Перша прогулянка з малюком: поради молодим мамам

Перша прогулянка з малюком: поради молодим мамам

 

Перша прогулянка з малюком — це особливий момент у житті молодих батьків. Вихід на вулицю вперше після народження дитини може викликати як радість, так і певне хвилювання. Адже прогулянки на свіжому повітрі важливі для здоров'я і розвитку немовляти, але водночас потребують певної підготовки та обізнаності. Далі поділимося корисними порадами, які допоможуть зробити першу прогулянку з малюком максимально комфортною і приємною.

Підготовка до прогулянки

Прогулянки необхідні новонародженому для формування імунітету та отримання вітаміну D. Їх починають приблизно через 3–4 тижні після народження. Знадобиться значна підготовка, зокрема покупка необхідних речей, таких як пляшка для води дитяча та ковдра на коляску.

Від самого початку життя вдома потрібно щодня відкривати вікна на провітрювання. Поступово час збільшують, а потім починають виставляти маля у колясці на балкон на 10–15 хвилин, щоб привчити незміцнілий організм до стороннього впливу.

Після такої підготовки можна збиратися на першу прогулянку. Потрібно врахувати температуру, вологість та вітер на вулиці. Якщо мороз сильніший за -5°C або сильні пориви вітру, краще обходитись «прогулянками» на балконі до виправлення ситуації. Також варто знаходити безпечні дороги, не засипані снігом та без голольоду.

Загалом зимові прогулянки набагато кращі для малюка, ніж літні. Взимку дитина дихає свіжим повітрям та привчається до низьких температур. Влітку батькам необхідно забезпечити захист від пилу, потужного впливу ультрафіолету та надокучливих комах.

Перша прогулянка повинна зайняти близько 15 хвилин, потім можна поступово збільшувати час. Не варто виходити на прогулянку будь-якою ціною, у погану погоду більше користі принесе виставлення коляски на балкон.

Підбір одягу

У дітей ще не налаштована терморегуляція, адже з народження вони перебували у комфортних умовах. Однією з цілей постійних прогулянок є напрацювання звички до перепадів температур та налаштування самостійного захисту в організмі. Тому одяг вибирають відповідно до погоди:

  • для спеки підійде тоненька бавовняна сорочка та легке покривало, щоб захистити шкіру від сонця;
  • на морозі використовують нижню сорочку з повзунками, теплі шкарпетки та чепчик, а також закритий комбінезон із зимовою шапочкою;
  • для перехідних станів погоди діє лише одне правило: на дитині повинно бути на один шар одягу більше, ніж на мамі.

Немовля взагалі краще одягати лише шарами, щоб можна було в будь-який момент зняти надлишковий одяг. Взимку не рекомендують використовувати шарфи, адже на тканині швидко створюється конденсат, який згодом сформує льодову кірку.

Перегрів набагато небезпечніший, ніж вплив холодного повітря. Дихальна система здатна підлаштуватися під навколишню температуру, а з надлишковим теплом малюк справитись не зможе. Стан дитини можна перевірити доторком до шиї, де найкраще проявляється перегрів чи переохолодження.

 

29 травня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів