Місце для померлих родичів та "лякання" дерев. Які різдвяні традиції існують на Закарпатті?
В селах Закарпаття збереглися традиції, коли діти або й навіть старші чоловіки збиралися в бетлегеми та з вертепом ходили колядувати до односельців. За традицією, рано на Різдво перший колядник повинен бути молодий хлопець чи бетлегеми.
Закарпатці традиційно віддячують за коляду у хаті. Раніше дітям давали фрукти, солодощі чи інші подарунки. Зараз більшість закарпатців віддячують грошима і рідше солодощами.
В деяких селах досі збереглася традиція, коли ввечері хлопці збираються гуртом і ходять колядувати до незаміжніх дівчат. Вони ж, своєю чергою, мають віддячити хлопцям, пригостивши їх їжею та напоями.
Сита худоба та солома в хаті
На Закарпатті на Святий вечір приділяється особлива увага свійським тваринам. Не можна, аби в цей день вони були голодними. Господарі не сідають вечеряти до того моменту, поки не нагодують худобу.
Перед вечерею потрібно нагодувати всіх свійських тварин та зробити всю роботу по господарству. Тоді голова родини вносить до хати солому та розкидує її по підлозі. Роблять це на хороший урожай.
Святкова вечеря
Святкову вечерю розпочинали із появою першої зірки на небі. До цього моменту, впродовж дня, їсти й пити забороняється. Обов’язково перед вечерею вся родина молиться. Далі голова сім’ї дякує Богові за минулий рік та віншує на рік прийдешній.
На Закарпатті на Святий вечір зазвичай не готували кутю. Головна закарпатська страва на Різдво — карачун, або корочун. Це хліб з "пупцем", куди насипають сіль чи зерно або ставлять колоски. Його випікають на три найбільші зимові свята і тримають на святковому столі.
У пам'ять про предків на Закарпатті часто на підвіконня ставили келих вина, прикритий скибкою хліба. Також могли залишати окреме місце за столом для померлих родичів.
"Лякання" дерев
Раніше існувала традиція, коли закарпатський господар у ніч на Різдво виходить до себе у сад і "лякає" сокирою дерева, які цьогоріч не приносили хороший урожай. Господар замахується сокирою над деревом і обіцяє зрубати його, якщо і надалі буде слабий урожай.
До теми
- В Ужгороді майстриня виготовила вертеп і подарувала його ляльковому театру
- «Історію школи в обличчях» започатковує Ужгородська музична школа №1
- В Ужгороді презентували закарпатську вишивку на Рушнику єднання
- «Своя сорочка»: в Ужгородському скансені результати роботи презентувала студія вишивки «Косиця»
- В Ужгороді оголосили переможців акції «Письменник за прилавком»
- Ужгородський скансен запрошує відвідувачів на виставку жіночих хусток із власної колекції
- На Закарпатті пройде ювілейний парад Миколайчиків
- В Ужгороді за прилавком «Кобзаря» був історик Юрій Туряниця
- У Закарпатському краєзнавчому музеї відкрили виставку "Від Миколая до Різдва"
- «Ужгород колись і нині»: за прилавком у «Кобзарі» були автори популярного видання
- В Ужгороді за прилавком був керівник видавництва «Патент» Іван Ключевський
- Професор Сергій Федака презентував в Ужгороді три завершальні томи «Історії України»
- До свята Миколая: 5 грудня у скансені відкриється обласна виставка-конкурс дитячого малюнка вихованців мистецьких шкіл
- В Ужгородському скансені із вівторка, 3 грудня, діятиме резиденція святого Миколая
- Понад 70 осіб з інвалідністю представили свою творчість на фестивалі «Барви життя» в Ужгороді
- Завтра, 2 грудня, в Ужгороді покажуть 3 документальні фільми в межах проєкту «Сила правди»
- "Своя сорочка" - виставка вишиванок відкриється вже наступного тижня в Ужгороді
- Мультимедійне «Королевське Євангеліє» презентували в Обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького
- Перший том «Персональної справи Івана Чендея» презентували в Ужгороді
- Мультимедійну версію “Королевського Євангелія” покажуть сьогодні в Ужгородському замку
До цієї новини немає коментарів