"Твоя кров може воювати": у Закарпатській обласній станції переливання крові триває місячник здачі крові

"Твоя кров може воювати": у Закарпатській обласній станції переливання крові триває місячник здачі крові

 

Близько 60 людей щодня приходять здавати кров до станції переливання. Про це Суспільному розповіла завідувачка відділення комплектування донорів станції Марія Фантич. З 15 травня розпочався місячник здачі крові, присвячений Всесвітньому дню донора, який відзначають 14 червня. Проходить він під гаслом "Твоя кров може воювати". Кров з Обласної станції переливання відправляють у лікувальні заклади міста та області, а також відправляють на схід.

Вперше сюди прийшла здавати кров Наталія Гайданка. "Колеги з роботи йшли здавати та й вмовили мене піти з ними. Сподіваюся, це допоможе нашим воїнам до перемоги дійти", — каже жінка

Олександр Переродов теж прийшов здати кров. Розповідає: востаннє був тут два місяці назад. "Дзвонили тоді зі станції переливання крові, бо їм потрібна було не кров, а тромбоцити - компонент крові. Інколи, коли треба, я приходжу та здаю. Це компонент крові, який є у кожного. Але тут довший процес. Потрібно полежати годинку. Ці частинки відділяють від плазми. Моя жінка вагітна, а для кожної вагітної жінки чоловік повинен здати кров, тому сьогодні я тут, щоб здати кров для жінки", — розповів чоловік.

"Спочатку йде реєстрація. Підходжу до реєстратури, там мене оформляють, дають анкету, де потрібно відповісти на різні питання, різного характеру, наприклад, чи робив щеплення, чи був хворий. Потім йду та здаю аналіз крові, беруть з пальця кров. Потім терапевт міряє тиск, важить, міряє зріст, тобто дивиться, чи я підходжу по параметрах. Якщо нічого не їв, то дають талончик на обід. Тоді вже йду здавати кров", — додав Олександр.

Зараз триває місячник здачі крові — "Твоя кров може воювати", присвячений Всесвітньому дню донора, який відзначають 14 червня. Завідувачка відділення комплектування донорів Закарпатської обласної станції переливання крові Марія Фантич розповідає: акцію розпочали 15 травня. "Раніше ми проводили тижневики, а зараз ми вирішили, у зв’язку з невеликою кількістю людей, котрі йдуть здавати кров і у нас дуже велика потреба в донорській крові, то ми вирішили проводити місячник. В перший тиждень місячника щодня приходило 50-60 донорів. І це чудово. Я сподіваюся, що протягом усього місяця буде така денна кількість донорів, бо нам потрібні донори щодня, потрібно кров оновлювати щодня, поповнювати наші запаси, бо кров беруть як у лікувальні заклади міста, так і на схід відправляємо", — розповіла жінка.

За словами Марії Фантич, найбільше потребують крові з негативним резусом. " У військовий час мало тих донорів залишилося, кадрових, які були раніше. Молоді люди зараз в таких місцях, що самі потребують кров. Жінок дівчат трохи більше здає, ніж чоловіків. Приходять чоловіків, але вже пенсійного віку. Почули, побачили наші оголошення, заклики та хотіли б допомогти, але, на жаль, є й вікові обмеження для донорів", — додала Марія.

За словами Марії Фантич, донорами крові можуть бути люди, віком від 18 до 60 років, з вагою не менше ніж 50 кілограмів та без хронічних захворювань.

 

22 травня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів