На Закарпатті почали продавати перші цьогорічні яблука. Які ціни?

На Закарпатті почали продавати перші цьогорічні яблука. Які ціни?
На Закарпатті збирають перший врожай літніх яблук. Вони досить кислі на смак, не надто великі за розмірами, але все одно смачні. Наразі ринки області багаті на цьогорічний врожай. Продавці нахвалюють продукцію, а покупці не надто поспішають купувати, кажуть, ще досить дорого. Більш охоче зараз наші краяни запасаються на зиму ягодами для заморожування та овочами для консервації.

 

Тим не менше, поласувати першими налитими сонцем яблуками також декому хочеться, особливо дітям. Саме їм найчастіше дари місцевих садів і купують матері.

Тож по скільки продають закарпатські літні яблука? Чи прогнозується найближчим часом подешевшання? Скільки просять за старі, минулорічні? Чи відрізняються ціни на ринках і в супермаркетах? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Ціни стартують від 20 гривень

У Хусті на ринку яблук дуже багато, фактично у кожного третього продавця. Переважно торгують ними гуртовики. Кажуть, що закуповують на складі у Виноградові, там місцевої продукції – хоч греблю гати.

«Це кисло-солодкі яблука. Ми називаємо їх «іванянками». Продаю по 25 гривень за кілограм. Ящиками їх не беруть, але все одно продаються непогано. Свіжі, смачні, малеча просить найчастіше. На мою думку, краще фруктами дітей годувати, ніж цукерками, так здоровіше! У фруктах багато вітамінів, а в магазинних солодощах – одна хімія!» – ділиться думками з «Карпатським об’єктивом» пані Марія, власниця одного з торговельних лотків.

Жінка торгує на ринку цілий рік, яблука продає постійно, вміє порадити, кому які більше припадуть до душі.

«Минулорічних яблук також маю. Це – польські. Вони – по 50 гривень за кілограм. Дорогі, бо вже закінчуються. Дехто «підсів» саме на них, але я радше рекомендую брати наші, бо вони й екологічно чистіші, і не перестояні, і багатші на корисні речовини, та ще й дешевші!», – додає вона.

Справді, старі яблука суттєво піднялися у вартості. Дешевше, ніж по 40 гривень їх знайти не вдається. А от молоді можна купити й по 20.

«Це – наші яблучка, з мого саду. Живемо посеред гір у Березові, – переконує пані Ганна, яка ними торгує перед хустським ринком. – Досить дорогі, бо перші. Весна в нас була холодною, літо також хоч і спекотне, але весь червень був помірно прохолодним. Плюс у нас ліси, завжди холодніше. Літніх яблук багато не вродило, осінніх, думаю, буде більше».

Ціни у супермаркетах та магазинах на перші літні яблука дещо вищі – 30-35 гривень. Однак закарпатці таку продукцію завжди більш охоче куплять на ринку, бо переконані, що там яблука більш натуральні і справді домашні.

Чи варто чекати більш доступних цінників

За словами експертів, на початку цього сезону, яблука у 2,5 разів є дорожчими, ніж були торік. При цьому збір урожаю в межах України розпочався на 10 днів раніше, ніж у минулому році. І хоч ринки переповнені вітчизняною продукцією, вартість імпортних яблук залишається досі високою. Також додають, що при цьому попит на яблука в нас залишається доволі низьким.

Але вартість літніх яблук найближчим часом має знизитися. Такої думки, зокрема, закарпатські садівники.

«Із дня на день ринки просто завалять яблуками. Вони масово дозрівають у закарпатців. Збувають їх не лише ті, хто вирощує фрукти для продажу, а й ті, в кого у саду є кілька яблунь, – каже «Карпатському об’єктиву» Василь Томишин із Хуста. – І людей можна зрозуміти, бо всім потрібні гроші. У мене в господарстві літні сорти займають 30 гектарів, осінні – 60. Забирають гуртовики. Роботи з яблунями досить багато. І це – не лише збір врожаю, але й підживлення дерев, обрізка, полив, обробка від шкідників. На осінь, гадаю, ціни впадуть суттєво. Переконаний, скоро кілограм коштуватиме в межах 10 гривень. На жаль, переробна промисловість у області не розвинена, тож люди від цього сильно потерпають, бо не знають, куди дівати врожаї, а плоди – нерідко просто гниють».

При цьому, на його думку, підриває можливості закарпатських аграріїв і присутність на ринку великої частки імпортної продукції, яка хоч і дорожча, але користується при цьому більшим попитом.

«Люди не розуміють, що привозні яблука оброблені спеціальним воском, аби довше зберігалися, у них навіть черв’яків немає! Наші ж – натуральні, запашні і не менш смачні. Треба підтримувати вітчизняних виробників, тоді, принаймні, і ціни на привозну продукцію впадуть!», – запевняє закарпатець.

Чим корисні яблука

Про те, що овочі, привезені із-за кордону покриті спеціальним парафіном, каже «Карпатському об’єктиву» і дієтологиня з Ужгорода Анастасія Конош.

«Отруїтися такими плодами – малоймовірно, але те, що їх парафінують – ні для кого не є секретом. Звісно, така речовина не є корисною для здоров’я, – наголошує вона. – Віск містить певні синтетичні речовини, що допомагає зменшувати втрату вологи і не дає яблукам псуватися. Утім – це ще, як кажуть, квіточки. Яблука також можуть обробляти етилен-абсорберами, фунгіцидами, що дійсно може викликати отруєння»

У той же час, спеціалістка переконує, що їсти яблука потрібно, але краще обирати місцеві безпечні сорти.

«Яблука є дуже корисним для здоров’я. Їсти їх варто цілий рік. Чому? Назву кілька основних переваг.

Багаті на живильні речовини: Яблуко містить велику кількість вітамінів і мінералів, таких як вітамін С, вітамін А, калій, дієтична клітковина та антиоксиданти.

Підтримують здоров’я серця: Волокна, які містяться в яблуках, сприяють зниженню рівня холестерину в організмі. Антиоксиданти ж можуть допомогти знизити ризик розвитку серцевих захворювань.

Зміцнюють імунну систему: Вітамін С, яким багаті ці плоди, сприяє зміцненню імунної системи, допомагаючи боротися з інфекціями та захворюваннями.

Покращують травлення: Волокна в яблуках сприяють нормалізації травлення, підтримуючи здорову кишкову флору та покращуючи роботу кишечника. Ці фрукти також можуть допомогти запобігти запорам.

Знижують ризик розвитку раку: Антиоксиданти, які містяться в яблуках, можуть допомогти в боротьбі з вільними радикалами, що може знизити ризик розвитку деяких типів раку, зокрема раку легенів і раку кишечника.

Покращують зорову функцію: У яблуках є вітамін А, необхідний для здоров’я очей. Він може допомогти зменшити ризик розвитку захворювань зору, таких як дегенерація сітківки та застійна катаракта.

Утамовують почуття голоду: Яблука входять до складу багатьох дієт. Вони містять у собі воду, яка сприяє появі відчуття ситості та допомагає контролювати апетит. Вони також можуть бути здоровою альтернативою висококалорійним снекам.

Загалом говорити про користь вживання яблук можна дуже довго, адже вони дійсно є унікальними плодами», – наголосила пані Анастасія.

Що ж стосується літніх сортів, то дієтологиня зазначила, що хоч вони відрізняються смаком від осінніх, але є не менш корисними.

«Є кілька причин, чому літні сорти яблука варто купувати. По-перше, вони більш соковиті за осінні, мають неймовірно ніжну текстуру, можуть бути освіжаючими і приємними в спекотні дні. По-друге, ці плоди є сезонними і відносно ранніми. Завжди хочеться поласувати чимось свіжим, бо організм цього потребує. По-третє, літні сорти можуть відрізнятися від осінніх і зимових, що додає нашому харчуванню більшої різноманітності. Такі яблука можуть мати інші кольори, форму та смакові характеристики, що дозволяє спробувати щось нове і цікаве. По-четверте, ці фрукти мають доступну ціну, вони у рази дешевші, скажімо, за чорниці, полуницю, суницю і навіть кавуни. По-п’яте, літні сорти дуже багаті на вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Загалом, як на мене, ранні яблука можуть бути чудовим вибором для людей, які шукають свіжі, смачні та поживні фрукти влітку. Їх можна їсти не лише в натуральному вигляді, але й додавати у салати, десерти, домашню випічку», – запевнила вона.

Справді, яблука мають ряд незамінних переваг і вони дійсно дешевші за більшість фруктів. Утім, щоб ці плоди стали по кишені всім закарпатцям, потрібно, очевидно, ще трохи зачекати.

Марина АЛДОН, Карпатський об`єктив

 

20 липня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів