В Ужгороді відкрили виставку відомого ужгородця, митця, мецената Наума Репкіна

В Ужгороді відкрили виставку відомого ужгородця, митця, мецената Наума Репкіна
Днями в Угорському Домі в Ужгороді відкрили виставку живопису Наума Репкіна.

 

Кандидат історичних наук, доцент кафедри історії Угорщини та європейської інтеграції, голова Закарпатського Центру угорської культури Ласло Зубанич відкрив виставку і відзначив, що вона стосується пам?яті видатного закарпатського художника Наума Репкіна.

Матеріал для виставки був наданий сином митця Євгеном, і впродовж року заплановані кілька експозицій робіт художника.«Загалом мушу відзначити, що 2024 – пам?ятний рік в історії нашої країни, Європи загалом, які ми, закарпатці повинні пам?ятати, – наголосив Ласло Зубанич. – Ми говоримо і про початок першої світової війни, і про початок голокосту в 1944, і про початок численних депортацій за національною ознакою. Наш край як мультинаціональний зазнав також численних трагедій, і зараз, в тому числі за допомогою таких культурницьких заходів, ми хочемо показати ту цінність, яку представники різних національностей дали нашому краю».

Щодо виставки, то на неї завітали численні друзі та знайомі Наума Репкіна.

Загалом в експозиції презентовані близько 20 картин та з півтора десятка невеликих натюрмортів, які були презентовані широкому колу громадськості чи не вперше.

Для довідки

Довідково: Наум Рєпкін народився в 1941 році в Чернігові. З 1946 року проживав на Закарпаття. Він був відомим художником не лише у своєму краї, але і за його межами.

За освітою був інженером-електриком, а живопису навчався у Кашшая, послідовника Ерделі та Бокшая. В 1995 році був визнаним художником року в Ужгороді.

Був автором багатьох пейзажних картин, деякі з яких представлені гостям на виставці у VOTO art-cafe з 24 січня по 1 січня 2016 року.

Наум Рєпкін – ветеран міського господарства, людина, яка розбудовувала систему міського освітлення обласного центру Закарпаття. Він практично створив підприємство «Міськсвітло» і пропрацював там аж 45 років, 43 з яких – директором.

Помер Наум Репкін у листопаді 2013 року, похований в Ужгороді.

 

24 травня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів