Операція з видалення апендициту (Лапароскопічна апендектомія)

Операція з видалення апендициту (Лапароскопічна апендектомія)

 

У кожної людини в анатомічній структурі від народження є так званий червоподібний відросток – апендикс. У нормальному стані він жодним чином не турбує людину, але через шкідливе харчування та вплив інших негативних факторів може запалюватись. Тоді проводиться видалення апендициту – лапароскопічна операція, техніка якої відточена до дрібниць.

Якщо спостерігається гострий запальний процес, то необхідне екстрене оперативне втручання. Про запалення червоподібного відростка свідчать наступні симптоми:

  • біль гострого характеру в нижній частині живота;
  • розлади шлунку – діарея, метеоризм, блювота тощо;
  • підвищення температури тіла;
  • втрата апетиту.

Лікарі можуть чітко діагностувати гострий апендицит та не витрачаючи часу готуватись до хірургічного втручання. Консервативна терапія не має сенсу – апендикс потребує видалення, щоб уникнути вкрай небезпечних наслідків для здоров’я.

Хід оперативного втручання на апендиксі

Лапароскопічна апендектомія дозволяє видалити запалений апендикс без суттєвого пошкодження тканин. Процедура виконується за сучасною технологією через невеликі проколи на черевній стінці, що значно безпечніше, ніж класична техніка з великим надрізом.

Видалення апендициту проходить за наступною процедурою:

  1. введення до черевної порожнини хірургічних інструментів та виявлення запаленого червоподібного відростка;
  2. відокремлення апендикса від навколишніх тканин, відділення від сліпої кишки, брижі;
  3. введення до черевної порожнини спеціального мішка, у який поміщують апендикс та виводять з організму.

Лапароскопічна апендектомія є простою для досвідченого хірурга операцією, після якої не виникає жодних ускладнень. На її проведення потрібно приблизно тридцять хвилин, у деяких випадках складного розташування апендикса вона може тривати довше. Після втручання можна через 1-2 дні повернутись додому.

Відновлення після видалення апендикса

Реабілітаційний період після апендектомії передбачає дієтичне харчування з дробленням на 5-6 невеликих прийомів їжі. Слід відмовитись від продуктів, які сприяють утворенню газів, не піднімати важкі предмети, не відвідувати відкриті водойми, сауни або лазні. Рекомендовано вживати більше овочів, бульйонів, кисломолочних продуктів, розварених каш.

Якщо відновлення пройшло успішно, то людина повертається до повноцінного способу життя. Апендикс не є якоюсь життєво необхідною для людини структурою, тому існування без неї не призводить до жодних ускладнень. Лапароскопічної апендектомії не варто боятись, адже операція не несе ніякої небезпеки для людини, а на тілі не лишиться згадок про неї у вигляді шрамів або рубців.

Джерело: сайт bilyak.com.ua.

 

15 травня 2024р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів