МОЗ радить як підтримати себе після безсонної ночі

Страх за власне життя і життя своїх рідних, горе через втрату близьких чи домівки, тривожність через невизначеність і нерозуміння майбутнього – усе це додало українцям безсонних ночей. А ще, звичайно, ворожі обстріли та сповіщення про небезпеку майже щоночі, які виснажують і без того навантажену психіку.

 

Що робити, якщо вночі не вдалося виспатися і на ранок ви почуваєтеся втомленими та розбитими? Як збадьоритися та підтримати організм протягом дня? Зібрали кілька дієвих порад.

  1. Сніданок. Фізіологічною реакцією на брак сну є посилена тривожність і бажання солодкої та жирної їжі. Це еволюційна «прошивка», яка в сучасних умовах втратила свою актуальність. Ба більше, солоденьке не додасть бадьорості, а навпаки – посилить сонливість.

Чому так? У нашому мозку, а саме – в гіпоталамусі, є нейрони, які виділяють молекулу нейропептид орексин. Коли орексину мало, люди буквально засинають на ходу та страждають на ожиріння. А збільшення кількості орексину в крові сприяє бадьорості та схудненню. Звісно, окрім орексину в цих процесах залучені численні інші гормони та чинники. Та в контексті сніданку після безсонної ночі діє таке правило: багато цукру – менше орексину. А от білкова їжа активує нейрони, які його утворюють, і орексину більшає.

Тому круасан чи оладки на сніданок краще замінити на яєчню, відбивну з гречкою або не солодку сирну запіканку, а перекусити краще горіхами та фруктами, а не печивом чи шоколадом. 

  1. Кава. Після безсонної ночі дуже хочеться отримати заряд швидкої енергії. І ми звикли, що таким рятівником є кава. Одна-дві чашки еспресо чи капучино, дійсно, додадуть енергії, а от від третьої та наступних краще відмовитись. Великі дози кофеїну можуть викликати тривожність або нервозність.
  2. Денний сон. Щоб відновити сили, можна подрімати вдень 20-30 хвилин – звичайно, якщо є така можливість. Але не довше. Інакше організм увійде у фазу глибокого сну, і після пробудження ви почуватиметесь сонними і розбитими. Також не варто засинати після 14:00, адже це може порушити нічний сон. 

Найкраще прилягти одразу після випитої чашки кави – кофеїн починає діяти приблизно через пів години. За цей час ви встигнете заснути, прокинутися і відчути бажаний ефект.

  1. Прогулянка на свіжому повітрі. Рух стимулюватиме активність мозку, а сонячне світло посилатиме на сітківку ока сигнали про те, що зараз день – час бадьорості та активності, і організм блокуватиме вироблення гормону сну мелатоніну. 

А от важкі та інтенсивні тренування краще відкласти на ті дні, коли ви добре висипатиметесь. По-перше, вони ще більше виснажуватимуть і без того втомлений організм. По-друге, у такому стані ви гірше контролюватимете своє тіло і можете травмуватися. 

Також після безсонної ночі варто відмовитися від керування автомобілем чи мотоциклом. Якщо це неможливо – бути дуже уважним й обережним, дотримуватися швидкісного режиму та безпечної дистанції.  

  1. Поблажливість до себе. Брак сну знижує нашу працездатність, нашу уважність, пильність, а також погіршує контроль над імпульсами та бажаннями, що робить нас менш раціональними. 

У такому стані виконати свою роботу якісно на 100% неможливо. Тому не намагайтеся витиснути з себе максимум. Поговоріть із керівництвом або працедавцем, відкладіть складні завдання на завтра та скоротіть робочий день. Керівники теж люди, і якщо вони перебувають в Україні, то ймовірно їм не доведеться нічого довго пояснювати.

Наступного дня та надалі спробуйте повноцінно висипатися. Так, ми знаємо, що більшість із нас зараз знаходиться в умовах, коли зробити це дуже важко. Тому зібрали для вас поради, як можна спробувати покращити свій сон під час війни.

Матеріал підготовлено в межах впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олени Зеленської.

 

10 жовтня 2023р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів