Юні краєзнавці Закарпаття серед переможців ХІV Всеукраїнського зльоту юних туристів-краєзнавців

Юні краєзнавці Закарпаття серед переможців ХІV Всеукраїнського зльоту юних туристів-краєзнавців
Український державний центр національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді  5-11 серпня 2023 року провів на Закарпатті  ХІV Всеукраїнський зліт юних туристів-краєзнавців. У Зльоті взяли участь  команди з 10-ти регіонів України.

 

Програма Зльоту передбачала роботу за шістьма змістовними напрямами краєзнавчих досліджень: археологія, географічне краєзнавство, геологія, історичне краєзнавство, екологія, фольклор і етнографія і була реалізована у змаганнях на туристсько-краєзнавчому  експедиційному маршруті, у творчих майстернях та конкурсній програмі.

 Туристсько-краєзнавчий експедиційний маршрут є найскладнішим видом програми Зльоту. Проходження маршруту було поділено організаторами на два дні. Учасникам потрібно було показати рівень знань за напрямами краєзнавчих досліджень на контрольно-залікових станціях та рівень туристсько-спортивної підготовки на технічних етапах (підйом та спуск по схилу, навісна переправа, переправа через колоду тощо), вміння орієнтуватися на місцевості. Важливими були і окремі завдання на дистанціях: з визначення відстані до об’єкта, його висоти, азимутів на певні об’єкти, визначення умовних знаків топографічних карт, в’язання вузлів, продемонструвати знання з історії України.

У підсумку дводенних змагань  переможцями та призерами стали:

І місце –  команда  міста Києва;

ІІ місце – команда  Харківської області;

ІІІ місце – команда Закарпатської області.

У виступах на творчих майстернях (форми краєзнавчих конференцій) представники команд доповіли про краєзнавчо-дослідницьку роботу гуртків, експедиційних загонів, творчих об’єднань, власних краєзнавчих досліджень тощо. За визначенням членів журі,  старших суддів творчих майстерень –  порівняно з минулими роками розширилася тематика робіт, проведені дослідження стали більш змістовними, вагомішою стала джерельна база.

За підсумками роботи у всіх 6 творчих майстернях призові місця розподілились наступним чином:

І місце –  команда  Харківської області;

ІІ місце – команда  Волинської області;

ІІІ місце – команда  Закарпатської області.

 У конкурсній програмі більшість команд показала високий рівень підготовки та виконавської майстерності. Краєзнавча вікторина, «Візитка» команд, відтворення краєзнавчо-дослідницького матеріалу у конкурсі фольклорно-етнографічних обрядових композицій засвідчили обдарованість багатьох членів команд, їх здатність аналізувати матеріал, формувати відповідь, педагогічну мудрість і відданість справі педагогів закладів позашкільної освіти туристсько-краєзнавчого напряму.

Призові місця у загальному заліку  конкурсної програми посіли наступні команди:

І місце  – команда  міста Києва;

ІІ місце – команда  Закарпатської області;

ІІІ місце – команда Харківської області.

 Переможці Зльоту нагороджені грамотами, дипломами, пам’ятними медалями та призами Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді.

 

03 вересня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів