхіту, з супутніми патологіями дихальної, серцево-судинної систем.

При лікуванні бронхіту призначаються антибіотики широкого спектра дії, наприклад, Амоксил або Аугментин. При лікуванні антибактеріальними препаратами важливо дотримуватись рекомендацій лікаря та не пропускати прийоми ліків. 

Наприклад, приймати Аугментин 1000 мг дорослим рекомендовано двічі на добу. При цьому слід враховувати, що проміжки між прийомами таблеток мають бути однаковими (у даному випадку – 12 годин). Це необхідно для підтримки в організмі стабільної концентрації антибіотика.

Симптоматичне лікування

Воно спрямоване на усунення симптомів захворювання. Може включати жарознижувальні препарати, пігулки від болю та першіння в горлі тощо.

Патогенетичне лікування

Застосовується з метою зняття запалення слизової оболонки бронхів, розрідження мокротиння та полегшення відкашлювання. Для цього можуть використовуватися відхаркувальні засоби (Амброксол та ін.) та препарати, що розріджують мокротиння (АЦЦ та ін.).

Рекомендуємо вам перед початком прийому будь-яких ліків (таблеток, сиропів тощо) від бронхіту проконсультуватися з лікарем. Самолікування може виявитися не тільки неефективним, а й небезпечним. Будьте здорові та бережіть себе!

 

 

23 січня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів