На Закарпатті діє проєкт з охорони материнства та протидії домашньому насильству

На Закарпатті діє проєкт з охорони материнства та протидії домашньому насильству
Близько 3800 жінок оглянули цьогоріч лікарі акушер-гінекологи Ужгородського міського пологового будинку, ще майже 3570 жінок — отримали консультації терапевта та спеціаліста УЗД на Закарпатті.

 

Із захворюванням молочної залози виявили та скерували на лікування майже 220 жінок, із них 12 — зі злоякісними новоутвореннями у занедбаних стадіях. У 21 жінки діагностували рак шийки матки та у 5 — рак ендометрію.

Уже 189 жінок пролікували в Ужгородському міському пологовому будинку. Зокрема виконали:

- 29 малоінвазивних, 17 великих та 7 лапароскопічних операцій тощо;

- 4 жінок із непліддям успішно пролікували.

Усе – у межах проєкту з охорони материнства та протидії домашньому насильству, який розпочали у другій половині 2023 року Закарпатська ОВА спільно з Фондом народонаселення ООН, благодійним фондом «Інститут розвитку сім’ї та дитини» та Ужгородським міським пологовим будинком.

На Закарпатті з липня 2023 року працює мобільна бригада, яка безоплатно надає вразливим категоріям населення психологічну та медичну підтримку, проводить консультації щодо гігієни й догляду за новонародженими, з питань сексуального й репродуктивного здоров’я та планування сім'ї.

У складі мобільної бригади – медики Ужгородського міського пологового будинку. Першочергово, увагою та підтримкою у межах проєкту охопили ті громади, у яких ускладнений доступ до діагностики, медичної і психологічної допомоги. Працюють також із вимушеними переселенцями, особами з інвалідністю та іншими вразливими категоріями населення.

Також за час роботи бригади всі пацієнтки з екстрагенітальною патологією та із хронічними захворюваннями отримали рекомендації стосовно корекції лікування, способу життя, а за необхідності — скеровані в заклади охорони здоров’я за напрямом патології для дообстеження й лікування.

Із жовтня 2023 року до роботи бригади приєднався лікар-педіатр. Крім віддалених сіл області, спеціалісти працюють у місцях компактного проживання нацменшин, ВПО. У разі потреби, жінок із обмеженими можливостями оглядають вдома.

Спеціалісти пройшли індивідуальні навчання з питань кольпоскопії, ультразвукової діагностики, невідкладної допомоги тощо.

Важливо! Роботу проєкту продовжать і в 2024 році.

 

20 грудня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів