На Закарпатській митниці конфіскували 18 картин вартістю у понад 1,2 млн грн

На Закарпатській митниці конфіскували 18 картин вартістю у понад 1,2 млн грн
Вилучені закарпатськими митниками на кордоні 18 творів мистецтва представляють художню, антикварну та колекційну цінність! А їх оціночна вартість перевищує 1,2 млн грн.

 

Учора на адресу Закарпатської митниці надійшла офіційна відповідь від експертів Закарпатського обласного художнього музею імені Йосипа Бокшая, в якому йдеться про висновок мистецтвознавчої експертизи 18-ти художніх картин, вилученими митниками через порушення митних правил.

Затримання художніх творів відбулося ще місяць тому, коли водій мікроавтобусу намагався їх завезти на митну територію «зеленим коридором» без декларування. Повертаючись з Чехії через митний пост «Ужгород-автомобільний», що на українсько-словацькому кордоні, 35-річний закарпатець під час митного контролю запевняв про відсутність будь-якого товару, що підлягає декларуванню. Однак, на підставі аналізу та оцінки ризиків інспектори-пошуківці перевірили вміст багажного відсіку мікроавтобусу та виявили 18 художніх картин. Вони знаходилися серед різних пакунків, коробок та сумок з речами особистого користування, які водій перевозив на прохання інших людей.

Відтак, відносно керманича транспортного засобу, який порушив порядок ввезення товару, який підлягає обов’язковому декларуванню, складено протокол про порушення митних правил за ч.2 статті 471 Митного кодексу України. Незадекларовані картини різних жанрів (портрети, пейзажі, натюрморти тощо) були вилучені для проведення експертизи щодо визначення їх на предмет культурної та історичної цінності.

І от, відповідь не забарилася. За оцінками мистецтвознавчої експертизи загальна вартість цих картин становить 1 мільйон 273 тисячі гривень (!). Також комісія дійшла висновку, що дані художні твори мають художню, антикварну та колекційну цінність. Так, приміром, авторська картина P. Ferretti «Природа» (1910 р) оцінена експертами у 120 тис грн, а художника Бейли Івані-Грюнвальдт «Пейзаж з кіньми» (1920 р) - у 350 тис грн, J. Mazerolle «Жінка» (19 століття) – 250 тис грн, невідомого автора «Міфологічна сцена» (друга половина 19 століття) – 120 тис грн.

 

04 жовтня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів